КНИГИ – философия, медитация и мантри – 9



9/11


Д-р Валерия Евтимова, Накъде да насочим вярата си


Д-р Валерия Евтимова е от Пловдив, дипломиран медик. Лекува хората с енерготерапия в кабинета и от разстояние, с масажи, лечебно хранене и психотерапия. Постигнала е невероятни резултати чрез лечение с над повече от 50 метода, половината от които са създадени от самата нея психотехники.







прочети

=========================================================================

Езотеричен пътеводител към Свещените седем Рилски езера

Отивайте на планината за размишление!
Резултат от Рила ще има онзи, който действително ще може да се потопи в живота на планината!
Човек може да намери Великото и Красивото в света само по високите места.
В този смисъл всеки човек трябва да се изкачва на високи върхове.
Човек трябва да направи връзка със себе си.
След години хората ще посещават Рила като храм на укрепване на връзката със себе си.
Двуезично издание - Бълг./Англ.




прочети

=========================================================================

Елеазар Хараш, Древна и нова мъдрост
Окултни лекции държани в градовете Варна и София през 1994 г.

Правилна практика има само истинния човек. Който се усмихва на страданията, той може да ги контролира и преобразява. Пътят на осъзнаването е отстраняване на обществото. Моите ученици обичат повече Истината, отколкото живота.









=========================================================================

Аджан Брам, Отвори сърцето си
Будистки приказки за щастие

Живеем в интересни времена. Забързани, стресирани и уморени, често забравяме да се радваме на вълшебното пътешествие, наречено живот.
Настоящата книга е сборник с вдъхновяващи истории за надеждата, любовта и прошката, за превъзмогването на страха и освобождаването от страданието, които отразяват безвременната мъдрост на будизма. Авторът, монах от 30 години, е събрал много приказки, будистки притчи и мъдрости, както и истински истории, които той използва да събуди повече любов, състрадание, радост от живота и осъзнатост у своите читатели. Разказани увлекателно и с чувство за хумор, те ще ви накарат да се замислите и да се посмеете, но най-вече ще ви помогнат да отворите сърцето си за чудото на живота.


=========================================================================

Шунрю Сузуки, Зен-ум, ум на начинаещ
Неформални беседи върху медитацията и практиката на Зен


ЗЕН-УМ е от онези енигматични изрази, които зен-учителите използват за насочване на вниманието ви обратно върху вас самите, за да преминете отвъд самите думи и да изпитате удивление. „Собственият си ум го познавам - казвате си, - но какво ли е зен-ум? Дали е това, което правя в момента? Дали е това, което мисля в момента?” И ако тогава се опитате да останете за известно време във физически покой, за да видите дали ще успеете да разберете какво представлява вашият ум, дали ще можете да установите неговото местоположение, значи сте започнали да практикувате Зен, значи сте започнали да осъзнавате ума без ограничения.

Наивността на този първи въпрос – просто да се запитате какво сте – е УМ НА НАЧИНАЕЩ. Умът на начинаещия е нужен в цялата зен-практика. Той е отворен ум, отношение, което съдържа едновременно съмнение и възможност, способността да виждате нещата винаги със свеж и непредубеден поглед. Той е нужен във всички сфери на живота. Умът на начинаещия е практиката на зен-ума.

В основата на тази книга са поредица от беседи на зен-учителя Шунрю Сузуки, изнесени пред малка група в Лос Алтос, Калифорния. Той медитирал заедно с тях веднъж седмично, след което отговарял на въпросите им и се опитвал да ги насърчава в тяхната зен-практика и да им помага да разрешават различни житейски проблеми. Подходът му е неформален, а примерите, които използва, са плод на обикновени събития и здрав разум. Зен е тук и сега, казва той; Зен носи смисъл както за Запада, така и за Изтока. Но основното му учение и практика се опират на всичките векове зен-будизъм и особено на Доген, един от най-важните и най-креативни зен-учители. Тази книга е за това как да практикуваме Зен като приложима школа и религия, за позата и дишането, за основните отношения и разбиране, които правят зен-практиката възможна, и още, за преодоляването на дуализма, за пустотата и просветлението. Тук човек започва да разбира какво всъщност представлява Зен. И, най-важното, всяка страница диша с радостта и простотата, които правят възможен освободения живот. Сузуки-роши казва: „Светът е магия сама по себе си”. И това усещане пулсира в цялата книга. Докато четете внимателно текста, това твърдение или последователност от идеи е едновременно просто и очевидно, разбираемо и объркващо, и озаряващо. Това наистина е книга, пълна с прочувствени, дълбоки, изпълнени с радост размишления.

Шунрю Сузуки

(1905-1971) е пряк духовен приемник на великия зен-учител от ХІІІ в. Доген. Вече дълбоко уважаван зен-учител в Япония, през 1959…

прочети

=========================================================================

Мария Герасова - Кайлас. Градът на светлината

Това е една книга, която звучи като приказка. Но читателят, ако се замисли, ще разбере много истини, които ръководят нашият живот. Градът на Светлината. Един символ на Доброто и Любовта. Пътят, по който трябва да тръгнем и вървим уверено напред. Истините в тази книга са една същност, която трябва да ни в ръководи в трудния и дълъг път на нашето битие. Животът ни на земята никак не е лек, защото тук са болките и страданията, омразата, агресията, лъжата и още много, много пороци, от които не можем да избягаме. Освен, ако желаем да се преборим с тях. Затова се казва - вечната борба между Доброто и Злото. Това е градът на Светлината - Кайлас. Там, където всичко е изчистено и сияе. Там, където човешката същност не може да стигне, защото е много високо. А за много хора, височината е препятствие, защото стигнали до тук, те не желаят да се изкачват нагоре. Може би, това е най-лесният път за тях. В книгата, читателят ще има възможност за размисъл. Напред към Светлината мили приятелю! Тя те вика. Тя те приветства с Добре дошъл при нас! Тази Светлина е Светлината на Новото време. На новият човек, който ще бъде еталон на подражание, спазвайки принципите на Новото учение БВС - Благородство в постъпките; Вяра в Доброто; и Сила в Истината, Истинска Сила. 
Да тръгнем заедно с теб, приятелю! Напред към Новото време! 
От автора
прочети или прослушай

=========================================================================

Шърли Маклейн, Паметта на Душата

Откакто се помня, все задавам въпроси... Кое е истинско? Кое е скрито? Какво представлява съзидателната сила, кои сме ние, как сме се озовали тук и накъде вървим? Настоящата книга се базира на много проучвания, които не съм извършила сама, защото и други хора са не по-малко любопитни от мен. Вече съм на възраст, когато все повече се замислям за продължителността на живота и връзката между съзнание, тяло и дух. Винаги съм чувствала, че не сме сами в космоса. Уважавани хора хвърлят светлина по този въпрос, както ще се уверите сами. Преди всичко ще споделя и анализирам наученото от мен за връзката ни с онова, което наричам Божествен извор: Бога в нас и извън нас. В тази мъдра и изпълнена с интригуващи факти книга голямата актриса Шърли Маклейн, авторка на "Камино" и още много световни бестселъри, обсъжда десетки вълнуващи човечеството теми - от алтернативната медицина и здравословното хранене до паметта на душите ни и вечния въпрос какво става с нас след смъртта. Нейната провокативна проза хвърля мост между видимото и невидимото, между нашия всекидневен свят и загадките на необятната вселена.

прочети или прослушай

=========================================================================

Ернст Мулдашев, Загадъчната аура на Русия

След като има Северен и Южен полюс, защо цивилизацията е разделена между духовния Изток и рационалния Запад — тези човешки полюси в спиралата на времето? Ако те се обединят, какво ще последва — космически взрив или хармонията на Златния век? Или те са само небесен знак, отражение от т.нар. вселенско разпятие, за което се споменава в ред древни апокрифи и което може би е закодирано в душите ни, без самите ние да го осъзнаваме.
Казват, че посоките в света са четири. Колко обаче са във Вселената — пита Ернст Мулдашев, който прави чудеса в медицината, но признава, че духовните му наставници са Елена Блаватска и Николай Рьорих. Има ли многонационалната Русия, разположена между Европа и Азия, по-специална роля в днешния свят? Ако ви звучи прекалено месиански, защо тогава хималайските йоги, докато медитират в манастирите на Тибет, виждат в паралелните измерения, че над Русия сияе розова аура?

прочети или прослушай

=========================================================================

Друнвало Мелхизедек, Змията от Светлина

Едновременно пътепис и проникновено духовно откровение, новата книга на Друнвало Мелхизедек разказва за един процес, който се наблюдава веднъж на 13 000 години - енергията Кундалини на Майката Земя изпълзява от земното ядро, подобно на змия, и тръгва да си търси нов дом. Някога домът на Земната кундалини бил в Лемурия, след това се преместил в Атлантида и после в Хималаите. И с всяко преместване се променяло нашето разбиране за духовността и за сърцето. Този път, преодолявайки много трудности, Змията от Светлина се установи в Андите. В тази книга Друнвало ни разказва за своята 35-годишна работа в служба на Майката Земя. Тръгнете с него по света, защото той следва своите водачи и огромните си вътрешни познания. Неговите разкази са жива верига от церемонии за изцеление на сърцата, за хармонизиране на енергиите, за корекция на дисбалансите, наследени през вековете - накратко, за по-дълбоко осъзнаване на неделимостта на всичко живо във Вселената. В книгата е показано как чрез поредица от невероятни събития се е осъществила фината настройка на Решетката на единното съзнание и Земната кундалини е успяла да пристигне в новия си дом. Това означава, че сега всичко си е дошло на мястото в очакване на смяната на епохите - великата трансформация на човешкото съзнание. Тази книга е дар от Вселената. Нека тя ви послужи като пусков механизъм за отключване на древната памет, заложена дълбоко във вас, за да си спомните кои сте и за какво сте тук. Приключението започва!

прочети или прослушай

=========================================================================

Дейвид Маршал, Ню Ейдж срещу евангелието

Ценен и интригуващо поднесен труд, който смъква маската на лъжеученията на най-популярното съвременно движение Ню Ейдж.
Остроумното и завладяващо повествование, широката информираност на автора, прецизната логика и деликатната тактичност при разкриването на проблема Ню Ейдж правят книгата желана и търсена.









=========================================================================

Мастър Дзиен Цетнерсан, Даоистки сексуални тайни

Според древните източни традиции даоистките сексуални тайни са в основата на човешкото щастие и хармония. Те са били разработвани в продължение на векове. Безброй майстори - даоисти са ги използвали за диагностика, терапия и лечение на различни болести.

Тази забележителна книга разкрива пред читателя съкровените тайни на "нефриттовия ствол" и "нефритовата врата", които символизират обмена между мъжката и женската енергия. Безкрайната мощ на тази извечна жизнена сила е илюстрирана с много енергийни упражнения.

Мастър Дзиен Цетнерсан работи повече от 30 години в областта на Традиционната китайска медицина. Той е признат и уважаван международен майстор по карате, член на Световната организация по Акупунктура в Пекин и практикуващ цигун терапевт. С много любов той отправя към своите читатели следното послание: "Казвайте си всяка сутрин: "Поздравявам този ден със сърце, пълно с любов, затова ще успея във всичко". След това си кажете мълчаливо: "Аз обичам сексуалността и вече не се страхувам от нея".


=========================================================================

Мантак Чиа и Мениуон Чиа; Дъглас Ейбрамс и Рейчъл Ейбрамс - Сексът на многократния оргазъм
Даоистка сексуална алхимия

Повечето двойки мечтаят да имат секс с многократни оргазми, Следвайки предписанията, дадени в тази книга, мъжете и жените могат да усвоят нови начини за подобряване на своя сексуален живот и сексуално здраве, самостоятелно или с партньор.
Вие и вашият партньор ще разберете как да получите многократни оргазми на цялото тяло и как заедно да стигнете до още по-високи нива на интимност и екстаз. Овладявайки силата на една древна традиция на сексуалната мъдрост, заедно можете да се научите да използвате прости физически и психически техники, за да изпитате блаженството на едно сексуално изживяване с цялото тяло, оргазъм след оргазъм. Така ще създадете върховна сексуална хармония помежду си, ще превърнете своята спалня в място за цялостно удовлетворяване на любовната страст и за създаване на най-дълбока близост, Авторите показват на вае и на вашия партньор как да:

• Изпитате по-силни многократни оргазми на цялото тяло.
• Да си доставите взаимно върховно удоволствие.
• Да използвате секса за здраве и лечение,
• Да заздравите своята любовна и духовна връзка.


=========================================================================

Марго Ананд, ТАНТРА
Изкуството на сексуалния екстаз

Марго Ананд е международен авторитет в областта на тантрическия секс. Настоящата книга е едно прекрасно произведение върху тантрическото любовно изкуство. В книгата са описани любовните опитности и любовното изкуство на тантра, както и развитите от авторката в продължение на дълги години тантрически методи. Книгата е един практически наръчник, предлагащ изцяло нови или пазени досега в тайна познания и практики за усъвършенстване на любовните способности - едно истинско любовно училище по еротика, което отваря по-висше духовно измерение за преживяването на сексуалността.

Марго Ананд разобличава митовете и предразсъдъците на западната култура относно нашата сексуалност и посочва алтернативи, които могат безпределно да задълбочат нашата еротична сетивна радост. Стъпка по стъпка тя ни води през поредица от практики и техники, които изваждат обикновеното сексуално поведение от неговата рутинност и правят възможно изживяването на „висшия секс“.

В развития от нея систематичен тренинг в изкуството на сексуалния екстаз се включват медитация, визуализация, дихателни техники, масажи, двигателни упражнения, любовни техники и разширение на еротичната фантазия. Целта е повишение на чувството на радост, откриване на различни оргазми и разширяване на оргазма до „опитност на цялото тяло“, лекуване на ограниченията в сексуалните способности за усещане, освобождаване от страхове и задръжки, преодоляване на сексуални проблеми, добиване на сигурност в себе си и трансформиране на сексуалността в дълбоко духовно преживяване.


=========================================================================

Марго Ананд, Сексуална магия
Древни любовни техники за вътрешна трансформация

"Сексуална магия" разкрива силата на сексуалността отвъд обикновеното любене, като показва как да генерираме и фокусираме силна сексуална енергия и да я използваме за личностно и духовно израстване. Практикуването на сексуална магия възстановява усещането за свещеността на любовния акт и позволява на двойките да отпразнуват най-висшата форма на еротично общуване. Сексуалността се превръща в средство за почитане както на физическите инстинкти, така и на духовните копнежи. След като любовниците се научат да канализират своите интензивни сексуални чувства в съвместно запланувани цели. те заедно ще внесат съдържателни промени във всеки аспект от живота си. Световно известен експерт в областта на тантрическата сексуалност, Марго Ананд с усет превежда читателите през поредица от уникални упражнения, много от които се основават на древни тантрически ритуали. В хода на процеса читателите ще се превърнат в "сексуални магьосници", сдобивайки се с омайни нови способности, достъпни за всеки мъж и жена.

Двойките ще се научат:
• да създават "Магически кръг”, в който любовниците откриват своя оптимален сексуален потенциал
• да лекуват сексуални травми и задръжки 
• да разширяват своята способност за оргазъм 
• да създават съзнателна интуиция за трансформиране на качеството на любовния акт
• да трансформират отделни аспекти от външния свят чрез съзнателно концентрирани сексуални техники.

Прекрасно илюстрирана с повече от шестдесет разбираеми рисунки,  "Сексуална магия" е повратна книга за онези, които искат да събудят потенциала от еротична енергия и да поемат към личностната, духовната и сексуалната трансформация, едно пътешествие, което ще им донесе богати награди.

прочети

=========================================================================

Збигнев Лев-Старович, Сексът в световната култура

Книгата на известния писател сексолог Збигнев Лев-Старович запознава читателя с явления от областта на културата, свързани с отношението към тялото, секса и сексуалното поведение. Тя дава възможност да се опознае цяла нова научна област, която започва да се развива на границата на сексологията, социологията, етнографията, социалната психология... Освен чисто познавателното значение, което носи, картината на секса в различните култури създава и гледна точка, по-отдалечена от традиционния европейски културен кръг. От друга страна, книгата обогатява сексуалното поведение, партньорските взаимоотношения и внася нови измерения във възгледите за секса и тялото.




=========================================================================

Книгата на радостта – негово светейшество Далай Лама и архиепископ Дезмънд Туту пред Дъглас Ейбрамс

Същинският източник на щастие е вътре в нас.
ДАЛАЙ ЛАМА

Двама духовни гиганти. Седем дни. Един вечен въпрос. Двама носители на Нобеловата награда за мир. Негово Светейшество Далай Лама е преживял повече от 50 години изгнание, а архиепископ Дезмънд Туту - дългите години на апартейда, изпълнени с прекършващо волята насилие и потисничество.
Въпреки трудностите, или както биха казали те - именно заради тях, тези двама души са сред най-ведрите и радостни хора на планетата.
През април 2015 г. архиепископ Туту пътува до дома на Далай Лама в Дхарамсала, Индия, за да отпразнуват заедно 80-ия рожден ден на Негово Светейшество и да създадат тази книга като дар за всички хора. Те се вгледаха в своето богато минало, за да отговарят на един наболял въпрос:
Как да открием радостта, когато сме изправени пред неизбежното страдание на живота?
Двамата стари приятели споделиха лични истории, шегуваха се и ни запознаха със своите духовни практики. В края на изпълнената със смях и сълзи седмица тези двама световни герои се взряха в бездната и отчаянието на нашето време и ни разкриха как да живеем живот, пулсиращ от радост.
Тази книга ни предлага уникалната възможност да съпреживеем тяхната изумителна и неповторима седмица, от първата прегръдка до прощалното сбогом.

Ставаме по-добри, когато добротата ни е подложена на изпитание.
ДЕЗМЪНД ТУТУ


=========================================================================

Мари Кондо, Магията на подреждането

Наслаждавайте се на чисто и подредено жилище, като използвате преобразяващия живота метод „КонМари“ за подреждане и прибиране на вашите вещи.

Тази книга се основава на метода „веднъж подредено, никога повече разхвърляно“. Ако смятате, че подобен метод е невъзможен, значи имате нужда от тази книга.

• Първо, трябва да изхвърлите всичко ненужно. После да подредите бързо и без изключения.
• Ако го направите в този ред, ще живеете в подредено жилище до края на живота си и никога няма да страдате от бъркотия около себе си.
• Ако подреждате по малко всеки ден, никога няма да приключите с подреждането.
• Вместо да категоризирате пространството, създайте места за нещата.
• Преди да започнете да изхвърляте вещи, си представете като на кино начина на живот, за който мечтаете.
• Ако дадена вещ не ви радва, изхвърлете я.
• Започнете ли с вещите със сантиментална стойност, най-вероятно ще се провалите.
• Определете мястото на всяка вещ в жилището си.
• Колкото повече цените нещо, толкова по-добре ще ви служи то.

Промени живота си като го подредиш!


=========================================================================

Шакти Гауейн, Медитации
Творческа визуализация и медитация

Повечето от нас днес водят твърде трескав живот. Имаме множество отговорности - работа, семейство, приятели, социални, обществени и политически задължения. В голяма степен сме насочени към света извън нас.
Същевременно аз вярвам, че притежаваме дълбоко усещане за истина вътре в себе си. Изпитваме силна необходимост да уравновесим насочения навън фокус, като се обърнем навътре към себе си.
Нужно ни е да възстановим връзката с нашия дух.
Но повечето от нас не са възпитани да вярват в това вътрешно интуитивно познание. Затова е необходимо да посветим време на изграждането на връзка с вътрешния ни наставник. Налага се да превъзпитаме себе си, така че да обръщаме внимание на онази част от нас, която истински знае.


=========================================================================

Ан Хупър, Кама Сутра

Сексуалният терапевт и автор на бестселъри Ан Хупър интерпретира ученията на древните шедьоври на еротичната литература, за да създаде един страстен наръчник за днешните любовници.

• Демонстрира любовните пози от ориенталските еротични текстове със сладострастни цветни снимки.

• Отключва тайните на чувствения любовен акт за по-дълбока духовна и физическа хармония.

• Засилва вашето сексуално удоволствие чрез находчиви еротични техники.



=========================================================================

Жанет Орфану, Приказки и притчи за малки и големи

Скъпи приятели,

И до ден днешен притаявам дъх, когато слушам притча. За мен това е най-краткият път до Божествената мъдрост. Притчите направиха много за моето събуждане и устрем към Духа. Събирала съм ги с години в сърцето си като бисерчета. Споделям ги с вас в знак на благодарност към всички светли души, които споделиха мъдростта си през хилядолетията по този смирен и любящ начин и осветиха пътя за нас - идващите след тях!

Жанет Орфану



=========================================================================

Уилям Пол Йънг - Лъжите за БОГ, в които вярваме

С излизането си на книжния пазар Колибата на Уилям Пол Йънг предизвиква истински фурор. Тя оспорва редица дълбоко вкоренени в християнството парадигми, които битуват и до днес. Книгата кара мнозина, между които не само последователи на тази религия, да си зададат въпроси за същността на Бог и връзката му с хората.

В Лъжите за Бог, в които вярваме авторът се опитва да ни помогне да намерим отговорите на тези въпроси и да се освободим от страховете и предразсъдъците си. Той ни насърчава да преосмислим най-разпространените погрешни представи за Бог, като цитира Библията, позовава се на теологични източници и споделя забавни случки.

Тази книга няма за цел да налага строги дефиниции, нито да предизвиква ожесточени спорове. Тя е покана за диалог, призив за преосмисляне на втълпените ни догми. Преди всичко обаче тя е посветена на безусловната любов.



=========================================================================

Ваня Рангелова, Кой е Петър Дънов - Беинса Дуно и какво прави в България?


... Чудя се и на себе си, как всичко започна на шега и стигна до книга. При все, че съм чела и боготворяла тази личност 20 г., сега не мога да се спра да виждам нещата под друг ъгъл и всеки ден все нови и нови разкрития ми попадат в полезрението...









=========================================================================

доц. д-р Анета Карагеоргиева, Философия на съзнанието

Книгата излага научните теории по проблема съзнание.Темата е значима, защото в психологията, под влияние на пръдлюто Фройд, се говори и пише безотговорно на тема несъзнавано. Само че няма как да знаем какво е не-съзнаваното, ако не знаем какво е съзнанието. Ако отговорът ви изглежда лесен, книгата ще ви покаже, че съвсем не е така...









=========================================================================

Арая Каплан, Медитация и Кабала

Кабала се дели на три части - теоретична, медитативна и магическа. Много книги, както от еврейската, така и от западната традиция, изследват теоретичната Кабала, но досега почти нищо не е публикувано относно медитативните методи на тези школи. Това е първата книга, която разкрива методологията на древните кабалисти и поставя ударението върху медитативните техники, които са били от съществено значение за тяхното обучение. Тук Арая Каплан прави ясно представяне на мантрите, мандалите и другите средства, използвани от тези школи, и дава проникновена интерпретация на тяхното значение в светлината на съвременното медитативно изследване. Книгата ни показва голям брой сложни техники, използвани от древните кабалисти, а освен това анализира тяхното развитие в дълбочина.

В допълнение ״Медитация и Кабала“ представя важни части от такива медитативни текстове като Великият Хекалот (учебник от школата на Меркава), съчиненията на Авраам Абулафия, от книгите на Йосиф Гикаталия Врати на светостта; Вратата на Светия Дух (учебник от Лурианската школа) и от важни медитативни хасидски класически трудове. Анализирана е и интригуващата възможност, загатната в Зохар, за това, че медитативните методи на Изтока може би водят началото си от мистичните техники на пророците.


=========================================================================

К. С. Луис, Чудесата

К.С. Луис (1898-1963) - писател, поет и литературен критик, автор на десетки книги, есета и монографии. Преподавал философия и английска литература в Оксфорд, както и средновековна и ренесансова литература в Кеймбридж. В ранните си писателски години, той е повлиян от Честъртън, по-късно близко приятелство го свързва с Дж.Р.Р. Толкин.
 Сред книгите, които донасят на К.С.Луис световна известност и име на „най-оригинален писател християнин на XX в.“, са „Обикновено християнство”, „Проблемът болка“, „Писмата на душевадеца“, „Отвъд човека“, поредицата „Нарния”.
 „Най-голямото чудо според християните е Въплъщението. Те твърдят, че Бог е станал човек. Всички останали чудеса подготвят пътя за това или произлизат от него.“
 Това е централната тема в книгата на К.С. Луис. Той заявява, че християните трябва не само да приемат, но и да се радват на чудесата, които са доказателство за уникалното лично участие на Бога в творението.
Проф. Луис използва характерните за книгите му яснота и остроумие, за да изложи аргумента си. Наред с това той предизвиква рационалистите, агностиците и деистите със собствените им оръжия и стига до впечатляващи доказателства за неразумността на техните предположения.


=========================================================================

Мантак Чиа, Ци самомасаж

От най-дълбока древност и до наши дни даоистките майстори са били удивително младолики и енергични до дълбоки старини. Един от източниците на тяхната жизненост била практиката за подмладяване с даоисткия самомасаж: използването на вътрешната енергия или ци, за да се укрепят и подмладят сетивните органи (очи, уши, нос, език и кожа) и вътрешните органи. Тези техники датират отпреди пет хиляди години и съвсем доскоро представляваха старателно пазена тайна, предавана от учител на малка група избрани ученици. Много често всеки от учителите е бил запознат само с част от практиките. На основата на моите занимания с много даоистки майстори аз събрах различните практики в един цялостен метод и организирах материала в логически последователна система, която стана част от Универсалното Дао.

Подмладяването чрез ци самомасажа действа чрез изчистване на запушванията на меридианите или енергийните канали на различните сетива и жизнени органи. Това става с помощта на уникалната даоистка практика за издигането на енергията към лицето, ръцете и сетивата и последователното й насочване към специфичните области и органи на тялото. С ежедневното практикуване на тази цялостна система, което ще ви отнеме не повече от 10 минути, можете да подобрите много аспекти на своето здраве, в това число външния вид, зрението, синусите, венците, зъбите, езика и общото физическо състояние.



=========================================================================

М. Маринов, Ст. Станев, Ил. Карачолев - Йога

В книгата е дадено цялостно изложение на системата йога като метод и средство за индивидуална здравна профилактика в условията на научно-техническата революция и урбанизация. Посочват се възможностите за възстановяване на нарушеното равновесие между среда и човек чрез йога. Обосновава се целесъобразността от прилагането й за самоусъвършенствуване на човешката личност.
Йогийският тренировъчен комплекс се разглежда като нравствена, телесна и психична самодисциплина. Направен е опит да се даде научно обяснение на някои от положителните резултати от прилагането на системата йога.
Книгата е адресирана както към масовия читател, интересуващ се от проблемите на своето лично здраве, така и към нашата медицинска общественост, която може да открие в йога свой верен съюзник в движението за здравословен начин на живот.


=========================================================================

Александър Пусен; Силвен Тесон, Да прекосиш Хималаите

Шест месеца поход в митичния и съвещвременно непознат свят на Хималаите. Александър Пусен и Силвен Тесон тръгват от Бутан през месец май, чувствайки се незначителни през безкрайността от планини, която им предстои. Шест месеца по-късно и след изминати 5000 километра, те стигат в Таджикистан вече изпълнили своята мисия: да прекосят пеша от изток на запад цялата Хималайска верига, придържайки се възможно най-близо до въображаемата ос, която свързва четиринадесетте най-високи върхове на масива.
Читателят открива, че Хималаите се състоят от множество "Хималаи": населени с различни народи от лепча до кохистани, минавайки през тибетците, и с разнообразна природа от обширни и покрити с цветя плата до напукани ледници...
Александър Пусен и Силвен Тесон преминават граници, къде нелегално, къде не, колкото географски, толкова и духовни: медитират, полудяват, опияняват се от височината. Ентусиазираният разказ дава представа за Хималаите и интересния свят, в който живеят техните жители.


=========================================================================

Джордж Кавасилас, Нашето вселенско пътуване


Дошъл е моментът Човешката раса отново да получи достъп до забравеното знание и мъдрост на живота. Краят на Цикъла на вечния живот наближава и ни предстоят огромни промени. Булото се надига и всичко ще бъде разкрито. Както никога досега колективното Човешко съзнание с благоговение размишлява върху това кои сме всъщност, откъде идваме, какво правим тук и накъде отиваме. Тази книга отговаря на жаждата да научим най-големите тайни на живота и ни поднася това сложно познание по един прост и разбираем начин, който отеква в сърцата ни като голяма и прекрасна тайна, която вече знаем. Този ключов момент от историята предполага създаването на монументална литература, а тази книга ще промени начина, по който хората гледат не само на живота, но и на самите себе си.

Никога досега не съм чел нещо толкова завършено и напредничаво - може би туктаме ми е попадало по нещичко, но нищо толкова поразително. Трябва да призная, че обхватът на информацията е зашеметяващ. Тя хармонизира с вътрешното ми усещане в такава степен, че най-вероятно е най-значимият набор от знания на планетата. Никога досега не съм попадал на такова майсторско описание на истинското състояние на нещата.

- Ланс Уайт

Потопени сме в структура, чиято цел е да ни съкруши и да ни държи в подчинение. Но планът се е провалил. Продължаваме да живеем, защото сме създадени по вечен модел на безкрайно съзидание, а не по изкуствения калъп на гордостта и измамната власт. За да се освободим от програмите и парадигмите, които ни потискат, са нужни смелост, издръжливост, постоянство, вяра; задачата никак не е лека. Трудно е, защото за да бъде свободно и независимо Същество, човек трябва да разбие всички лъжи, дори когато това е болезнено. Добре е да ни се напомня колко устойчиви, неразрушими, великолепни и силни сме всъщност, а ако нещо може да положи основата за това, то е тази книга.

- Леоне Кенеди

прочети или прослушай

=========================================================================

Алън Уотс, Даоизмът
Пътят отвъд стремлението

В обичайния си непринуден стил Алън Уотс ни запознава с даоизма - не толкова като философия или религия (в обичайния смисъл на думата), а като нагласа и светоусещане. В книгата са представени основните понятия, с които борави даоизмът, връзките му с дзен, както и влиянието му върху съвременното изкуство. Чужд на всякаква дидактика, Уотс ни предлага да погледнем по един по-различен начин на себе си и света, който ни заобикаля, изобщо всичко онова, което си въобразяваме, че знаем.







=========================================================================

Свами Рама, д-р Рудолф Балънтайн, д-р Алън Хаймс - Наука за дишането

От хиляди години йогите, майстори на вътрешната наука, твърдят, че дишането е основната връзка между тялото и ума и то зарежда с енергия "финото тяло", което свързва физическите и психическите аспекти на нашето същество. В тази забележителна книга Свами Рама и двама известни американски лекари разглеждат индийската Наука за дишането от гледна точка както на Източната мъдрост, така и на западните постижения, и разкриват по какъв начин този пренебрегван въпрос може да се окаже липсващия ключ и към физическото здраве, и към изследването на по-висшите състояния на съзнанието.
Освен изчерпателно изследване на дихателния процес Свами Рама представя и някои от основните дихателни техники, практикувани от хималайските йоги, така че можем да започнем веднага да се занимаваме с тази мощна древна наука.
 


=========================================================================

1 // 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // 8 <== 9 ==> 10 // 11 //