КНИГИ – растения, билки



/ 4


Емил Елмазов - Изначалният хляб, Лимец, Дивото жито на древността


АнотацияТази книга е опит за защита на един природен оригинал. Авторът настоява за връщането, доколкото е възможно, към плодовете на земята, които носят първичните съотношения от вещества и енергии.
Тази книга се издава за да върне светлината в хляба.
В днешния хляб, произвеждан по какви ли не технологии и от какви ли не сортове пшеница, светлината е погаснала.
Някога хората са имали „слънчева“ храна от първични растения и преди да посегнат към нея са настройвали своята вътрешна светлина с молитва. Днес не изпитваме нужда от подобна настройка, сигурно защото се храним предимно с хибриди, в които светлината почти е погаснала. Навлизайки в нас тя среща един замътен, тъжен светлик, към който прибавя своите още по-ниски вибрации. От всекидневната среща между тези две светлосенки живее нашата сумрачна цивилизация.



прочети

=========================================================================

БЕИНСА ДУНО, ЖИТЕН РЕЖИМ (ПРОЛЕТНО ЧИСТЕНЕ И ОБНОВЯВАНЕ)


Книгата е съставена от тематично подбрани и подредени в логическа последователност извадки из Словото на Учителя БЕИНСА ДУНО (ПЕТЪР ДЪНОВ) (1864 ÷ 1944), живял и работил в България. 






прочети

=========================================================================

Още за житния режим


=========================================================================

Целебни растения от А до Я



Растенията и тяхната лечебна сила може да бъде и опасна. Ако желаем да се занимаваме с лечение и самолечение с билки и други натурални продукти, то първото четиво, с което трябва да се запознаем е тази книга. Наръчникът ще ни въведе в силата и тайните на действието на различните билки, как и в какви количества са полезни и вредни за нас и нашето здраве. Растенията са безценен източник на здраве, но погрешно се смята, че са напълно безвредни и могат да се приемат от всички. Специалистите в билколечението знаят, че на тях трябва да се гледа като на силно действащи лекарства и да се вземат под внимание противопоказанията им. В книгата са разгледани ценните свойства, приложението и страничните действия на популярните диворастящи и култивирани билки. Изданието е настолно четиво за всеки привърженик на алтернативното лечение.

В книгата са посочени подробно с илюстрация по азбучен ред:> Синоними на билката

> Разпространение
> Използваема част
> Химичен състав
> Действие
> Приложение 

прочети

=========================================================================

проф. Борис Павлов Китанов, Разпознаване и събиране на билки



Енциклопедия на билките в България









прочети 

=========================================================================

Редж Сейнър, Чудото на чесъна


Б.а. Тази книга е предназначена да бъде справочник, наръчник за хората, които желаят да поддържат и да подобрят своето здраве. Описаните в нея лекарствени средства не заместват лечението на конвенционалната медицина. Ако имате каквито и да е тревоги във връзка със здравето си, трябва да потърсите съвета на лекар. Не прекъсвайте вземането на предписаното лекарство, без предварително да се консултирате с Вашия лекар.







прочети 

=========================================================================

Доктор Шалер, Покълнали семена, Млади поници



Кълновете са жива, пълноценна храна и едно от най-могъщите средства за изцеляване. Кълновете съдържат голямо количество желязо, което участва в образуването на хемоглобина, а чрез него се пренася кислорода. Снабдяват ни с богато количество жизнена енергия и хранителни вещества. Те са нискокалорична храна, която се смила лесно и ускорява обмяната на веществата. Също така спомагат за изхвърляне на токсините и свободните радикали от организма. Ако страдате от преумора, синузит или язва – хлорофилът, който се съдържа в житните кълнове например може да помогне изключително много в борбата с тези болести. Добре действат и на тези, които имат проблеми с храносмилането – кълновете облекчават натоварването върху храносмилателната система почти с 90 процента.
Психолозите са стигнали до извода, че енергията на покълналото семе дава на човек заряд от бодрост. Като най-ценна съставка обаче се определят ензимите. В същото време кълновете са био, защото сами си ги отглеждаме и защото не използваме пестициди и торове. Много малко усилия са необходими за направата на кълнове. Практически можем от почти всичко да си направим жива храна – жито, ръж, ечемик, елда, люцерна, рукола, крес, синап, ленено семе, соя, китайски боб, нахут, леща, броколи, моркови, ряпа, зеле, лук, слънчоглед, тиквени семки, бадеми. Разбира се, за да си набавим семена няма да отидем в аграрния магазин, тъй като там в повечето случай те са обработвани с препарати. Най-добре е да посетим био магазините. Каквито и семена да покълнем ще си помогнем много, но разбира се всяко семе има свое уникално свойство.
 Книгата на Доктор Шалер е пълноцено ръководство за отглеждане на кълнове в домашна обстановка. Предложени са и няколко рецепти – от напитки и супи, до десерти. Въпреки, че най-добрите рецепти винаги се получават от собственото ни въображение :) 


прочети

=========================================================================

Надя Пери, Билките и подправките - храната чудо в кулинарията и медицината 



100 най-вкусни рецепти с билки и подправки

Билките на само подправят вкуса на храната, но са и със значителни здравословни свойства, които допринасят за предпазване от диабет и сърдечни заболявания, подобряват храносмилането и подсилват имунната система. 








прочети

=========================================================================

М. Пойзер, Лечебната Сила на Алое Вера 


От хилядолетия насам, Алое Вера е смятано за магическо лечебно растение. Дори древните ацтеки са го ползвали като чудотворно лекарство за лечение на много заболявания. Традиционната медицина го признава, заради детоксикиращите и антиоксидантни свойства, както и способността му да неутрализира излишната мазнина от тялото.

Алое Вера има способността като никое друго растение да оказва влияние върху състоянието и нормалния и здрав вътрешен диаметър на нашите капиляри. Затова то има огромно значение за здравето ни. 



прочети

=========================================================================

Енциклопедия на подправките


Историята на подправките е шарена и пълна с много интересни факти, разкриващи една специфична и много важна тяхна функция - социалната. В древен Египет подправките се използвали при мумифициране на важни персони. Ароматните треви дори се „вграждали" в гроба на мъртвеца, за да ги отнесе в следващия си живот. В Средновековието солта се сервирала на масата на големи блокове. Тя се слагала най-близо до най-богатия гост. По-бедните гости сядали в края на масата или „под солта", от където и дошъл прочутия израз. В същия период подправките станали и обект на търговия. Богатите хора плащали много, за да се сдобият с редки аромати предимно от Китай. Дамите в онези времена се оценяли по това какви храни и колко вида подправки сервирали на вечерните си партита. Проучвания доказват, че храните в Средновековието са силно подправени с пипер, карамфил, джинджифил, индийско орехче и стрита царевица. 


прочети

=========================================================================

Проф. ДУШКА СТАНЕВА, к.м.н., доц.ДИАНА ПАНОВА, к.ф.н., н.с.I ст. д-р ЛИЛЯНА РАЙНОВА, ИВАН АСЕНОВ -
БИЛКИТЕ ВЪВ ВСЕКИ ДОМ 















прочети

=========================================================================

Павел Седир, Магически растения 


Цялата Вселена е една Велика Магия. Цялото растително царство е проникнато с магическа сила, поради което и заглавието на тази книга, прието буквално, ще означава пълна ботанология. Ние, обаче, я считаме точно такава, и, то се знае защо!
Както е в всяка наука, и тука са възможни две гледища: низше – естествено историческо и аналитическо, и висше – духовно или спиритуалистическо и синтетическо. Първото гледище застъпват университетските науки.
Ние, обаче избираме второто гледище, което в наши дни е малко известно, и даже напълно забравено от някои, може би основателно. Не се съмняваме, че след време ще се явят и хора, по сведущи от нас, които ще наложат третираните тук въпроси от трета гледна точка: Централна и Истинна.
Предлаганото съчинение заключава в себе си не резултати на завършени изследвания, а само насоки към въпроси интересни и достойни за изучаване. Доброто желание на читателите, за които третираната тука материя ще се окаже достойна за вниманието им, може би скоро и съвършено ще изправят недостатъците на моето съчинение!


прочети

=========================================================================

Петър Дънов, Билки и лечение
313 рецепти за 101 болести


В този сборник с рецепти ще намерите уникални методи за лечение с билки, водни компреси, мед, зеленчукови и плодове отвари и др. Всички приложени методи за лечение са взети от словото на Учителя Петър Дънов и са предадени автентично. Няма по универсална аптека от Природата – основния, неизчерпаем източник, от който черпим енергия, здраве и сили!






=========================================================================

Храните - лекарства. Билкови рецепти


Статиите подбра за вас Алекс Болдин







прочети

=========================================================================

Калина Ковачева, Лиляна Дулева - 409 диви рецепти


Книгата съдържа 409 рецепти за приготвяне на ястия и напитки от горски плодове, билки, и всичко, което може да се намери в дивата природа на България.









=========================================================================

Отглеждане на коноп

Конопът (Cannabis) се отглежда за влакно, което е грубо, здраво и издръжливо на гниене при намокряне. 
Семената на конопа са богати на масло, от което се приготвят безир, лакове, боя. Конопеното кюспе е много добър концентриран фураж за селскостопанските животни. Конопът има мощно развито стъбло, но слабо развита и с малка усвояваща способност коренова система. Той е влаголюбива култура и е твърде взискателен към почвата. Отличава се с бърз растеж, затова не страда от плевели, понеже лесно ги заглушава. Особено бързо расте от бутонизацията до цъфтежа на мъжките растения. Вегетационният му период е 130-160 дни.





прочети

=========================================================================

Легенди за растенията


Много хубава колекция от "Мистриозен свят" – http://mysticallegends.wordpress.com/







прочети

=========================================================================

Курс по използване на билките и ароматните растения












1.ДОМАШНО ПРИЛОЖЕНИЕ........................................................................................3
1.1.Приложение на билките и ароматните растения в
гастрономията..................................................................................................3
1.2.Приложение на билките и ароматните растения при грижата за
тялото..............................................................................................................13
1.3. Приложение на билките и ароматните растения при
прогонването на насекомите........................................................................22
1.4. Приложение на билките и ароматните растения в
ароматерапията............................................................................................. 28
1.5. Приложение на билките и ароматните растения с цел
оцветяване на текстилните материи
........................................................................................................................ 33
2. ПРИЛОЖЕНИЯ С ДЕКОРАТИВНА ЦЕЛ………………………………………....34

прочети

=========================================================================

Курс за отглеждане на билките

* Артишок/Ангинар (Cynara scolymus L.)
* Бял трън (Silybum marianum L.)
* Цикория/Синя жлъчка (Cichorium intybus L.)
* Турта/Тагетес (Tagetes patula L.)
* Невен (Calendula officinalis L.)
* Градинска мащерка (Thymus vulgaris L.)
* Исоп ( Hyssopus officinalis L.)
* Лавандула (Lavandula angustifolia L.)
* Мента (Mentha piperita L.)
* Маточина/Лимонче (Mellisa officinalis L.)
* Градински чай (Salvia officinalis L.)
* Риган/Балкански чай (Origanum vulgare L.)
* Дилянка (Valeriana officinalis L.)
* Теснолист живовляк (Plantago lanceolata L.)
* Бял синап (Sinapis alba L.)

прочети

=========================================================================

Курс по първична обработка на билките

Първичната обработка на билките и ароматните растения има за цел превръщането на суровата растителна материя, получена след прибиране на реколтата в растителен продукт – суровина за получаване на фитотерапевтични продукти или на други продукти, необходими в икономиката.
Първичната обработка включва няколко операции (в зависимост от суровата растителна материя и от сферата на приложение на растителния продукт), измежду които: изсушаване, специфична обработка, сортиране или стабилизиране и ферментиране, или лиофилизация и раздробяване.
Други операции се състоят в опаковане и складиране на растителния продукт.
Всяка операция трябва да се извършва в съответствие с нормите на добрата практика, задължителни за Европейския съюз, но и за нашата страна.

прочети

=========================================================================

Курс по напреднала обработка на билките

Основната обработка се състои в сушене, създаване на условия и опаковане на билките.
Напредналата обработка се състои в трансформиране на суровините, получени при първичната обработка в продукти, които се търгуват:
фитотерапевтични продукти (екстрактивни водни разтвори, екстрактивни хидроалкохолни разтвори, лиофилизирани прахове от екстрактивни разтвори), козметика, хранителни и диетични добавки, ароматизиращи добавки.
Основната цел на този курс е да представи методите за напреднала обработка на билките и подробно напредналата обработка, с цел получаване на фитотерапевтични, фитокозметични продукти.


прочети

=========================================================================

Курс по събиране на билките

Настоящият труд представя техниките и технологиите за събиране на билките и ароматните растения в зоната Кълъраш-Силистра.
В първата част се представят органите на билките и ароматните растения, които се събират, оптималният момент за събиране, факторите, които влияят върху растежа на продукциите при билките и ароматните растения, както и използваните технологични схеми за събиране. Във
финалната част са представени билките и ароматните растения, събирани в зоната Кълъраш-Силистра, епохата на събиране, начинът на събиране и описание на техниките, изплозвани при събирането.
Трудът е насочен към всички онези, които, пряко или непряко, допринасят за производството и остойностяването на билките и ароматните растения. В труда са представени познания, полезни за широката публика, желаеща да познае, отглежда или да събира и да остойностява билките и ароматните растения за собствени нужди и за исканията на националната икономика. 

прочети

=========================================================================

Курс по приложение на билките в терапията

Човекът винаги е използвал билките за лечение и почти веднага след като се е научил да пише е записал описания на лечебните им качества в “тратати за билките”.
Първият познат тратат за билките е написан преди почти 5000 години по време на царуването на китайския император Тиен-лунг. Казвал се е Pen Tsao и е съдържал описания на медицинските потребители на над 300 билки.
През 2000 г. пр. Хр., египтяните използвали билки в медицината, в козметиката и в балсамирането. Гърците и римляните усъвършенствали някои от тези техники и развили други нови, собствение. За тяхните проучвания е станало ясно от писанията на Хипократ през V в. пр. Хр. и от книгите “De Materia Medica” на Диоскорид и “Естествена история” на Плиний Стари, състояща се от 37 глави (и двете от I в. след Хр.).
В Западна Европа е имало две фитотерапевтични традиции. Едната е била суеверна: някои билки са били част от популярните лекове, понеже се е вярвало, че приличат на някои части на човешкото тяло. Например, медуницата има листа под формата на бели дробове и се е използвала за лекуване на кашлицата: тази традиция е позната като “доктрина на
подписите”. Другата естествена традиция се основава на научни опити и в началото са извършвани опити от калугерите в манастирските градини.
През XIII в., Лондон е станал важен търговски център за билки и подправки; оригинални билки и квази-оригинални билки се намирали за продан навсякъде. Билките с лечебни свойства, взети индивидуално, били наречени “обикновени”; комбинациите от две или повече билки - “лекарства”. 

прочети

=========================================================================

Мента

Произход, разпространение, приложение.







прочети

=========================================================================

БЕЛАДОНА


Съвременна технология за култивиране на Беладона – прочети

Беладона – красивата жена – прочети








=========================================================================

СТЕВИЯ


Отглеждане – прочети

Стевията е естествен подсладител – прочети

Шансовете на екстракта от стевия да се утвърди като захарозаместител – прочети





=========================================================================

БОСИЛЕКЪТ – символ на здраве и дълголетие











прочети

=========================================================================

КОПРИВАТА
Може да е доходна култура














прочети

=========================================================================

Масанобу Фукуока, Революцията на една сламка

Масанобу Фукуока е японец роден на остров Шикоку. Той е земеделец, философ и писател. Автор е на книгата Революцията на една сламка, в която разглежда въпросите на натуралното земеделие. Господин Фукуока изказва и защитава тезата, че зеленчуците спокойно биха могли да се отглеждат заедно с плевели при спазване на определени принципи на земеделие. Неговите философски възгледи са изградени въз основа на Дзен-Будизма и Даоизма (Таоизма).








прочети или прослушай

=========================================================================

Ръководство за домашно компостиране

Природата ни е показала най-ефективния метод за плодородие и поддържането на почвата и въпреки това ние се доверяваме не на нея, а на химическите концерни от които разболяваме земята си, респективно и себе си. 


Компостирането е процес на разграждане на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава еднороден кафеникаво-черен ронлив материал подходящ за наторяване на земеделските култури и за възстановяване на органичната материя в почвите. Процесът се извършва благодарение на различни видове микроорганизми, действащи в аеробна среда: бактерии, гъбички, актиномицети, водорасли, протозои, които присъстват естествено в органичната част на битовите отпадъци или могат да се добавят изкуствено за да се ускори процеса.


прочети

=========================================================================

1 ==> 2 // 3 // 4 //