КНИГИ – митология, история, археология – 4



4/6


Греъм Хенкок, Загадките на древното минало
Антология Греъм Хенкок
Под редакцията на Глен Крайсбърг
Съпътстващ том към антологията на Греъм Хенкок „Изгубеното познание на древните”.

Най-новите открития в областта на алтернативната наука, история, археология и наука за съзнанието.

МОДЕРНИ МИСЛИТЕЛИ ЗА ПРОИЗХОДА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, ПИРАМИДИТЕ В ГИЗА, ПРЕДКОЛУМБОВА АМЕРИКА И СИЛАТА НА ЧОВЕШКОТО СЪЗНАНИЕ.

Когато дръпваме завесата от европейската версия на историята, откриваме огромната дълбочина на познание на нашите древни предшественици – познание, което не само прави на пух и прах представата ни за тях като за примитивни народи, но и съответства на най-новите открития на модерната наука, философия и духовност.

С приноса на Дейвид Фроули, Даниел Пинчбек, Джонатан Талат Филипс и други провокативни модерни мислители, този сборник от статии, възложени от автора на бестселъра „Следите на боговете” Греъм Хенкок, представя най-новите, често будещи спорове открития в областта на алтернативната наука, история, археология и наука за съзнанието. Тематиката варира от произхода на инките и скритите във ведическата литература тайни до архитектурата на пирамидите в Гиза и Сфинкса до общите теории за физиката и съзнанието. Тази книга показва как чрез разкриването на изгубената история на човечеството ние също можем да постигнем по-високо съзнание и да се докоснем до мъдростта на древните.

прочети

=========================================================================

А. Сент-Ив Д'Алвейдър, АГАРТА – Царството на Посветените

Човекът, вървящ по пътя на посвещението, понякога в минути на съзнаване на дълбоката си духовна самотност сред обземащите го съмнения, с тревога си задава въпроса: Съществуват ли, въобще, в света посветени; реалност ли е това, или само мечта?! 

Настоящата книга отговаря на този въпрос и носи в своя отговор голямо утешение, защото както казва тя, съществуват не само Посветени, но цял техен Център, пазещ в недрата на своите посвещения летописите на човечеството за цялото време на неговата еволюция на тази земя в течение на 556 века и представляващ социално устроено царство, управлявано от вождовете на великата духовна сила.


=========================================================================

Том Егеланд, Краят На Кръга

Романът „Краят на кръга” е публикуван две години преди „Шифърът на Леонардо” да види бял свят. Не малко са коментарите както на критици, така и на неспециалисти относно приликите между двата романа. Не липсват и намеци за плагиатство – главните герои са със същите характеристики; нещата се въртят около родословието на Иисус и потулени тайни на християнството; зад всичко стои всесилна международна организация; и двете книги се занимават с противоречиви теории за живота, учението и смъртта на Иисус Христос, за библейските ръкописи и зараждането на християнството.

И другото, което установява критиката: че „Краят на кръга” е просто добра литература.

Средновековен скандинавски манастир крие истинска археологическа сензация – златен кивот на две хиляди години, в който се намира тайна, способна да промени световната история. Една тайна, заради която могъщи сили биха стигнали далеч, за да я опазят. Археологът Бьорн Белтьо се опитва да проследи историята на кивота и какво има в него.

Проучването му го отвежда до тайна научна организация, базирана в Лондон, до научноизследователски институт в Средния Изток, занимаващ се с библейските митове и догми, до крепост на кръстоносци във френско селце, където е скрита една от най-дълбоките тайни на християнството, грижливо пазена от Ордена на хоспиталиерите и други посветени в продължение на векове.


=========================================================================

Том Егеланд, Пазителите на Завета


„ПАЗИТЕЛИТЕ НА ЗАВЕТА” е новата книга на Том Егеланд, авторът, по чиито дири върви Дан Браун.

През 2001 г. – т. е. две години преди да бъде публикуван „Шифърът на Леонардо”, излиза романът на Том Егеланд „Краят на кръга”, в който има смайващи сходства с бестселъра на Дан Браун: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Читателите, които познават романа на Том Егеланд, са смаяни, когато откриват всички тези неща в публикувания по-късно „Шифърът на Леонардо”.
Сега в новата си книга „ПАЗИТЕЛИТЕ НА ЗАВЕТА” Том Егеланд разплита нови исторически и религиозни загадки, свързани този път със Стария завет. Дали това няма да е сюжет и на следващия роман, който Дан Браун ще напише?

Сюжетът:

11 век: Викингски воини ограбват египетска гробница и без да знаят открадват една от най-големите тайни на Стария завет.

21 век: Археологът Бьорн Белтьо открива във викингски ръкопис код за разгадаване на древна загадка. Издирването, което археологът предприема, го отвежда сред диви исландски пейзажи, до руините на стари норвежки църкви и египетски гробници, до антикварни книжарници в Рим и далеч отвъд Атлантическия океан – в САЩ и до загадъчен дворец на Карибите. Могъщи сили са против него, но археологът успява да достигне до историческа и религиозна тайна, чието разкриване би имало фатални последствия.

Отчасти трилър, отчасти интелектуално приключение, „Пазителите на завета” изследва библейски и исторически митове.

През 1013, Викинг бойци нападнали египетска гробница и несъзнателно открадна най-голямата тайна на Стария завет. Когато чудат археолог намира древен Викинг пергаменти, съдържащи руни и гатанки, неговите светски живот се променя за добро.

Тези кодове го доведе в търсене на улики при загадъчни места, от египетски гробници на антикварни книжарници. Мощни сили са против него, но той успява да открие религиозно прикритие с потенциално фатални последици.

прочети или прослушай

=========================================================================

Том Егеланд, Евангелието на Луцифер

325 г.: Император Константин свиква в Никея събор, който трябва да спре разногласията в християнската църква. Обявените за еретични ръкописи трябва да бъдат унищожени.
1970 г.: Джовани Нобиле, професор по теология в Григорианския университет във Ватикана, изследва противоречивите хипотези около изчезнал древен ръкопис, наречен „Евангелието на Луцифер”. Негов приятел антиквар го изпраща в Луксор, Египет, за да удостовери автентичността на пергамент, открит в пустинята. Чисто научното занимание преобръща живота на Нобиле и семейството му.
2009 г.: Консерватор в Киево-Печерската лавра, Украйна, открива мумия на монах от XII в. и древен пергамент с мистични символи. Тъй като страната му не притежава необходимите ресурси за изследване на ръкописа, той го поверява на археолога Бьорн Белтьо. Дни по-късно консерваторът става жертва на ритуално убийство. Оказва се, че по същия начин са били убити в различни европейски градове и други, посветени в съществуването на ръкописа. Какво съдържа той – древна тайна или пророчество за вече недалечното бъдеще? Това трябва да открие Белтьо, ако успее да оцелее и да намери верния път между могъщите групировки, домогващи се до ръкописа.
Роман с богата документална основа и във въздействащия, динамичен и емоционален, стил на Том Егеланд. Той ще ви проправи път през мъглата на времето към отговора на загадки от Стария завет и древността. И ще преобърне представите ви за Бог и Сатаната, за небето и ада.


=========================================================================

Том Егеланд - Заветът на Нострадамус


Медичите. Могъщо древно познание. Смъртоносни кодове. Едно голямо завръщане!

Професор Лоренцо Морети е отвлечен, след като се е натъкнал на сензационен документ – писмо от пророка Нострадамус до могъщата фамилия Медичи във Флоренция. Писмото е пълно с непонятни шифри, окултни и религиозни препратки. Археологът Бьорн Белтьо е заставен да тръгне по следите на документа и тайните, скрити в него.
В продължение на петстотин години монашеският орден Vicarius Filii Dei издирва писмото на Нострадамус. Монасите смятат, че в него е шифрована тайната за връзката с Бог. Но не само те издирват писмото…
Параклисът на Медичите, църквата „Санта Кроче”, Библиотека Медичи Лауренциана във Флоренция от векове пазят ключовете към мистерията, вълнувала човечеството още от зората на неговото съществуване.
Дали Делфийският оракул, библейските пророци, Нострадамус… са били жертва на една и съща неведома сила?

Какви са въпросите, които поставя книгата?

По какъв начин религиите и вярата в Бога са свързани с парапсихологията и магията? В древността окултизмът е бил част от вярата. Не е имало никакво разделение между окултното, магическото и религиозното. Всичко е било взаимосвързано. Магията е била дарът на боговете за нас, хората. Посредством магията човек е бил способен да се доближи на още една крачка до божественото.

Времето е река, поток от събития и течения, които бавно ни подминават. Всички ние сме част от него. Актьори. Наблюдатели. Неми свидетели. Всеки един от нас е втъкаван в историята. Всички ние живеем на нейната крайна спирка, на последния аванпост на времето. Утрешният ден е обещание. Бъдещето е вечност. Ала миналото ни е общо. Историята. Онази, която познаваме. И онази, за която никой от нас не подозира.
Невинаги се случва библейската интерпретация да е съвсем прецизна. Преди две-три хиляди години не са разполагали с технологичните познания, които имаме днес. Ето защо авторите на Библията са тълкували отделните явления от религиозна перспектива. Всичко се е сдобивало с божествено обяснение.
В частната колекция от писма, документи и ръкописи на фамилия Гонзага е открито писмо до Козимо Медичи, в което Нострадамус е оставил кодове, шифри, ребуси и анаграми - препратки към тайни братства, мистериозни ключове, кървав дъжд, Делфийския оракул, кивота... Какво се е опитал Нострадамус да разкрие на Козимо Велики в това писмо? Нострадамус трябва да е предсказал нещо грандиозно. Нещо опасно. Нещо, което светът не е бил готов да узнае. Нещо, което простолюдието никога не бива да прозре, и това е било от решаващо значение. Нещо за Третата световна война, за края на света, за Армагедон? Комета? Унищожително изригване на вулкан? Религиозна тайна от неподозирана величина?
Бог заповядва на Моисей да изработи светиня за съхранение на скрижалите с десетте Божи заповеди. Но и нещо повече. Пише: „Там ще се срещам с тебе”. Там Бог ще се среща с Моисей. Ако се вярва на Библията, то кивотът не е бил просто ковчег. Бил е и място за срещи. Място, където Бог да се яви на своя пророк. Канал за комуникация.
Как днешната развита наука би могла да обясни религиозния екстаз? А пророческите видения?

прочети

=========================================================================

Книга на Енох 

Тази книга е опит да бъдат представени за първи път на български език в пълнота двете основни версии на прочутата апокрифна „Книга на Енох" - етиопската и славянската. Стилът не е академичен, а популярен и достъпен за всички, които биха се заинтересували от една безсмъртна творба от „по-детската" възраст на човечеството и за всички, които имат вкус към езотеричното и мистичното, към скритото познание и към тайните кодове.
С личността на Енох и с книгата му са свързани толкова много легенди и мистификации, от които тя не е обедняла, а тъкмо напротив - обогатила се е. В края Енох е оставил предупреждения към ония, които ще дръзнат да разпространяват и да тълкуват книгата му. Според него те ще бъдат наказани, ако не се придържат точно към казаното от него или не го разберат и разяснят правилно.




прочети или прослушай 

=========================================================================

Рут Клайдсдейл, Тайното знание


От песента на Орфей до мистичните учения на XX в.

Във всяко време има хора, водени от копнежа да разберат какво се крие отвъд физическата реалност. Книгата „Тайното знание“ е пътешествие в магическия свят на тези, посветени в тайните на Вселената, хора – антични философи и мъдреци, астролози и алхимици, магьосници и медиуми, учени и хора на изкуството, създатели на тайни общества и спорни фигури от сферата на духовността.

Античните философи с тяхната любов към истината и желанието да открият смисъла на човешкия живот,персийските магьосници, използвали сложните техники на астрологията и алхимията, за да разберат и овладеят силите, управляващи Вселената.

Ученият мистик Марсилио Фичино, чиито трудове вдъхват нов живот на древната мъдрост и спомагат за разпространението й в епохата на Ренесанса
Питагор, Парацелс, Галилей, Коперник, Нютон и много други гении, в чиито научни постижения и теории могат да бъдат открити семената на скритото познание.
Тайните общества и ню ейдж движенията, чиито ритуали са своеобразни съвременни мистерии
Днес книжният пазар и интернет изобилстват от информация за т. нар. „тайни на Вселената“ и за това как чрез познание за невидимия свят човек може да подобри живота си – от филма „Тайната“ и книгите за позитивно мислене до многобройните наръчници по астрология, нумерология и най-различни методи за предсказване на бъдещето. Идеите на всички тези „модерни“ автори обаче не са нещо ново – корените им са столетия и дори хилядолетия назад в миналото. Целта на тази книга е да открие изворите на т. нар. мистично или езотерично знание и да проследи как през вековете то е било почитано или заклеймявано, приемано с уважение или насмешка, поставяно на пиедестал или привидно обвивано в забрава, но така или иначе, винаги развивано, обогатявано и в крайна сметка, оцеляло до днес.

прочети или прослушай 

=========================================================================

Атлантите

Легендите за потъналия остров Атлантида са десетки, както и за евентуалното му местонахождение. И ако се предположи, че загадъчният остров наистина е съществувал,
какво е станало с оцелелите му жители, питат се учени.
Все пак атлантите са се прославили със своите изкуства и с висшите си технологии.
Според някои учени сред нас до ден днешен живеят потомци на древните обитатели на Атлантида.
Според легендите жителите на Атлантида имали способността да получават информация
от единното вселенско информационно поле. Те били достигнали много високо ниво на развитие.
Техният научен и технологичен прогрес и културата им превъзхождала всички останали на планетата. Но с времето жителите на мистериозния остров се променили и започнали да се занимават с черна магия. В резултат на злоупотребата им със свръхестествените им способности над Атлантида се натрупало голямо количество отрицателна енергия. Това заплашвало цялата планета с гибел.

прочети

=========================================================================

Николай Радев - Алдебаран, ДРЕВНИЯТ КОД 681
КНИГА ЗА КОСМИЧНИТЕ КОДОВЕ В СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ


Станалото някога важно събитие отново и отново се проявява. То периодично избива на повърхността, като извор от дълбока, но мощна подземна река, в унисон с цъкането на един изумително точен космичен часовник. Събитието в година 681-ва.









прочети или прослушай 

=========================================================================

ЖИВКО ВОЙНИКОВ, АЛАНО – ДРЕВНОБЪЛГАРСКОТО ПИСМО


Книгата "Алано-древнобългарското писмо" с автор д-р Живко Войников е интересно и в съществена степен новаторско изследване върху един фундаментален дял от културата на древните българи. Във фокуса на предлагания научен труд е отдавна дискутираната тема за произхода и разчитането на древните рунически надписи, които и до днес са едно от най-загадъчните явления на средновековното наследство, оставено ни от прабългарите. нашите предци са използвали специфично писмо, което в науката се нарича руническо. То е използвано предимно за различни кратки надписи върху съдове, каменни блокове, по стените на скални църкви от времето на Първото българско царство - както през т. нар. езическа епоха, така и за известен период след официалната християнизация през 864 г. Най-известното средище на такива надписи е скалният манастир при с. Мурфатлар (днес Басараб), на 15 km. западно от Констанца (Северна Добруджа, сега в Румъния)

По своя характер древнобългарското писмо показва пълна идентичност с руническата писменост на сарматите и аланите - общности, родствени на древните българи. С това ираноезично население българите са били в постоянен контакт както в Средна Азия, така и при преселението им в Кавказ. Интересен факт се оказва и голямата близост между самите думи и изречения от древнобългарските надписи с осетинския език, далечен, но пряк наследник на източноиранския език, говорен от сармато-аланите. Това обстоятелство още веднъж потвърждава извода, че древните българи са използвали този език, най-малкото, че в тяхното формиране като етнос е участвал по-голям сармато-алански пласт - извод, който през последните години беше установен и от българската археология благодарение на нелепо загинали през 2008 г. проф. Рашо Рашев.

Живко Войников е роден на 24.12.1966 г. в гр. Хасково. От 1970 г. живее в Стара Загора. През 1984 г. завършва средното си образование в гимназията. След наборната служба в армията следва хуманна медицина във Висшия медицински институт в гр. Стара Загора, през времето 1986 - 1992 г. От 1992 от 2002 г. работи като лекар, офицер (ст. л-т) от БА (началник "Медицинска служба" в ракетен дивизион - под. 22130 гр. Стара Загора), защитава специалност "Неврология". След напускане на армията (поради "реформата" и унищожаване на Ракетните войски) работи в доболничната помощ (ДКЦ и ИППМП). Семеен, с едно дете.

Интересите в областта на историята са още от ученическите му години. Занимава се с история на България, Балканите, българските земи, останали извън пределите на Родината, също с история на Изтока (Средна и Централна Азия) и въпроса за българската етногенеза. Интересува се и от сравнителна лингвистика и българска диалектология. Автор е на книгата "Етногенеза и миграции е Евроазия, през древността и Ранното средновековие и мястото на древните българи в тях".

прочети

=========================================================================

Александър Баяр, Тайната история на татарите 
/Оригинален език - руски. Българският превод и коментар са от д-р Живко Войников/

Александър Баяр е един от малцината съвременни татарски автори, който излага оригинални възгледи върху ролята на иранските народи в историята на Централна Азия и възникването на тюрките в ранното Средновековие, близки до тези на съвременната наука. В опита си да обясни противоречивия характер на съвременните казански татари, той разглежда техните предшественици - волжските българи като иранци, приели езика на хуните в района на Северното Причерноморие през V-ти век, но запазили културата и европеидния си вид. В действителност, волжските българи са тюркизирани около 8 века по-късно. Но все пак и това е напредък в сравнение с традиционната за сънародниците му представа, че прабългарите са "древни тюрки" с европеиден вид, възникнали 3 хиляди години пр. н. е. в пространството от Карпатите до Монголия (!?!).

прочети

=========================================================================

Тайната история на монголите
Превод от старомонголски Александър Федотов


"Преди почти 760 години, по време на Великия събор, когато ханският двор се е простирал между Шилхин и Цег, в местността Дологан Болдог, на великия монголски хаган Угедей поднасят "Тайната история на монголите". Този анонимен паметник, в който намира отражение величието на монголския ум, се е превърнал в удивително по своите качества произведение, което полага началото на писмената традиция в Монголия."
Президент на Монголия
Н. Багабанди




=========================================================================

Силвия Бена Роланди, Анна Казалис, Винченцо ди Джовани - 
Олимпийски богове и герои 

Олимпйските богове в древногръцката митология са основните богове в гръцкия пантеон, обитавали планината Олимп. Има общо четиринадесет различни богове, определени като олимпийски, но никога не са били повече от 12 по едно и също време.

Зевс, Хера, Посейдон, Арес, Хермес, Хефест, Афродита, Атина, Аполон и Артемида винаги са били причислявани към олимпийските богове. Хестия, Деметра, Дионис и Хадес са другите богове, в определени периоди считани за част от дванадесетте олимпийци. Хестия отстъпва своето място на Дионис, за да отиде да живее сред хората. Персефона прекарва шест месеца от годината в подземното царство, а през останалите шест се връща на Олимп, за да ги прекара с майка си, Деметра. Хадес, въпреки, че е сред основните гръцки богове е владетел на царството на мъртвите и връзката му с олимпийските богове изглежда съвсем слаба.

Олимпийските богове са третото поколоение богове (след основните стихии и титаните). Те стават владетели на света след победата им над титаните в титаномахията; Зевс, Хера, Посейдон, Деметра, Хестия и Хадес са братя и сестри; останалите Олимпийски богове (с изключение на родената от пяната Афродита) обикновено се смятат за деца на Зевс от различни майки (освен Атина, за която се счита, че е родена от самия Зевс). Възможно е и Хефест да е роден от Хера (без намесата на Зевс) като отмъщение за раждането на Атина.


прочети или прослушай 

=========================================================================

Стефан  Цанев, БЪЛГАРСКИ ХРОНИКИ
История на нашия народ от 2137 пр. Хр. до 1453 сл. Хр.

Едва ли има на света друг народ, който така слабо да познава своята история.
Ние имаме големи учени историци, издадени са монументални исторически трудове, но академичният им научен език е недостъпен за простосмъртните, а учебниците по история са написани толкова скучно, сякаш авторите са имали едничката цел: да накарат българчетата, още едва проходили, да намразят историята на своя народ и за съжаление, тази цел е вече почти постигната; от друга страна това незнание се дължи на многократното пренаписване на историята, нагаждайки я всеки път към интересите на властващата политическа сила, та човек не само ще се обърка, но може и да се побърка, а може би причината е по-отчайваща: старата наша история надвишава сегашното ни жалко самочувствие като народ, сравнението с миналото ни потиска и ние не искаме да си го спомняме... 




прочети или прослушай 

=========================================================================

Самюъл Хънтингтън, Сблъсъкът на цивилизациите и преобразуването на световния ред 

Историята на човечеството е история на цивилизациите... Всяка цивилизация разглежда себе си като център на света и пише собствената си история като основен драматичен сюжет в историята на човечеството.


Пришпорена от модернизацията, световната политика се преструктурира съобразно културни критерии. Сближават се народи и страни със сходни култури. Народите и страните с различни култури се разединяват. Съюзи, дефинирани от идеологията и от отношенията между свръхсилите, отстъпват място на съюзи, основаващи се на обща култура и цивилизация. Политическите граници се преначертават така, че да съвпаднат с културните граници: етнически, религиозни и цивилизационни. Културни общности заменят блоковете от периода на Студената война, а разломите между цивилизациите се превръщат във фронтови линии на глобалната политика.



прочети или прослушай 

=========================================================================

Книгата на Мормон
Още едно свидетелство за Исус Христос





прочети

=========================================================================

Архимандрит Александър Милеант, Лъжеучението на мормоните

Брошурата "Лъжеучението на мормоните" е издадена на български език и публикувана в Интернет от Издателство "Тавор", София. 
Преводът е направен по изданието 
Миссионерский листок номер 66
Издательство храма Покрова Пресвятой Богородицы 
Copyright © 1996 and Published by Holy Protection Russian Orthodox Church 
2049 Argyle Ave. Los Angeles, CA 90068, USA 
Редактор: Архимандрит Александр Милеант 
Илюстрациите са добавени от Pravoslavieto.com.

Източник: http://www.pravoslavieto.com/inoverie/mormons/arhim_Mileant.htm


прочети или прослушай 

=========================================================================

Богдан Богданов, История на старогръцката култура

Богдан Богданов е роден в София през 1940 г. Завършил е класическа филология в Софийския университет. През периода 1963-1969 г. е преподавател по класически езици, антична и западноевропейска литература във Великотърновския университет. От 1969 до 1983 г. е асистент по класическа филология в Софийския университет, от 1983 г. - доцент, а през 1989 г. е избран за професор. Той е един от основателите на Нов български университет и е председател на неговото Настоятелство от 1994 г. Председател е на УС на Фондация "Отворено общество" (1990-1998). Автор е на изследванията "От Омир до Еврипид" (1971, 1993), "Омировият епос" (1976, 1996), "Литературата на елинизма" (1979, 1997), "Мит и литература" (1985, 2000), "Романът - античен и съвременен" (1986), "История на старогръцката култура" (1989), "Орфей и древната митология на Балканите" (1991), "Старогръцката литература" (1992), "Промяната в живота и текста" (1998), "Литературата на елинизма" (2000), "Европа, разбирана и правена" (2001), "Култура, общество, литература. Текстове по културна антропология на античността" (2007) и др.


прочети

=========================================================================

Богдан Богданов, Орфей и древната митология на Балканите


Легендата разказва, че безсмъртният певец е син на тракийски цар и нимфа.

Макар митологичното да е повече от историческото познание за Орфей, може да се смята, че е живял около 1400 г. пр. Хр. и че неговото родно място се крие в гънките на Родопа планина.
Историческата наука разполага с 92 изображения на певеца върху антични съдове. Първите са датирани около 600 г. пр. Хр.
Освен владетел на няколко тракийски племена той е и лечител, и пътешественик. Взема участие в похода на аргонавтите в търсене на Златното руно. Загива разкъсан от вакханките на Дионис, защото е пренебрегнал култа към него и е изповядвал култ към Слънцето.Според древноелинския мит любимата на Орфей - Евридика, починала от ухапване на змия в деня, когато станала негова жена. Певецът се спуснал чак в царството на мъртвите и с тъжните си балади успял да умилостиви владетеля на подземните селения - Хадес. Богът на отвъдното обещал на Орфей да му върне Евридика, но при условие че ни веднъж няма да се обърне да я погледне, преди да зърнат слънцето. Орфей обаче не издържал - обърнал се да види прекрасния лик на съпругата си и така я обрекъл завинаги да остане под властта на Хадес...
В песните си Орфей възпявал божествата на природата, отдавал почит на стихиите и измолвал тяхното благоволение. Според някои изследователи древният певец основал нова религия, сливайки ведно соларните и земните вярвания на съвременниците си.
Зверове и птици слушали като омагьосани неговите балади, дори дърветата и камъните разбирали посланията на творбите му, разказват преданията. Изглежда, на универсалния космически език на музиката е говорел Орфей, затова го е разбирал целият космос. Такова пълно общуване между творец и възприемател предците ни са издигали на пиедестал.

прочети

=========================================================================

Богдан Богданов, От Омир до Еврипид

"От Омир до Еврипид" е основно помагало за подготовката както на изучаващите старогръцка литература, заложена в учебния план за 9. клас, така и за квалификацията на студенти и преподаватели. Написан на лесен и достъпен език, сборникът от литературни анализи дава по-добро и пълно разбиране на трудните поетични произведения на античната литература за тяхното по-лесно и пълно усвояване.









прочети

=========================================================================

Валерия Фол, Древна Тракия: мълчанието проговаря


Авторът на тази книга едва ли се нуждае от представяне, тъй като е сред най-известните учени посветили живота си на изучаване и разкриване различните аспекти от тракийската култура и религия.Повод за издаването на книгата е инициативата "Европалия България 2002" целяща да представи българската култура пред Европа чрез поредица експозиции и каталожни издания, включително и тази книга.Заглавието на книгата е продиктувано от някои особености на тракийската религия и култура - синкретичен характер, ограничен кръг от посветени, липса на необходимост от писмени, а често и вербални символи при изпълнението на ритуалите. Поради този характер на тракийската религия едва сега, благодарение на разкриваните от археолозите материални следи и съпоставянето им с известните ни писменни данни, както и помоща на различни интердисциплинарни науки (палеозоология, палеоботаника, етнография и етнология, лингвистика, химия, физика и др.) успяваме да повдигнем булото на тракийските загадки.Книгата представя "вкратце" основните аспекти от историята на племената обитавали източните части на Балканския полуостров и известни с обединителното име "траки". Всъщност "траките" са били едно от малките племена, част от тази голяма племенна общност. Благодарение на елинските автори и техния поглед "върху живота" името става епонимно за всички отделни племена обитавали Източните Балкани и Южните Карпати.Книгата е разделена на няколко части: кратко описание в приказен стил на събитията на Балканите случили се между 5 хил. пр. Хр. до налагането на християнството по нашите земи; хронологически апендикс на същите; представителен цветен каталог обхващаш едни от най-бляскавите материални следи от тази история; цветни исторически и политически карти от Троянската война до включването на Балканите в Римската империя и една карта с по-известните предметни находки, представящи тракийската култура.

прочети

=========================================================================

Юлия Боева, Мъдростта на Великата майка

Неолитната култура на Балканите може би е онзи „златен век“ на човечеството, за който се говори в древните текстове. За нейната висока духовност можем да съдим от достигналите до нас артефакти, ако ги разгледаме като семиотична система от художествен тип.


Анализът на образния език на неолитната култура изисква да се реконструира смисълът и взаимовръзката между различните му съставки. За целта трябва да се намери верният „ключ“, който да отвори вратите към познанието за мирогледа на древните.



Такъв „ключ“ е знакът:



прочети

=========================================================================

ИВАН КИРИЛОВ, ИСТИНАТА ЗА БОГОМИЛИТЕ
Документална хроника

Стремежът към просветление, където преходното се превръща във вечно, а всекидневното се озарява от копнеж по безсмъртното битие, е неизменен спътник на българския народ от незапомнени времена. Този стремеж намира израз в богомилството, което става основа за изграждането на нова, устремена към бъдещето култура. Това наистина може да бъде основание за високо национално самочувствие на българите.
Богомилството бележи един от най-високите върхове по дългия исторически път на България и има епохално значение за еволюцията на европейската цивилизация. То оказва решаващо и трайно влияние за духовното извисяване на хората, като разширява хоризонта на познанието. Всеобхватно по своето съдържание, богомилското учение обогатява и издига човешкото мислене до качествено нова, по-висша степен на развитие; то освобождава съзнанието от господството на авторитети, утвърдени религиозни предразсъдъци, овехтели църковни догми, заблуди и суеверия.
Многостранното му въздействие предизвиква реформаторски движения в редица страни и допринася за възникването и изграждането на някои мистични и езотерични общества в Европа. 

прочети или прослушай 

=========================================================================

Стефан Калайджиев, Накъде върви човечеството: Познанието за расите и културите 

Расите и техните исторически задачи 

Първата задължителна крачка, която трябва да се направи е в посока на ограмотяването - трябва да се промени подходът в създаването на науката. Досегашната наука трябва да бъде внимателно прегледана, за да се вземе от нея най-същественото, истински потребното, стойностното, което може да послужи за основа на градивната наука.

Настоящият опит да се поднесе едно късче от познанието за бъдещето е част от всемирната научно-образователна програма, по която ще се работи за ограмотяването на сегашното човечество.





прочети или прослушай 

=========================================================================

Петър Добрев, Сага за древните българи
Прародина и странствания

Новата книга на ст.н.с. Петър Добрев "Сага за древните българи" е изградена върху преосмисляне на факти и исторически свидетелства. Авторът предлага необичаен, интригуващ поглед върху произхода и прародината на някогашните българи, а сред акцентите в текста са четирите държави, които те последователно създават в азиатските и европейските предели.
Петър Добрев, изследовател добре известен както на специалистите, така и на широката публика съчетава умело изследователските и занимателните аспекти в изложението, ориентирано към ценителите на историята.






прочети или прослушай 

=========================================================================

Книга на Тот

Книгата Тот, заглавие на тapo-книга за 78 карти таро ("Гранд Етейла"), издадена в 1780 от французина Етейла. В нея между другото се прави опит да се докаже, че таро произлиза от египетски йероглифи и представлява учение на Трис-Меркурий Атотис. Атотис се появява в тази връзка само поради едно смесване, възникнало още през античността, защото е име на втория египетски фараон (Тети) от I династия. Според неговите думи тази книга е интерпретация или ключ към 78-те йероглифа на Книгата Тот, единствената египетска книга, която се е запазила. В 1944 е издадена и интерпретацията на символиката на картите таро на Кроули под заглавие Book of Thot.






прочети или прослушай 

=========================================================================

Ернст Мулдашев, Матрицата на живота на Земята

Помните ли Дава Тенцинг, тибетския шерп и знаменитите му думи: 
"Много хора идват и гледат, гледат. Други идват и... виждат." 
Ернст Мулдашев - руският учен, извършил първата в света трансплантация на око, изглежда е от... другите. От хората, които преодоляват гравитацията на триизмерния земен свят и ни извеждат в орбитата на т.нар. мислещо време, което най-често наричаме Бог. В Индия, Непал и Тибет той вижда "неща", които звучат като приказка. 
Какво се крие зад "приказната" им фасада, защо в "Тайната доктрина" Блаватска е толкова загадъчна и неразбираема; защо Рьорих не се е завърнала в Русия или САЩ, а остава в подножието на Хималаите?... 
Така се ражда хипотезата за сътворението на човека, за четирите му тела и за матрицата, конструирана някога в Града на Боговете... 

Ернст Рифгатович Мулдашев (р. 1948) е един от най-интересните и обичани автори в последно време. Той има многобройни почитатели и в България. Уверени сме, че поредната среща с него ще бъде истински празник за всички тях!


прочети или прослушай 

=========================================================================

Велика Волжка България

Когато пристигнах в Казан, за да напиша тази книга, попаднах на празник. Честваха Златната орда. Не всички обаче празнуваха. На един от мостовете с едри букви беше написано: "Ние бяхме, сме и ще бъдем българи!"
Кои са жителите на днешен Татарстан, който е автономна република в рамките на руската федерация? Отговор на този въпрос дава проф. Халиков в книгата си "Кто мы - булгары или татары?" Ето какви доказателства в полза на българската кауза представя г-н Халиков...



прочети

=========================================================================


1 // 2 // 3 <== 4 ==> 5 // 6