КНИГИ – личност, себепознание, его – 4



4/9 


Екхарт Толе, Силата на настоящето


За да се отправим на пътуване в „СИЛАТА НА НАСТОЯЩЕТО", трябва да изоставим своя аналитичен ум и изкуствения, създаден от него „аз" - егото. Още от началото на първата глава се озоваваме бързо на една значително по-голяма надморска височина, където въздухът е по-лек. Това е въздухът на духовното. Пътуването обаче е едно предизвикателство. Екхарт Тол използва прост език и формата на въпроси и отговори, за да ни упъти. Самите думи служат като пътни знаци. Нови открития по пътя очакват мнозина от нас: ние не сме своят ум, ние можем да се измъкнем от психическата божа, истинската човешка сила може да бъде намерена само като приемем Настоящето. Научаваме също, че тялото всъщност е един от ключовете към състоянието на вътрешен мир, както и тишината и пространството около нас. Достъп можем да имаме навсякъде. Тези точки на достъп, наречени портали, могат да ни въведат в Настоящето - сегашния момент, където проблемите не съществуват. Именно тук намираме радост и успяваме да приемем истинското си „аз". Тук откриваме, че вече сме завършени, пълноценни и съвършени. Мнозина от нас ще установят, че най-голямата пречка пред осъзнаването на този факт са връзките ни, особено интимните. Но и тук сме на „нова територия" и нещата не са такива, каквито са ни се стрували преди. Научаваме, че взаимоотношенията ни също са портал към духовното просветление, ако ги използваме мъдро, тоест ако ги използваме, за да станем по-съзнаващи и следователно по-любящи човешки същества. Какъв е резултатът? Истинско единение с другите.

Ако можем да присъстваме изцяло и да предприемаме всяка своя стъпка в Настоящето, ако можем да почувстваме реалността
на неща като „вътрешното тяло", „капитулацията", „прошката" и „Неизявеното", ще бъдем отворени за преобразяващото въздействие на „Силата на настоящето".


Вие сте тук,

за да позволите да се осъществи
божественото предназначение на вселената...
Екхарт Тол

прочети или прослушай 

=========================================================================   

Алан Гарнър, Скритият смисъл на думите
  
 
Как да изпитваме наслада от общуването и да побеждаваме във всяка ситуация.










прочети

=========================================================================   

Ценка Стойчева, Сребърната нишка


  Тази книга е адресирана до всички търсещи.

Широкият диапазон на обхванатите теми я прави единствената в своята област, писана от съвременен български автор през последните години. За да навлязат в необятния свят на духовното познание, на стремящите се към него би се наложило да търсят информацията, включена в този сборник, в множество литературни източници от наши и чужди автори, тиражът на повечето от които отдавна е изчерпан.
В достъпна и лаконична форма, с неподправена автентичност, основаваща се на сериозните ú теоретични търсения и на богатия ú личен опит, авторката излага познанията си по теми, които днес вълнуват все повече хора: Еволюцията на съзнанието; Възходът и гибелта на легендарната Атлантида; Законът за Кармата, който обуславя необходимостта от прераждането на душите; Възможностите за изследване на миналите ни превъплъщения; Отвъдното и контактите ни с неговите обитатели; Биовампиризмът и обсебването, като оръжия на тъмните сили; Енергийните атаки и защитата от подобни посегателства; Извънтелесните преживявания . . . и още и още.
Главното достойнство на книгата е пълната изчистеност от сложни и неразбираеми “окултни” формулировки. По подходящ начин и на чист български език авторката тръгва от една аксиома за очевидното присъствие на божествената реалност, за да докаже теоремата за реалното съществуване на човешката душа.
Стегнато и увлекателно поднесени, познанията на авторката споделени с вас, ще ви помогнат да погледнете на света, който ни заобикаля, от още една гледна точка. И ако си го позволите, ще съзрете красота и мъдрост, които биха придали допълнителна багра и нов смисъл на съществуването ви.


КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ



Любезни читатели, за основа на тази книга послужиха мои статии, публикувани в периода юли, 1998 - юни, 1999 година в казанлъшкия вестник “Седмица”. Когато се заех да ги обединя и подредя в този сборник, се постарах да ги обогатя с примери от личния ми опит, с които да илюстрирам споделените с вас знания. Вярно е, че впоследствие успях да разширя и задълбоча разбиранията и вижданията си по темите, на които си позволявам да спра вниманието ви. Но тези разширени познания, както и практическия си опит в областта на пси-диагностиката и духовното лечение възнамерявам да положа в основите на следващите си книги. Ако такава е волята Божия.



АВТОРЪТ

прочети или прослушай 

=========================================================================  

СТРЕС и ИЗХОД
в Мъдростта на Петър Дънов



Стрес е английска дума и означава: натиск, напрежение, налягане. Най-често се употребява за изразяване на емоционален стрес. Според теорията на Селие стрес е “неспецифичен отговор на организма на всяко представено пред него изискване”. Факторите, причиняващи стрес, се наричат стресови (стресори). Стресът не е необходимо да се избягва. Както казва Селие, “пълната липса на стрес означава смърт”.








прочети

=========================================================================

Джар, Събуди се, докато все още можеш...

Системата създава имидж на самата себе като за нещо непоклатимо и свръхважно, като че от нея зависи живота на земята. Десетки системи са се сменяли, а животът е продължавал. Расите и културите са били подменяни с по-нови – идващите от бъдещето. Забравя се, че РАСИТЕ И КУЛТУРИТЕ СА САМО ИНСТРУМЕНТ В ИМЕТО НА ЕВОЛЮЦИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.
Нито една раса или култура не могат да бъдат вечни. Главният момент е в разбирането, че една система, когато започне да се увековечава, тя става вредна за еволюцията в името на която е създадена.
Сегашната система, обяздена от „Англосаксонската” всъщност „старозаветната“ или еврейска култура, с главен бастион Американския континент, Западна Европа, съответно Холивуд, Лас Вегас, Ню Йорк, Лондон и пр., е отдавна изиграла своята роля. Вместо да сътрудничи на идването на новите ценности и да им спомага, тази култура в момента възпрепятствува появата на новото.
Създава се прототип на изграждане на Нова империя, която очевидно ще бъде апогеят на цялата Пета коренна раса.
Осъзнаването на днешната безпътица предхожда необходимостта от познанието за човешките раси и култури, но преди това е главното, а то е Събуждането - основен процес за всеки човек.
Преди един човек да се събуди, каква полза от поредното събрание, участие в партии, организации, религиозни формирования и духовни школи.
Събуди се Човечество, цялата Вселена, ни
призовава! 
Хелиопол

прочети  или прослушай 

=========================================================================


Торвалд Детлефсен , Съдбата като шанс 

От няколко години интересът на широката общественост към спиритуалните теми значително нарасна. Прозрението, че смисълът на живота едва ли се изчерпва само с ядене, пиене, спане, секс и собственост започна да се разпространява със скоростта на огън, подпален в суха трева. Какъв обаче е смисълът? Може ли човекът изобщо някога да го намери? Трябва ли отново да се завърнем към църква та, която изоставихме в началното си усърдие за интелектуална експанзия? Или ще намерим отговора в източните учения и религии? Многото отворени въпроси карат човека да търси. Търсенето би могло да бъде почти по-важно от намирането. Защото търсене означава „да поставяш под съмнение”, да се отказваш от твърдо установени позиции, да станеш по-гъвкав. Търсенето отваря хората.





прочети или прослушай 

=========================================================================

Емил Куе, Самоусъвършенстване чрез съзнателно самовнушение
Автосугестия


Научете повече за възможностите на подсъзнанието - преодолейте чувството за безпокойство и се избавете от вредните навици чрез силата на самовнушението.
В настоящата книга се разкриват общите положения на метода на самовнушението, дават се насоки свързани с неговото прилагане, поместени са и някои примери от практиката.
Емил Куе, френски фармацевт и психолог, придобива световна известност в началото на двадесети век с предложения от него метод, основаващ се на силата на самовнушението. Чрез правилното прилагане на този метод, човек е в състояние да подобри психологическото и физиологичното си състояние, да повлияе върху промените в характера си, както и да подобри отношението си към живота. Счита се, че със своята работа Емил Куе е повлиял върху развитието на нервно-лингвистичното програмиране, плацебо ефекта, позитивното мислене, автогенният тренинг и др.




прочети или прослушай 

=========================================================================


Уилям Уокър Аткинсън, ТАЙНАТА НА УСПЕХА  




Как да прилагаме своите скрити способности, за да постигнем успех в живота










прочети или прослушай 

=========================================================================

Уейн Дайър, Вашите слаби места


Тази книга е посветена на щастието. По-точно на начините, по които можем да го изживеем.Тук няма да намерите сложни философски размисли, посветени на този извечен човешки проблем. Душевното здраве (ако приемем, че то е другото име на щастието) е естествено състояние на човека и средствата за неговото постигане са достъпни за всекиго - казва авторът. Според него печелившата житейска комбинация е упорита работа, здрав разум, хумор и увереност в собствените сили. Не става дума за сурови формули, усвояване на трудни психологически техники или пренапрягане на волята. Книгата предлага приятен подход за вглеждане в себе си, в собствената си жажда за живот и в начините, по които избираме да се самоосъществим.

Като разглежда ежедневното поведение на човека, Уейн Дайър успява да възбуди нашето внимание и прозорливост към онези невидими психически бариери, с които сме се сраснали още от детството и ни пречат да бъдем пълноценни, безгрижни, наслаждаващи се на потока на живота същества. Мнозина ще припознаят себе си в описанието на слабите места, които в цивилизования свят са се превърнали в отрова във взаимоотношенията и което е по-сериозно - станали са основа на неприемането на собствения Аз, на отхвърлянето на собствената личност, на недоглеждането на собствената човешка стойност.

Ако сте направили избора да бъдете естествен деец и щастлив човек - тази книга е за вас.

Уейн У. Дайър, доктор по философия, е известен в целия свят писател и лектор в областта на самоусъвършенстването. Той е автор на 28 книги, на множество аудиокасети и видеопрограми, участвал е в хиляди предавания по телевизията и радиото. "Вашата свещена същност", "Проявете съдбата си", "Мъдростта на вековете", "Има духовно решение на всеки проблем", както и бестселърите на "Ню Йорк Таймс" - "10 тайни на успеха и вътрешния мир" и "Силата на намерението" - са представяни в специални предавания на националната телевизия. Дайър е доктор по педагогическа психология в "Уейн Стейт Юнивърсити" в Ню Йорк.

прочети или прослушай 

=========================================================================

Уейн Дайър, Ще го видиш, когато повярваш в него


Принципите в тази книга започват с предпоставката, че вие сте душа в тяло, а не тяло с душа, че не сте човешко същество с духовен опит, а духовно същество с човешки опит. Илюстрирал съм тези принципи с много преживявания, които са част от моето пътуване на лична трансформация, за да донеса във вашия дом, при вас, моите схващания. Знам, че тези принципи работят във вселената дори когато седите и четете тези редове. Те работят независимо от мнението ви за тях точно както принципите на храносмилането и дишането работят в този момент в тялото ви без вашата помощ. Независимо дали вярвате в тях или не, те ще си работят. Но ако решите да се настроите към тези принципи, може да откриете, че живеете на съвършено ново равнище и се радвате на по-високо ниво на съзнатост - на събуждане, ако желаете.

Докато се съпротивлявате, няма да видите облагите. Имам предвид, че ще си останете такива, каквито винаги сте си били, ще си живеете с манталитета на „Ще го повярвам, когато го видя". Ще си трупате играчките и ще работите още по-усърдно, за да спечелите повече пари. Ще продължите да превръщате външния вид в по-важно нещо от качеството. Ще живеете според правила, а не според морал. Ако съмненията ви са само незначителни, тогава си останете при това, което ви е познато, до момента, в който вече не можете да се съпротивлявате. Защото, след като започнете да осъществявате събуждащото пътуване на трансформацията, няма връщане назад. Вие натрупвате познание, което е така мощно, че ще започнете да се чудите как сте живели по друг начин. Събуденият живот започва да ви владее и тогава вие просто отвътре знаете, че сте на правия път и дори не чувате протестите на онези, които са избрали нещо коренно различно за себе си.

прочети или прослушай 

=========================================================================

Уилям Хюит, Автохипноза за по-добър живот

Ако желаете да се освободите от негативизма във вашия живот, да привлечете вниманието на важен за вас човек, да разрешите проблемна ситуация, да бъдат по-успешни служебните ви изяви или просто искате да релаксирате, да се освободите от стреса и напрежението- в ръцете ви е средството. 
Вие можете да бъдете собствения си хипнотерапевт по програмата за самоусъвършенстване, избрана лично от вас, за да оптимизирате и най-вече да управлявате собствения си живот. Уилям Хюит ви предоставя тази прекрасна възможност.
"Автохипноза за по-добър живот" е програма за самоусъвършенстване, която съдържа текстове за хипнотични сеанси при 23 проблемни ситуации- лесно и оптимистично разрешими с помощта на автохипнозата.
Записът на всеки от сеансите отнема само 30 минути - просто прочетете текста с ясен, висок глас, после слушайте записа и жънете успехите на собственото ви усъвършенстване.


=========================================================================

Изумителната сила на осъзнатото намерение
Учението на Абрахам, предадено чрез Естер и Джери Хикс

Да живееш Изкуството да допускаш (Учението на Абрахам)


Тази книга на Естер и Джери Хикс представя учението на Нефизическата същност Абрахам. Книгата показва как да използваш осъзнатото си намерение, за да постигнеш каквото поискаш в живота си, като същевременно балансираш енергията си и живееш Изкуството да допускаш. Осъзнаването на необходимостта да се балансира енергията е много по-значимо от ориентацията към целта или фокусирането върху основното желание. Това важно различие роди книгата, която държиш в ръцете си.

Като започнеш да разбираш и да прилагаш ефективно процесите, предложени тук, не само ще постигнеш бързо целите си, но и ще се радваш на всяка крачка по пътя си дори и преди тяхното реализиране. Така ще откриеш, че животът е процес на радостно пътуване, а не серия от дълги неудовлетворителни периоди с кратки случайни моменти на временно задоволство.


=========================================================================

Петър Дънов, Методи за самовъзпитание
Младежки Окултен клас


1. Методи за самовъзпитание, 6 февруари 1931 г.

2. Няколко необходими неща, 13 февруари 1931 г.
3. Живот и радост, 20 февруари 1931 г.
4. Живите сили в природата, 27 февруари 1931 г.
5. Ханизе, 6 март 1931 г.
6. Справедливост, 13 март 1931 г.
7. Действия на силите, 20 март 1931 г.
8. Знание и прилагане, 27 март 1931 г.
9. Тригон, 3 април 1931 г.
10. Човешките идеали, 10 април 1931 г.
11. Разумност и светлина, 17 април 1931 г.
12. Опитности в живота, 24 април 1931 г.
13. Разумно прилагане, 1 май 1931 г.
14. Обикновени и необикновени идеи, 8 май 1931 г.
15. Новата епоха, 15 май 1931 г.
16. Скритите таланти, 22 май 1931 г.
17. Правилна преценка, 29 май 1931 г.
18. Трите отношения, 5 юни 1931 г.
19. Неизбежен път, 12 юни 1931 г.
20. Свиване и разширяване, 19 юни 1931 г.
21. Красивите линии, 26 юни 1931 г.


"Методи за самовъзпитание", беседи на Младежкия окултен клас,

държани от Учителя П.Дънов
(по стенографски записки)
изд. София, 1941 г.

прочети или прослушай 

=========================================================================

ИЗ СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ ПЕТЪР ДЪНОВ
СЕБЕ СИ ПОЗНАЙ: ЛИЦЕТО


НА ФИЗИЧЕСКИЯ СВЯТ СЪЩЕСТВЕНОТО ЗА ЧОВЕКА Е НЕГОВОТО ЛИЦЕ


ЛИЦЕТО Е СВИДЕТЕЛСТВОТО НА ЧОВЕКА



УСПЕХЪТ НА ЧОВЕКА В ЖИВОТА МУ ЗАВИСИ ОТ НЕГОВОТО ЛИЦЕ







=========================================================================

Селена Самърс, Фън Шуй за 5 минути

Случвало ли ви се е някога да се питате защо на едно място се чувствате по-щастливи или по-уютно, отколкото на друго? Отговорът е, че сте усетили добър фън шуй. А случвало ли ви се е да се чувствате странно неловко на друго място, без обяснима причина? Отговорът е, че сте усетили лош фън шуй (известен още като ша ци).
Почти всички хора се изненадват от откритието, че всъщност са изпитвали въздействието на добрия или на лошия фън шуй. И наистина, почти всеки човек може да се сети за някоя къща, която сякаш обсипва обитателите си с добър или с лош късмет.
Само че фън шуй е много повече от добра или лоша атмосфера.
Той се занимава с енергията на мястото. За него ще чуете стотици различни определения. Някои го наричат китайското изкуство за подреждане на мебелите и домовете така, че да насърчават богатството и здравето. Други го наричат земна астрология.
Най-известното определение е "древното китайс ко изкуство на месторазполагането". Причината е, че фън шуй търси и намира най-хармоничното място за всичко във вселената - от вашето легло, бюро или готварска печка до разположението на къщата ви на склона. Философията на фън шуй обхваща доста обширна територия.
И все пак, коя е най-простата дефиниция? Фън шуй се стреми да увеличи хармонията в заобикалящата ви среда.


=========================================================================

Хелън Шукмън и Уилиам Тетфорд, Курс на чудесата 


Началото на "Курс на чудесата" е поставено от решението на двама души да се обединят в името на една обща цел. Техните имена са Хелън Шукмън и Уилиам Тетфорд, професор по медицинска психология в Колежа по хирургия и медицина към Ко-лумбийския университет в Ню Йорк. Няма значение кои са те, а единствено това, че техният опит показва, че с Бога всичко е възможно. Те не изхождат от духовни интереси. Взаимоотношени-ята им са били трудни и често напрегнати и личното и професионално утвърждаване и статус са били от значение за тях. Изобщо, те са възлагали твърде много на ценностите на света. Животът им не е в съзвучие с онова, което проповядва "Курсът на чудесата". Хелън, която е записала материала, описва себе си по следния начин:

Психолог, преподавател, консервативна по убеждения и атеистка по вярване, аз работех в престижна и чиста академична среда. И тогава нещо се случи и постави началото на поредица от събития, които не бнх могла да предвидя. Ръководителят на департамента, в който работех, изведнъж заяви, че не може да понася повече тези чувства на гняв и агресия, които се проявяваха в патите взаимоотношения и завърши с това, че "трябва да има друг път". На свой ред аз се съгласих да му помогна да го открием. Очевидно този Курс е другият път.
Макар че намерението им е сериозно, те преживяват големи трудности при полагане основите на своето общо дело. Но те предават на Светия Дух своята "добра воля", която, както се казва в Курса все отново и отново, е достатъчна, за да Му позволи да използва всяка ситуация за Своите цели и да вложи в нея Своите възможности.
Имената на участниците в записването на Курса не са отбелязани на корицата, защото Курсът може и трябва да бъде самостоятелен. Той не трябва да се превръща в поредния култ. Неговата единствена цел е да предостави път, по който някои хора да бъдат в състояние да намерят своя Вътрешен Учител.
Както показва заглавието му, Курсът е организиран изцяло така, че да бъде учебно средство. Състои се от три книги: Текст от 724 страници, Ръководство за учащи от 502 страници и Ръководство за учители от 94 страници. Редът, в който учащите избират да използват тези книги и начинът, по който ги изучават, зависи от конкретните им цели и предпочитания.
Учебната програма, предлагана от Курса, е внимателно замислена и обяснена стъпка по стъпка, както на теоретично, така и на практическо ниво. Тя набляга по-скоро на приложението, отколкото на теорията и повече на опита, отколкото на теологията. В Курса се подчертава специално, че "една универсална теология е невъзможна, но универсалната опитност е не само възможна, но и необходима" (Ръководство за учители, стр. 79). Въпреки че е християнски по същество, Курсът се занимава с всеобщи духовни теми. Той подчертава, че е един от пътищата на всеобщото духовно развитие. Съществуват и много други, от които настоящият се различава само по форма. Всички те извеждат към Бога накрая.

прочети 
или
прослушай част 1 ; част 2 ; част 3 

=========================================================================

ХИРОМАНТИЯ

Хиромантията е наука, която изследва връзката между линиите и знаците върху човешките ръце и личността в нейното физическо, психическо, емоционално състояние, както и със съдбата и като цяло.
Най-ранните източници за тая наука датират от около 2000г пр.н.е. в Индийска литература от Ведическия период. От тогава до сега тя се развива , като днешните психиатри и генетици използват анализа на ръцете при диагностициране на различни физически и
умствени заболявания.
Приема се, че лявата ръка е индикатор на заложбите у човека по рождение, докато дясната отразява състоянието в момента и разкрива бъдещето.
Основно правило в хиромантията е, че съдбата, разкрита чрез ръцете не е фиксирана и предопределена – линиите се променят и добрите или лошите знаци се появяват и изчезват.


=========================================================================

Д-р Робърт Стоун, ЖИВОТ БЕЗ ГРАНИЦИ


"Живот без граници" съдържа десет стъпки към успеха и щастието, които разкриват прости и винаги валидни начини да направим забележителен пробив във всяка област от живота си - от любовта до финансовия успех.
Робърт Стоун, доктор на философските науки, е автор и съавтор на 86 публикувани книги с повече от четири милиона продадени екземпляра. Завършил е Масачузетския технологически институт, член е на МЕНСA и нюйоркската Академия на науките. Повече от двадесет години чете лекции по метода СИЛВА.




=========================================================================

Хосе Силва, Методът на Силва 
Основен курс 

Добре дошли и поздравления за това, че взехте едно от най-мъдрите решения във вашия живот. Участвайки в тази серия от лекции за контрол на ума по Метода Силва, ще се научите, както милиони хора преди вас, как са използвали ума си най-великите гении на всички вре- мена, известните хора на успеха, изтъкнатите интелектуалци.
Когато усвоите техниките, които представяме в Основния курс от лекции, ще можете да използва те Метода Силва, за да си помогнете сами във всички области на живота, така, както са правили милиони хора по целия свят преди вас.
Това е Методът Силва, за който са писали американски национални и международни издания като „Лайф", „Нюзуик", „Уошингтън пост", „Лос Анджелиз таймс", „Ню Йорк таймс", „Харпърс базар", „Нешънъл обзървър" и много други в САЩ, Мексико, Централна и Южна Америка, Канада, Европа и Азия.


=========================================================================

Хосе Силва, Филип Мийл - Методът Силва за контрол на ума 


Тази книга, писана в съавторство от Хосе Силва и Филип Мийл, е класическо изложение в максимална пълнота на метода Силва като научно разработена образователна програма. Представените в нея техники ни дават възможност да използваме по-голяма част от своя интелектуален капацитет, да развиваме умствените си възможности и по този начин да постигаме подобри резултати във всички области на живота.

Методът Силва се състои от редица упражнения за ума. С тяхна помощ развиваме вродените си умствени способности, за чието съществуване дори и не подозираме. Така методът Силва се явява ефективен фактор, който ни помага да открием непознати възможности, които притежава нашият необикновен биокомпютър - мозъкът.
С техниките, представени в тази книга, можем да постигнем много: укрепване на здравето, успех в бизнеса, подобряване на взаимоотношенията ни с другите - можем да развием способността винаги да даваме най-доброто, на което сме способни - да бъдем нужния човек, в' необходимия момент, на необходимото място.
Методът Силва се преподава в над 100 страни на света. Досега той е бил усвоен от над 16 милиона души. В България вече около 5 000 души са се обучавали на техниките на метода Силва. Удивителни са промените в положителна насока, които са настъпили в живота им, в резултат от прилагане на наученото от книгата или курсовете.
Може би имате здравословни, финансови, битови или други проблеми?
Значи дошло е време и вие да проверите за себе си неподозираните възможности на метода Силва.

прочети или прослушай 

=========================================================================

Хосе Силва Младши и Ед Бернд Младши, Ефективна сетивна проекция за всеки ден

Изпитвали ли сте чувството, че трябва да направите нещо повече с живота си, че душата ви таи копнеж, който сте готов да осъществите? Няма ли да е прекрасно да получавате напътствия от по-висша сила, за да помогнете на себе си и на мнозина други? Това именно е целта на системата ЕСП (Ефективна сетивна проекция, известна още като интуиция). Всеки притежава неподозирани възможности и умения, които може да използва, когато функционира на правилно ниво на ума. Проблемите могат да се решават на ментално ниво с помощта на една по-висша сила. ЕСП може да се прилага всеки ден и във всички области на живота - здраве, благосъстояние, взаимоотношения. Практическите насоки в книгата са допълнени с мненията и наблюденията на видни учени, Както и с историите на много хора, които са намерили своя път към успеха и благополучието благодарение на ЕСП.


=========================================================================

Дъглас Блох, ЦЕЛЕБНИ СЛОВА
Позитивни твърдения и разсъждения за всеки ден

"От все сърце ви препоръчвам творбата на Дъглас Блох върху твърденията. Някои думи унищожават душите ни, а други ги лекуват... Прочетете я, моля!" Всекидневен източник на вдъхновение, "Целебни слова" ще ви помогне да отвърнете на житейските предизвикателства: Да намерите куража да вървите напред въпреки страховете си... Да се освободите от миналите скърби и да приветствате промяната в живота си...  Да се почувствате едно цяло със Вселената...  Да  оставите една по-висша мъдрост да ръководи и направлява пътя ви... Да осъзнаете, че сте от значение на този свят...  Всичко това, а и много повече е възможно, ако се докоснете до божествената мъдрост, която се крие във вас и във всеки един човек - онова "вътрешно знание", което ще достигнете чрез жизнеутвърждаващата сила на Целебни слова Ако чувствате безпокойство, страх или безнадеждност... ако имате проблеми със здравето... преживявате криза на работното място... страдате от загубата на любим човек или просто търсите ободрение и вдъхновение, "Целебни слова" ви предлага утеха, подкрепа, проникновение и разбиране.


=========================================================================

Х. Спенсър Люис, ЧОВЕШКАТА СЪДБА В ЦИКЛИТЕ НА РОЗЕНКРОЙЦЕРИТЕ

Човек е или жертва на съдбата, или неин господар. По този въпрос няма -неутрално положение. Аз говоря, разбира се, за човечеството, а не за индивида. Има индивиди, които са господари и строители на съдбата си, и други, които са невинни или унили нейни жертви. Животът просто доказва факта, че човек може да бъде господар или роб, както си избере.
Изложената в тази книга система за постигане на господство върху така наречените „фатални обстоятелства" и на себегосподство се основава на предпоставка та, а не е резултат от тях.
Основният принцип, включен в тази система на себегосподство, е онзи, който бе наблюдаван преди векове от онези нешколувани и неакадемични умове, които трябваше да разчитат на случайни и разнообразни прояви на човешкото съществуване и на природните действия, за да дойдат до естествените закони на духовното и материалното царство. Този принцип, развит чрез наблюдение и усъвършенствуване, чрез опит и приложение, разкрива, че целият живот и цялото съществува не във Вселената се изявяват в цикли, периодичността на които е равна на ритъма «а някои отмерени и хармонични повторения на напрежения и импулси от космически характер.


=========================================================================

Шломо Кало, Азът като боец 

Шломо Кало е роден през 1928 г. в София. След основаването на Израел се присъединява към добро­волческия корпус. Публикувал е много белетристични книги и преводи на класически религиозни текстове - Бхагаватгита, Даодъдзин, дзенбудистки коани и др. "Азът като боец" е първата му книга, издадена в България. Под формата на разговори между посветен учител и млад последовател авторът представя своите виждания за човека и света, изградени върху собствени прозрения и дълбоко познаване на световните религии и окултни традиции.





=========================================================================

Шърли Маклейн - Камино: Пътуване на духа 

Известен като Камино, пътят до Сантяго де Компостела в Северна Испания привлича от векове хиляди поклоници. Според легендите дългият около 800 км магически маршрут минава точно под Млечния път и отразява енергията на звездите над него. Самата тя звезда - на Холивуд и на литературната сцена,- Шърли Маклейн решава да измине Камино. Не знае защо го прави, знае единствено, че по този път са вървели светци и грешници, щастливци и несретници, крале и кралици, генерали и войници. Хората тръгват по него с намерението да открият своята духовна същност, смисъла на живота си, тайните на битието. Това пътуване на духа е изпълнено с много премеждия, лутания във времето и пространството, реални усещания и космически проникновения.





Вдъхновен от книгите на Шърли Маклейн "Камино" и Пауло Коелю „Дневникът на
един маг”, българин разказва за своето пътешествие на духа по Ел Камино Де Сантяго.
Документът е с богат снимков материал.





По пътя към Сантяго


Един пътепис от Тихомир Димитров







прочети или прослушай 




И един филм на Емилио Естевез за пътя по Ел Камино, "The Way":





=========================================================================

Паулу Коелю, АЛХИМИКЪТ

„Алхимикът“ е най-известният роман на Паулу Коелю. Издаден е в Бразилия през 1988 г. Романът е забележителна история за това как човек трябва да следва мечтите си. До 2004 година романът е преведен на над 40 езика и от него са продадени повече от 50 милиона копия в над 150 страни.
В романа се разказва за Сантяго, млад овчар от Андалусия, който има повтарящ се сън, отвеждащ го в Северна Африка в търсене на невероятно съкровище. В романът се споменава за „Душата на Света“ и за това, че самата Земя иска от нас да бъдем щастливи.


„Алхимикът“ разказва за това, как всеки от нас има своя мисия и цел в живота, но мнозина не го осъзнават. Но най-важното, за което разказва, е за това, че трябва да правим добри дела, насочени към другите, защото самите ние не знаем какво ще бъде нашето съкровище и как ще го получим. Само ако следваме сърцето си, можем да достигнем до съкровището и да го получим.



=========================================================================

Паулу Коелю, Вероника решава да умре 


Книга, разказваща как заплахата от смъртта възвръща истинските ценности на живота.










=========================================================================

Паулу Коелю, Воинът на светлината 
Наръчник

"Воинът на светлината" представлява сборник от размисли и притчи - есенцията на житейската философия на Паулу Коелю. Според него във всеки от нас живее един воин на светлината, способен да се бори за своите мечти. Воинът на светлината не прекарва дните си в опити да играе ролята, която другите са избрали за него. Той не си губи времето в слушане на провокации, защото има призвание, което трябва да следва. Воинът на светлината осъзнава грешките си, но също така съзнава своите качества. Воинът на светлината винаги дава най-доброто от себе си, но изисква същото и от другите. За воина не съществува невъзможна любов.
"Воинът на светлината" е покана към всеки от нас да изживее мечтите си, да приеме несигурната страна на живота и да осъзнае и приеме своя уникален и единствен Път в живота. Докосвайки сърцата и душите ни, авторът ни кани да поемем Пътя на воина: този, който оценява чудото да си жив, който приема поражението и когото изпитанието превръща в човека, когото е искал винаги да бъде.


=========================================================================

 1 // 2 // 3 <== 4 ==> 5 // 6 // 7 // 8 // 9