КНИГИ – растения, билки - 2



4


Кети Иванова, Лечебната сила на храсти и дървета

Чрез любопитни факти, кратки ботанически описания и полезни съвети тази книга запознава читателя с лечебните качества на близо 150 дървесни и храстовидни вида - както много известни и често срещани (акация, върба, дъб, бор, глог, боровинка, бъз, калина, дрян, кестен, имел, орех, липа, роза), така и други, малко познати с целебните си свойства (арония, елша, елшовиден зърнастец, мъждрян, брекина, топола, цариградско грозде, дъбилен шмак), чуждестранни, но отдавна намерили място и в България (лимон, портокал, майчин лист, какаово дърво, канелено дърво, чай, кафе, черен пипер), или пък такива, които са добили популярност у нас от препаратите на световната фармацевтична индустрия (пиния, гинко).

„Лечебната сила на храсти и дървета“ дава насоки за начините на събиране, сушене, съхраняване и употреба на лечебните части на описаните растения. Включени са десетки рецепти за лекуване на различни страдания, както и за приготвяне на храни (мармалади, сладка, питиета) или домашна козметика.

Читателите ще се запознаят и с приложението на дърветата и храстите в древността в европейската, близкоизточната и американската лечителска практика, а също така с възгледите и препоръките на по-близки до съвремието лечители (свещениците Кнайп и Кюнцле) и на видни представители на медицината отпреди столетия (Диоскорид, Авицена, Плиний Стари, Амасиаци, св. Хилдегард фон Бинген и др.).



=========================================================================

Д-р Уилям Дейвис, ПШЕНИЦАТА - Маскирания убиец

Спрете тестените изделия
Отслабнете
Намерете пътя към здравето

Представяне на книгата от д-р Мария Папазова - прослушай 








=========================================================================

Теменуга Димитрова, Лидия Димитрова -  Лечебни отвари, сиропи и настойки

Билките са били, са и остават едно от най-мощните и добри средства за лечение и за профилактика на всички познати болести. От най-дълбока древност и до сега се използват отвари, запарки и сиропи, приготвени от тези дарове на природата.

В тази книга като в приказка много приятно, разбираемо и лесно приложимо е показано билколечението, както нашите баби са го практикували. Изложението е кратко, популярно и най-вече безкрайно полезно за лечението и за предпазването от много болести. Всички споменати билки са широко разпространени в нашата страна.



=========================================================================

ДОМАШНО КОНСЕРВИРАНЕ

Правилното хранене изисква през цялата година организмът да получава разнообразна храна — богата с въглехидрати,белтъчини, витамини, минерални соли и др. Това може да се постигне чрез консервиране на зеленчуците и плодовете, месото и рибите. През последните години у нас значително се увеличи приготвянето на консерви при домашни условия.
В предлаганото ръководство за домашно консервиране, написано от най-добрите наши специалисти в тази област, са дадени принципите, методите и практическото приготвяне на консервите ясно и разбираемо за всеки, който би желал да си приготви консерви от предпочитания зеленчук, плод или месо.
Освен с процеса на консервиране, с рецептите при приготвяне на компоти, сокове, конфитюри, сладка, плодови вина, зеленчукови и месни консерви и туршии авторите ни запознават и с необходимата опаковка и съоръжения за правилното и трайното консервиране. Ръководството за консервиране е предназначено за всеки дом и е пригодено за използуване от много широк кръг читатели, преди всичко от домакините и от всеки, който желае да оползотвори правилно плодовете и зеленчуците от личните си стопанства или диворастящите плодове — боровинки, шипки, малини и др.


=========================================================================

Етноложки изследвания Том 4
Билки и народни лечебни практики
Съставител и редактор Ангел Гоев













=========================================================================

АЛБУМ НА ЛЕЧЕБНИТЕ РАСТЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ - Колектив

Растенията в България, които са спонтанно разпространени (диворастящи и интродуцирани) и се използват в официалната и народната медицина, наброяват 845 вида. Това представлява почти 21% от всички известни до момента 4102 вида висши растения, описани на територията на нашата страна. Казано с други думи, всяко пето растение около нас е лечебно.
Нашите изследвания показват, че в райони с по-малка надморска височина този процент е значително по-висок и в много случаи всяко второ растение е лечебно.
Албумът на лечебните растения в България включва повече от половината от това богатство от лечебни растения – 500 вида. Целта, която си поставихме при създаването му, е да послужи като учебно пособие на студентите, изучаващи ботаника и фармация. Албумът може да бъде полезен на учителите по биология, както и на всички, които се занимават с отглеждане, събиране или преработка на билки.


=========================================================================

ЕЛЕКТРОНЕН АЛБУМ ПО БОТАНИКА - Колектив

Албумът по ботаника е предназначен за студентите от специалностите, изучаващи ботаника в ШУ “Еп. Константин Преславски”. Той може да бъде използван и от студентите от другите университети в България, а също и от учителите по биология.
Целта, която си поставяме, е албумът да служи като учебно пособие по време на Теренна практика по ботаника 1 и 2 част. Информацията, която включва, може да бъде полезна и по време на подготовката по дисциплините Ботаника 1 част (Анатомия и морфология на растенията) и Ботаника 2 част (Систематика на
растенията). В албума са включени само по-често демонстрираните растения като обекти на теренната практика по ботаника. Част от тези растения не се събират по време на практиката, тъй като са силно отровни или имат природозащитен статут.
Електронната форма на албума позволява използването му в учебна зала, сред природата по време на практическите занятия, както и по време на самостоятелната подготовка на студентите.


=========================================================================

Полезни български растения
Наръчник на Бушкрафтъра











=========================================================================

БИОДИНАМИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ
Изготвил: ПЕТЪР ИВАНОВ РАЙЧЕВ - препис от книга

Книгата е предназначена за зеленчукопроизводители и любители градинари, както и за хора, които никога не са се занимавали със зеленчукопроизводство, но имат желание да започнат.
Днес в България приключва процеса на връщане земите на бившите им собственици. Но много от бъдещите стопани са родени и отрасли в града. Те не познават грижите за земята. Сега им се предоставя възможност да стопанисват имотите си като сами изберат метода на обработка и начина по който да отглеждат земеделските култури. За тези, които биха искали да произвеждат чиста, здравословна и много вкусна продукция е тази книга, в която ще се запознаят с основните моменти от биодинамичното зеленчукопроизводство.
Биодинамичното земеделие, дадено от Рудолф Щайнер преди повече от седемдесет години, е най-старото организирано алтернативно земеделско движение в света. Днес биодинамични ферми има в почти всички страни на Европа, Америка, Австралия и Нова Зеландия. Огромният екологичен ефект при прилагането на този вид земеделие се изразява в максимално запазване на почвата и живота в нея, както и в поддържане на естествения баланс в растителния и животински свят. Това земеделие е съобразено със земните и космичните сили формиращи живота. Получената продукция е резултат от динамичното движение на силите на растежа. Напълно се изключва употребата на изкуствени торове и химикали, както за наторяване, така и за борба с вредителите.
В своето завещание за Източна Европа, Рудолф Щайнер казва,че най-подходящо за тази част на континента е да развива земеделие. Неслучайно той изнася своя земеделски курс в гр. Кобервиц, Полша през 1924 г.
Предмет на тази книга е само част от биодинамичната селскостопанска практика т.е. само зеленчукопроизводството. Останалите стопански дейности са обект на по-нататъшни издания.
Инж. Росица Ал. Димитрова

прочети

=========================================================================

Пчеларска ферма Венер

Техника и технология на работа с многокорпусен кошер 
Автор: И. Венер











прочети

=========================================================================

Ръководство по практическо пчеларство от 1958 година
Автори: К.Дончев, А.Тошков и С.Недялков

За написване на ръководството е ползуван личния опит на авторите, опитът на първенците-пчелари, както и, обширната литература по пчеларство на български, руски, немски, френски, сърбо-хърватски и други езици. Част от клишетата са оригинални, а другите са заимствувани.
Авторите на настоящето ръководство ще бъдат доволни, ако със своя труд помогнат на практиците-пчелари, любителите и работещите в обществения пчеларски сектор да овладеят по-добре съвременните методи за пчелоотглеждане и по този начин да намерят още по-добра награда в стремежа, за изграждане на по-модерно и по-високодобивно пчеларство.
Авторите


прочети

=========================================================================

Делчо Мерджанов, Старо злато

Докосвайки се до завещаното ни наследство на един от класиците на Българското пчеларство, човек изпитва удивление от непреходността на неговите идеи и неувяхваща свежест на практическите напътствия дадени от Делчо Мерджанов.
Статиите публикувани в списание „Пчела" и днес са уроци, от които можем да се учим. Тяхната цена е като старо злато - колкото повече време минава, толкова цената им се повишава.
Предаността и голямата любов към пчелите отреждат на Делчо Мерджанов достойно място наравно с класиците на Българското възраждане - онези които поставиха основите на модерното пчеларство и наредиха България наравно с водещите европейски страни още през първата половина на 20-ти век. Ползвайки се от опита на класиците човек неминуемо ще усети онази сила на духа и голямата любов, която времето не е успяло да победи.
Делчо Мерджанов е бил не само голям пчелар. Той е самобитен следовател извършил множество ценни изследвания с практическа стойност. Активното му присъствие на страниците на списание „Пчела" прави опитът му достояние на широката пчеларска общественост. Делчо Мерджанов е активен сътрудник още от първата годишнина на списанието - 1902 г., до края на живота си. Първата му публикация се появява още в книжка 6-та/1902 г., а последната е статията му "Разделител - пита" в 7-9 бр. на 1948 г., публикувана няколко месеца преди неговата кончина.

прочети

=========================================================================

Маг. фарм. НЕНО СТОЯНОВ, НАШИТЕ ЛЕЧЕБНИ И БЛАГОУХАННИ РАСТЕНИЯ (1949г.)

С ПЪЛНО РЪКОВОДСТВО ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ, ОТГЛЕЖДАНЕ, БРАНЕ, СУШЕНЕ, ОПАКОВАНЕ И ЛАГЕРУВАНЕ НА БИЛКИТЕ











прочети

=========================================================================

Здравословен начин на живот
По книгата на д-р Шалер, Покълнали семена, млади поници

Покълналото зърно и младите поници са забележителна здравословна храна.
Благодарение на изключителната им виталност, богатство на витамини, минерали, олиго-елементи, аминокиселини, ензими и други активни биологични вещества, те регулират липсите, причинени от съвременното хранене, влошено от промишлената обработка. Въвеждайки, дори в минимални количества, покълналите семена и младите поници в нашето хранене, ние улесняваме съчетаването на съвременния начин на живот с поддържането на организма в добро здраве.
Покълналото зърно е прекрасна алтернатива на излишека от животински продукти, които рушат здравето в западните страни, защото те са една пълноценна храна. Ние бихме могли да се храним единствено с тях и то само срещу няколко франка месечно.


прочети

=========================================================================

Живата храна - ядки, семена, кълнове, поници










прочети

=========================================================================

Пенчо Далев, Диво-растящата храна

Нашата страна притежава огромно богатство от диворастящи растения. По традиция народът ни използва значителна част от тях с лечебна цел - билките. Малко от тях се използват за храна - гъби и горски плодове. Въобще не се използват като хранителни източници много растения, в чиито листа, стъбла, корени, цветове и семена се съдържат белтъчни вещества, въглехидрати, витамини, минерални вещества. Това е поради неосведоменост. А на масата ни никога няма да е излишна салата, супа, пюре, сос от растение, което съдържа всички необходими за нормалното функциониране на нашия организъм вещества. А този източник сами можем да си набавим при една приятна разходка в планината, по полето, в гората. Това е целта на предлаганата книга - да запознае хората в нашата страна с полезни диворастящи растения, които могат да намерят място в нашата храна.
В „Диворастяща храна" са описани 111 растителни вида, които ще бъдат отлична добавка на вашата трапеза, както и ще допринесат за крепкото ви здраве!

прочети

=========================================================================

Градина без отрови
Александър Георгиев, съставител













прочети

=========================================================================

Малки тайни за градината
Александър С. Георгиев













прочети

=========================================================================

Неделчо Неделчев, Пълен курс по винарство (1926г.)













прочети

=========================================================================

Маргарет  Хилз, Ябълков оцет

– Естествен източник на здраве и дълголетие;
– Ефективен при различни заболявания;
– Вкусни рецепти с ябълкоц оцет
– Приложения в домакинството








прочети

=========================================================================

(RU) Мария Милаш, Яблочный уксус













прочитай

=========================================================================

(RU) Вино, самогон, водка, настойки, ликеры, наливки, коньяки, рецептов













прочитай

=========================================================================

Сириус дьо Масили, Оракул на цветята
Истинският език на цветята според Херметическата доктрина

Единствено окултното знание съдържа тайната на мистичния символизъм и на загадъчния език на цветята.










прочети

=========================================================================

Димитър Цаков, Производство на домашни вина













прочети

=========================================================================

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ: Лечебни Растения на България













прочети

=========================================================================

Валентина Стоянова, Магията на билките

Над 70 вида билки за:
– храна и лекарство
– здраве и красота
– сила и защита
– любов и късмет.
Билките - целители, билките - вкусна, полезна и достъпна храна, билките - помощници в магическите ритуали...





прочети

=========================================================================

Д-р Александър Д. Белоречки; Д-р Николай А. Джелепов - Ободрителните питиета в нашия дом
ДЪРЖАВНО ИЗДАТЕЛСТВО „ТЕХНИКА“ 1973г.













прочети

=========================================================================

Мария Требен, Здраве от аптеката на Господ
Съвети и опит с лечебни билки

„Здраве от аптеката на Господ“ е основното произведение на Мария Требен, което вече три десетилетия се радва на незалязваща популярност. Книгата е преиздавана повече от 90 пъти, преведена е на 27 езика и от нея са продадени над 8 милиона екземпляра по целия свят. В нея са описани изчерпателно 31 основни билки, тяхната лечебна сила и начините на приложение. Авторката дава съветите си на достъпен и разбираем език, като изпъстря страниците с много примери от своята практика и свидетелства за положителния ефект от билколечението.

Тъй като днес, за жалост, се отдалечаваме все повече от природосъобразния начин на живот и все повече болести са предизвикани от погрешна житейска нагласа, преоткриването на „аптеката на Господ“ отговаря на една всеобща потребност. С това ново издание по-възрастните ще си припомнят съветите на Мария Требен, а по-младите ще ги открият за себе си и за своите деца. Винаги е добре да имаш мъдър събеседник, който не само дава знание, но вдъхва и най-ценното – надежда.


прочети

=========================================================================

Морис Метерлинк, Разумът на цветята

Едно научно и същевременно мистично пътешествие в тайнствения свят на цветята и изумителния разум и воля за живот, скрити в тях. Разглеждайки доскоро Природата само от позицията на материалистичното схващане, малцина от нас си дават сметка за изключително трудния и дълъг път, който извървява едно растение, докато от семе се превърне в ухание и цвят и принесе накрая своя плод.
Така със своя живот, както отбелязва авторът: "цветето дава на човека забележителен пример за неподчинение, за смелост, за постоянство и находчивост. Ако можехме да вложим д преодоляването на неизбежната болка, старост и смърт половината от енергията, разгърната от най-дребното цветенце в градината ни, съдбата ни положително щеше да е много по-различна."


прочети

=========================================================================

Франц-Карл Рьоделбергер, БЕЗ ЗЕМЯ
Наръчник за изправяне на крака


Уважаеми читатели,

Вие държите в ръцете си тринадесетата книга от поредицата Библиотека Анастасия на издателска къща Новата цивилизация.
Тази книга е добавка към книгите на известния писател от Русия Владимир Мегре - автор на Звънтящите кедри. Темата, която засяга Франц-Карл Рьоделбергер - швейцарец, посветил живота си на биологичното и екологично земеделие, е актуална в много страни по света.
Той е ученик на Рудолф Щайнер, който засяга въпроса за оцеляването на планетата и хората още в началото на 19 век, много преди книгите на Мегре и неговата героиня Анастасия да завладеят милиони читатели по света. Авторът, подобно на австралиеца Бил Молисън и японеца Масанобу Фукуока, доказва нагледно, че това което говори Анастасия, вече е изпробвано в много държави по света.
Идеята, разказана от героинята за Родовите имения, набира непрекъснато нови привърженици, книгите на Мегре са преведени на почти всички езици в света и са издадени в многомилионни тиражи.
Родови имения се създават вече в държави на пет континента - има ги в Австралия, САЩ, Канада, Перу, Шотландия, Финландия, Израел, Тайланд, Германия, цяла Източна Европа и във всички страни от бившия Съветски съюз. Наша делегация посети едно такова селище Родное в Русия, близо до гр. Владимир.
Заедно с Академик Виктор Медиков - Председател на Руската Родова Академия, който също живее там, разгледахме именията, срещнахме хора лъчезарни, радостни и щастливи, пълни с оптимизъм за утрешния ден. Срещнахме децата на бъдещето, които са родени в именията.
Те коренно се различаваха от тези, родени в големите градове, в условията на така наречената цивилизация. Всичко това е описано на страниците на вестник Родово имение.
Нашето предложение е, след като прочетете книгата на Франц Рьоделбергер, да ни пишете на адреса на редакцията на вестника и да споделите вашите впечатления с нас. Потопете се в един по-различен свят в търсене на истината за бъдещето на нашата планета.


Издател на в-к Родово имение
и Директор на Издателска къща
Новата цивилизация
АТАНАС ПАНЧЕВ

прочети или прослушай

=========================================================================

1 <== 2 ==> 3 // 4 //