КНИГИ – наука, квантова механика – 2



2


Стивън Котлър, Възходът на свръхчовека


ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕШКИЯ ПОТЕНЦИАЛ!

Представете си състояние, в което всяко движение е отмерено съвършенство. Представете си, че всяко решение, което взимате, е най-доброто. Представете си, че сте безгрешни.
А сега си представете, че това е възможно.
Във „Възходът на свръхчовека“ Стивън Котлър ни запознава с потока – оптимално състояние на съзнанието, при което грешките са невъзможни. Като изследва свръхадреналиновия свят на екстремните спортисти, американският журналист успява да декодира онова мистично усещане „в зоната“, с което мнозина са се сблъсквали, но никой не е успял да обясни. Как се получава така, че за последните три десетилетия границите на човешките възможности са се разширили до степен и скорост, немислими през всички 150 000 години на досегашното ни съществуване?
За да отговори на този въпрос, Котлър ни среща с Дани Уей – човека, прескочил Китайската стена със скейтборд и счупен глезен; с легендарния сърфист Леърд Хамилтън – първия, покорил 10-метрова вълна; с бейсджъмпърите на „Ред Бул“, които в невъобразим синхрон политат от главозамайващи височини, и още много други. Котлър се спира на екстремните спортове, защото когато залогът е животът, състоянието на поток е най-изострено.
Но далеч не е нужно да висим от отвесна скала, за да го постигнем. Джазовите импровизации, видеоигрите, отдадените молитви на монахините, хирургичните операции – всяко действие, което изисква силна концентрация в момента, може да отключи неподозираните ни възможности. Челният дял на мозъка е този, който отговаря за мисленето, но мисленето обикновено води до множество въпроси и объркване. Потокът е тъкмо обратното и за да се постигне, части от челния дял „временно се деактивизират“. Така се понасяме в едно медитативно състояние на ума, в което има само отговори. Живеем в най-активното време на цялата човешка история и за първи път не можем да поставим граници на човешкия потенциал.
Стивън Котлър разпалва в нас искрата, че може би най-сетне се намираме в онзи свръхмомент, в който можем да достигнем недосегаемото.

прочети или прослушай

=========================================================================

(РУ)Чернобров Вадим, Тайны Времени


Евгений Иосифович Гайдучок - съветски поет и писател твърди, че е пътешественик във времето дошъл от XXIII век. Роден през 23 век, починал 19 октомври 1991г. Според неговия разказ на 13-годишна възраст той пътувал с машина на времето заедно с едно момиче и така се получило, че попаднал в началото на ХХ век в областта на Ставрополск. Според неговия разказ машината се развалила и можела да вземе само един човек обратно. Качило се момичето. Той обикалял и се криел известно време, като чакал помощ от бъдещето да дойдат и да го приберат, но по някое време започнал да се разболява и отишъл при хората. Тогава едно семейство го осиновило. Той приел името им и учил в Ленинград. През юли 1941 г. той предсказал датата на победата във Втората световна война. Когато Хърбърт Уелс посетил СССР той разговарял с него и обсъждал темата за направата на устройство за пътуване във времето. В края на 80-те години в частен разговор разказал за разпадането на СССР, както и за войните с бившите съветски републики. Предсказал войната в Украйна. В негови стихотворения през 1980 г. предсказал ерата на интернет и мобилните връзки. Предсказал Перестройката в СССР. Той прави архив на исторически факти, които според него ги няма в библиотеките на XXIII век и дава наставления на семейството си, наследниците си как да ги пазят до тогава. А в същото време през 1985г. се свързва и с един писател на когото казва, че е чел негова книга през XXIII век за пътуване във времето. Въпросният автор е Вадим Чернобров, който издава книгата "Тайны Времени" 14 години по-късно през 1999г.

прочитай

=========================================================================

Спас Мавров, Алхимията като наука

Авторът  е творец в най-широкия смисъл на думата - скулптор, иконописец,  автор на книги,  поет и човек с горещо сърце,  от който като от бистър ручей всеки може да пие знание,  мъдрост,  любов  и  топлота.

„Какво представлява всеизвестната тайна наука Алхимия според Тангризма.

Като наука на колобрите за трансмутацията на видовете, преминаващи в своята еволюция през четирите основни Царства на Земята, алхимията се явява наука на посветените за тайните на Творенето и Сътворението.”




=========================================================================

Джим Ал-Халили, Джонджо Макфадън - ЖИВОТ НА РЪБА. Епохата на квантовата биология

Животът е най-необикновеното явление в познатата ни Вселена - но как е възникнал той? Дори и в днешната епоха на синтетична биология и клониране все още е факт, че никой никога не е направил нещо живо само от нежив материал. Животът си остава единственият начин за създаване на живот. Дали не пропускаме някой важен елемент?

Подобно на „Себичният ген“ на Ричард Докинс, който предложи нов поглед към механизмите на еволюцията, „Живот на ръба“ променя разбирането ни за фундаменталната динамика на нашия свят. Обединявайки своя опит в авангардната наука с несравнимата си дарба на разказвачи, Джим ал-Халили и Джонджо Макфадън ни повеждат на увлекателно пътешествие към корените на живота, за да ги свържат с една от най-загадъчните науки - квантовата механика.



=========================================================================

Честотата на Шуман - какво е всъщност











=========================================================================

Майкъл Газанига, Съзнанието като инстинкт


„Вдъхновяващо и проникновено изследване на науката и философията на съзнанието. Майкъл Газанига дава отговор на някои от най-дълбоките въпроси, които умът е способен да зададе.”

Как активността на невроните се превръща в съзнание? Как физическата реалност на атомите, молекулите и клетките създава живите и смайващи светове в главите ни? Проблемът за съзнанието ни преследва от хилядолетия. В последното столетие обаче мащабни пробиви пренаписаха науката за мозъка, но много от главоблъсканиците още от времето на древните гърци остават неразрешени.

В „Съзнанието като инстинкт” почитаният като баща на невронауката Майкъл С. Газанига събира всичко, което е постигнал през десетилетната си кариера. Той се опира както на последните научни изследвания, така и на историята на нашето познание, за да разкрие голямата картина на човешкото съзнание.

Идеята за мозъка като машина, предложена преди столетия, отвежда към заключения за зависимостта между него и ума, която провокира и разделя учените и философите до наши дни. Газанига прави истински пробив в тази теория и защитава идеята, че мозъкът е стройна система от независими модули, които работят в синхрон. Съзнанието е трудно да бъде угасено дори при наличието на тежки мозъчни травми и изменения, то няма център и винаги блещука в мрака. Разбирането как то се появява, ще дефинира бъдещето на невронауката и ще предопредели посоката на изследванията за изкуствения интелект.

В „Съзнанието като инстинкт” Майкъл С. Газанига представя не само наследството на живота си, отдаден на науката, но и посочва пътя към бъдещето.

„Най-просто казано, според мен съзнанието е инстинкт. Много организми, не само хората, го притежават в готов вид още с появата си. Тъкмо това са инстинктите – нещо, което организмите притежават още с появата си. Живите същества имат организация, която прави възможно съществуването на живота и в крайна сметка на съзнанието, въпреки че са изградени от същите материали като неживия природен свят около тях.”

прочети или прослушай

=========================================================================

Джон Кехоу, Възможностите на подсъзнанието в квантовия свят

Ако това беше научно-фантастичен роман щеше да е оправдано да го заклеймите като чиста измислица, но това не е роман, не е и научна фантастика. Една изумителна нова реалност се разкрива пред нас благодарение на най-блестящите умове. Това е фантастично откритие – може би най-голямата загадка в света се разплита пред очите ни и ще се намери обяснение на нашето място в цялата схема на тази постоянно развиваща се вселена. Вечният въпрос е: хората просто злополучна грешка на природата ли са, родени от квантовата супа без определена цел и смисъл, или са нещо много по-голямо с космическа предопределеност, която предстои да бъде разкрита? Много учени, както и обикновени хора, се вълнуват и водят разгорещени спорове по този въпрос, но както ще стане ясно, има нови, убедителни доказателства, които навеждат на мисълта, че нашето съществуване и същност крият много повече и надхвърлят и най-смелите ни представи. Парадоксално е, но докато философи и мистици са се опитвали в продължение на хиляди години да стигнат до целта и смисъла на живота, сега науката е тази, която ни помага да разберем кои сме и къде е мястото ни във вселената.

Щастливци сме, че живеем в двадесет и първи век, век на изключителни открития, тъй като това ни дава възможност да ги използваме по начин, за който предците ни не са и мечтали. Ако имаше методи, чрез които тази информация да бъде сортирана, използването й на практика би довело до поразителни резултати. Буквално всичко е възможно, когато приемем тези теории и заживеем по квантов начин.



=========================================================================

Ханс Юрген Прес, Да навлезем в науката с игри

Сурово яйце се прехвърля от една чашка в друга само със силно духане; при малко съобразителност обикновена цигара се огъва и връзва на възел, без да се спука. Играчка-подводница се потапя по-дълбоко или изплава в бутилка с вода по наше желание; книжна въртележка се задвижва от слънчева светлина. Но как се постига всичко това? Отговор на много въпроси ще намерите в тази книжка. Големият брой опити, описани в нея, са наистина по силите дори и на деца. Те събуждат интереса, заинтригуват подобно на изпълненията на изкусен фокусник.
А всъщност тук няма никакви фокуси. Всичко се изпълнява в съгласие с природните закони. Чрез опитите тези закони ни стават близки, тъй като се усвояват не по определенията от учебниците, а в хода на развлекателни игри. Навлиза се в науката с игри. Увлекателните игри помагат да се усвоят основите на физиката, химията и техниката. А наученото по такъв начин не се забравя никога, защото във всеки опит вземат участие собствените ни глави и ръце.
От ден на ден нашият живот става все по-зависим от резултатите, постигнати от изследователската дейност и техническия прогрес. Едва ли днес има професия, за която не се изискват научни или технически познания. А утре те сигурно ще са необходими още повече, отколкото днес. Ето защо добре е да се започне с науката отрано. А да се навлезе в нея с игри — има ли нещо по-хубаво от това?


=========================================================================

Жак Атали, Кратка история на бъдещето

Как ще изглежда светът през следващите петдесет години? Интригуващ въпрос, на който световноизвестният финансист, икономист и политик Жак Атали (роден през 1943 г.) отговаря компетентно и интригуващо, като се опира на опита и познанията, натрупани от човечеството в неговата хилядолетна история. Взаимоотношенията между държавите и нациите, политичеслите системи, демографските сътресения, новите форми на пазара, тероризмът, насилието, климатичните изменения, нарастващото влияние на вероизповеданията - не е пропуснат нито един важен момент от глобалния облик на бъдещето. Атали надниква и в ежедневието, за да разкрие как стъписващият технически напредък ще преобрази труда и свободното време, образованието, здравеопазването и културата на бита, как нрави, смятани днес за скандални, в утрешния ден ще бъдат възприети. И несъмнено най-съществен е изводът на автора, че е възможно да се върви към изобилие, да се премахне бедността, всеки да има достъп до технологичните постижения и да се изгради, на основа на добитата мъдрост, нов начин на живот и съзидание за всички обитатели на планетата.
Специално за българското издание Жак Атали е предоставил кратък анализ на бъдещето на страната ни, така както той го вижда и преценява.


=========================================================================

Гюнтер Паули, Дзен и Изкуството на Синьото

Как да си представим един живот, който задоволява основните ни нужди от вода, подслон, енергия, здраве, знания и етика, чрез изграждането на една Синя Икономика.











=========================================================================

Джоуел Леви; Джини Смит - Как работи храната

Най-разбираемият и нагледен пътеводител в храненето
Има ли идеална диета? Трябва ли да пием по осем чаши вода на ден? Какво точно е глутенът и защо толкова хора се пазят от него?
Медиите са пълни с нови открития и полезни съвети какво да ядем и пием, но дали тези твърдения почиват на някаква научна основа?
С нагледни и разбираеми графики и изобилие от удивителни факти „Как работи храната" разкрива целия процес - от производството на храна до това дали е полезна за вас.





=========================================================================

Д-р Уилям Ли - Храната като лек

Открийте как храната помага на тялото да се предпази от множество болести и да се самолекува.

Отдавна подценяваме силата на тялото да се променя и възстановява. В своята революционна книга д-р Уилям Ли напомня за тази наша способност с безброй доказателства. Той описва над 200 храни с почти вълшебни свойства: те могат да изтощят рака от глад, да намалят риска от деменция и да предотвратят редица болести.

„Храната като лек“ не ви казва кои храни да изключите, а кои храни да включите в менюто си, за да бъдете здрави. Храни като сливи, хляб с квас, зехтин, канела, черен боб и други са леснодостъпни, а имат почти вълшебни свойства. Книгата разглежда подробно стотици лечебни храни, които всъщност са ви любими. Д-р Ли предлага прост, но много ефикасен модел: пет защитни системи на организма, пет храни и пет хранения на ден. Гъвкав и лесноприложим, с  него любимите ви храни ще активират петте природни системи за защита на здравето – ангиогенеза, регенерация, микробиом, защита на ДНК и имунитет. Така ще успеете да се преборите с рака, диабета, сърдечносъдовите, невродегенеративните и автоимунните заболявания, както и с други сериозни или по-леки болести.

Едновременно информативна и много практична, съдържаща научни доказателства и лесни рецепти за вкусни ястия, „Храната като лек“ обяснява новата наука за лечение и профилактика, представяйки механизмите, по които храната стимулира защитните ни сили.


=========================================================================

Ернст Мулдашев, Откровенята на хирурга

Медицината на бъдещето, пътят към светлината
Енергията на мечтите и сътворението на живота
"Нестандартен. Непредсказуем. Не съвсем земен. Посетил места, където допускат само посветени."
Даниела Кънева, журналист от БНТ

На 28 януари 2000 г. знаменитият Ернст Мулдашев, който твърди, че корените му са български, извършва първата в света трансплантация на око. Що за "птица" е този българин, който затваря последната страница на ХХ век? Кой е той – велик мистификатор, учен, пътешественик? Изобретенията на учения са патентовани в над 50 държави. Пътешественикът открива в Тибет следи от предишни човешки цивилизации. Може би наистина "не е съвсем земен", както отбелязва Даниела Кънева.

Фактите, свързани с трансплантацията, са шокиращи. И напомнят приказка, пълна с чудеса. Например - когато присаденото око, направлявано от неясна, но разумна сила, повтаря развитието на ембриона в майчината утроба, то последователно започва да свети в червено, жълто, зелено и синьо. Оказва се, че така светят т.нар. първоелементи, ако е активирана божията формула за сътворението на живота, подробно описана в древните тибетски текстове.


=========================================================================

Сал Ракели, Мистерията на времето

Какво представлява времето?
Възможно ли е пътуването във времето?
Миналото може ли да бъде променено?
Има ли някакво селение отвъд времето?
По какво се различава времето в другите светове?
Има ли измерения на времето (както и на пространството)?
Защо изглежда, че времето започва да тече по-бързо, когато започнем да остаряваме?






=========================================================================

1 <== 2 ==>