КНИГИ – философия, медитация и мантри – 2



2/11


Шри Ауробиндо, Йога и нейната цел 



Йогата, която ние практикуваме, е предназначена не само за нас, но и за Божественото. Нейната цел е да се изпълни Божията воля в света, да се извърши духовна трансформация и да се снеме божествената природа и божествения живот в менталната, виталната и физическата природа и живота на човечеството. Нейната цел не е лично освобождение, макар освобождението да е необходимо условие, но освобождение и преобразувание на човешкото битие; не лично блаженство, а снемане на божественото блаженство — Христовото Царство Небесно, нашата Сатиа юга на земята. На нас не ни е необходимо лично освобождение, защото душата е вечно свободна и робството е илюзия. Ние играем на робство, а в действителност от нищо не сме сковани. Ние можем да станем свободни, когато това пожелае Бог, защото Той е нашето висше Аз — господар на играта и нито една душа не може да излезе от играта без Неговото благоволение и разрешение. И често ние, именно по волята на Бога, приемаме и пропускаме чрез своя разум, невежество и двойственост, радост и печал, удоволствие и страдание, добродетел и грях, наслаждение и отречение в продължение на много години.

прочети

=========================================================================

Свами Сатянанда Сарасвати, ЙОГА НИДРА 


Извлечена от тантрите, йога нидра е мощна техника, която ни учи как да релаксираме съзнателно. При нея сънят не се счита за релаксация. Хората имат чувството, че релаксират, като потънат в някой удобен стол с чаша кафе, питие или цигара и наред с това четат вестник или гледат телевизия. Но това съвсем не е удовлетворително за едно научно определение на релаксацията. Всички тези занимания представляват само сетивно развлечение. В действителност истинската релаксация е преживяване, което далеч надхвърля всичко това. При пълната релаксация човек трябва да остане осъзнаващ. Това представлява йога нидра - състояние на динамичен сън.







прочети

=========================================================================

Йога Рамачарака, Наука за дишането 


Западният ученик лесно се обърква в представите си за йогите и тяхната философия и практика. Пътешествениците, посетили Индия, са написали велики истории за ордите факири, просяци и шарлатани, наводнили големите пътища на Индия и улиците на градовете, безсрамно кичещи се с титлата "йога". Западният ученик едва ли може да бъде обвиняван за това, че възприема типичния йога като някакъв изтощен, фанатичен, мръсен, невеж индус, който или седи в неподвижна поза, докато тялото му не се вдърви, или държи ръцете си изпънати нагоре във въздуха, докато те не изтръпнат и изсъхнат, като остава завинаги в тази позиция, или да речем свива ръцете си в юмруци и ги държи здраво стиснати, докато ноктите на пръстите не се покажат през дланите му. Че такива хора съществуват, е вярно, но тяхната претенция да се наричат "йоги" е толкова абсурдна за истинския йога, колкото абсурдна се струва на някой изтъкнат хирург претенцията на човек, който изрязва нечии мазоли, да се нарича "доктор" или колкото нелепо за преподавателя в Харвард или Йейл звучи твърдението на амбулантния търговец, който продава лекарство против глисти на ъгъла на улицата, че е "професор".


прочети

=========================================================================

Д-р Риши Вивекананда, Практическа йога психология 


От какво се нуждаят днешните хора? Какво се случи с мира в умовете ни? Има едно древно китайско проклятие: “Дано да живееш в интересни времена!” Думата “интересни” означава, че се случват много неща, че животът е много объркан от заобикалящите ни конфликти. Това със сигурност се отнася за епохата през която минаваме. Навсякъде по света има вълнения поради личностни, политически и екологични причини. Много хора са изгубили духовните си корени, а умовете ни не могат да се справят с рязката промяна. Чувствата ни също са опорочени от поеманите впечатления и емоции, от изкуствените храни и напитки и т. н. Макар в много части на света да има недостиг на храни, в благоденстващите страни приеманата храна е с прекалено високо съдържание на мазнини, сол, захар и вредни добавки.
Точно когато всички си задават въпроса как да се справим с нарастващата дилема пред човечеството, по целия свят бързо се разпространява древната наука за йога. Какво е йога? Можем ли да я разберем? Може ли да ни научи как да се отнасяме един към друг? Може ли да ни помогне да се разбираме? Каква полза можем да извлечем от нея? В състояние ли е да ни помогне да усъвършенстваме личностните качества? Отговорът на всички тези въпроси е категорично ДА.


прочети

=========================================================================

НИКОЛА ПЕТРОВ, САМОВНУШЕНИЕТО В ДРЕВНОСТТА И ДНЕС 1983, 1987 г.


Забележка от izvorite.com: Тази книга е отпечатана през 1987 година. 
Едва ли в „онези времена” би видяла бял свят книга, в която думата медитация се среща по няколко пъти на страница, ако не беше споменато за влиянието й върху „народните маси” от гледна точка на марксистко-ленинския мироглед.
Спестяваме ви предговора и заключението, в които се твърди, че древните практики за физическо и духовно себеусъвършенстване като йога, зен и дао, биха могли да бъдат включени в дълготрайната програма на БКП за хармонично изграждане на личността и всестранно развитие на трудещите се. 
 






прочети

=========================================================================

Б. К. С. АЙЕНГАР, СВЕТЛИНА ВЪРХУ ЙОГА 


Най-доброто практическо ръководство по хатха-йога, признато за съвременна класика, наричано „илюстрована Библия на Йога". Предимствата му пред множеството други подобни книги са:
- голям обхват - 200 асани, 16 пранаями и бандхи;
- много подробно и ненадминато по своята точност описание на позите, богато илюстрирани с 600 снимки, които не показват, както обикновено, само крайното положение, а целият процес на изпълнение на позата, което дава реална възможност книгата да се ползва като самоучител;
- подробно разработена 300-седмична програма с конкретни комплекси за постепенно напредване от по-леките към по-трудните асани;
- конкретна лечебна програма с точни указания при кои заболявания какви пози следва да се прилагат.
Системата на Айенгар, наричана „Айенгар-йога", е доказала и всекидневно доказва своята ефикасност от близо 40 години насам в практиката на милиони хора по цял свят, включително и у нас.


За автора:
Беллур Кришнамачар Сундарараджа Айенгар е роден на 14.XII.1918 г. в Беллур, щата Карнатака, Индия. Има изключително тежко детство - по рождение болнав, при това и недохранен поради бедността на семейството си, той по чудо оцелява. За да подобри здравето си, започва да практикува хатха-йога на 16-годишна възраст под ръководството на знаменития гуру Шри Тхирумулар Кришнамачаря. През 1937 г. сам започва да преподава, през 1952 г. има шанса да стане учител по Йога на цигуларя Иехуди Менухин, който проправя пътя му в западния свят. След публикуването на “Светлина върху Йога” през 1966 г. Б. К. С. Айенгар постепенно се утвърждава като най-популярния и най-авторитетния съвременен учител по Йога в западния свят. До това положение той достига само благодарение на личните си качества и усилия, на упоритостта и трудолюбието си - и днес той практикува по десет часа на ден и на 85 години изпълнява асаните също толкова добре, колкото и преди 40 години, което го превръща в жив и неопровержим пример за реалните възможности на реално практикуваната Йога.

прочети

=========================================================================

Авангардни  Йога Практики - Основни уроци

 








прочети

=========================================================================

Йоги Рамачарака, Хатха йога или изкуството да бъдем здрави 


Науката Йога се подразделя на няколко дяла, основните и най-известните сред които са: 1) Хатха-йога, 2) Раджа-йога, 3) Карма-йога, 4) Джнана-йога. Тази книга е посветена само на първия от тях, на останалите засега няма да се спираме, тъй като ще им посветим в бъдеще отделни книги.
Хатха-йога е този дял от философията на йогите, който се занимава с физическото тяло, с грижите за него, с поддържането му в добра форма, крепко и силно, изобщо с всичко онова, което способства за съхраняването му в естественото и нормалното състояние на здраве. Хатха-йога ни учи как да живеем естествено и провъзгласява един възприет от много хора на Запад лозунг: „Назад към природата!" За разлика от тях обаче, самите йоги нямат нужда да се връщат, защото винаги са били тясно свързани с природата и с насоките на живота, които тя задава. Те не са били заслепени и заблудени от безумната устременост към външното, която накара съвременните цивилизовани хора да забравят, че въобще съществува природа.



прочети

=========================================================================

Свами Б. Р. Шридхар, Божествена хармония
Любовната прегръдка на Сладкия Абсолют 

 












прочети

=========================================================================

Венцеслав Евтимов, Йога 


Книгата представлява практическо ръководство за всеки, който се интересува от системата хата-йога. Авторът Венцеслав Евтимов описва техниката на дихателните упражнения, очистителните процедури и физическите пози, дава практически съвети в областта на хигиената на храненето. На тези, които сега започват, книгата предлага всекидневна практическа програма по хата-йога.










прочети

=========================================================================

Ци – дъх;
Събуждане на лечебната енергия чрез Дао и 

Култивиране на мъжката полова енергия 

 
Мъжете, които търсят съвършенство в секса, могат да се задоволят и с това. Но за Дао сексът е средство за развитие на вътрешните енергии, за укрепване на здравето, удължаване на живота и постигане на духовно просветление. Без да отрича земната наслада, а напротив - като я използва, Дао води към постигане на иначе абстрактния духовен идеал. 








прочети или прослушай 

=========================================================================

Хазрат Инаят Хан, Космическият език
Мистичните учения на суфиите


Суфизмът никога не е имал начало, никога не е възниквал като историческо явление. Той винаги е съществувал, подобно на светлината и звука, защото негов основен двигател е стремежът към хармония и красота.
Суфиите са едни от пазителите на древното познание на човечеството. Когато се появил Христос, те били едни от първите, които чули неговото слово. По времето на Мохамед, суфиите от планината Джафа първи откликнали на призива му.
Суфизмът пуснал корени и в Персия, където великите поети Хафиз, Шамс Табризи, Руми, Саади и Омар Хаям предали на света тайната вътрешна мъдрост на суфизма.
Тук и сега индийският мистик и поет Хазрат Инаят Хан (1882-1927) излага пред нас своето учение за:
Мистицизма на звука и силата на словото;

    * Духовното значение на цветовете;
    * Влиянието на звука върху тялото и душата;
    * Магията и преобразяващата сила на музиката;
    * Изгубения космически език.

Нека влезем в хармония със съществуването и да доловим посланието на един мъдрец, идващ от друго измерение.


прочети

=========================================================================

Матийо Pикap и Трин Сюан Тхуан, Лотосът и квантът
Големият взрив и просветлеността


Защо има нещо, а не нищо? Как се е появила вселената? Има ли тя създател? Може ли изобщо да се говори за нейно начало или или край? Ако може, какво е имало преди началото („Големия взрив") и какво ще има след края й („Големия срив")? Съществува ли тя реал на или е нереална, или е и реална, и нереална, или пък нито реална, нито нереална? Наистина ли физическите закони са така точно изчислени, че да позволят и доведат до появата на съзнанието, им Евидникването му е чиста случайност? Може ли съзнанието да продължава да съществува без физическа основа, дори и след хипотетичния край на вселената? В крайна сметка ние били ли сме предви - във вселенския проект и какъв е смисълът на нашия живот, ктиран върху черния фон на космическата безкрайност? В един много жив и безкрайно интересен, просветляващ сблъсък на мнения двамата впечатляващо ерудирани събеседници (Матийо Рикар, отказал се от научна кариера във Франция, за да стане будистки монах в Хималаите, и Трин Сюан Тхуан, напуснал будистки Виетнам, за да стане известен астрофизик в САЩ, реят отговорите на тези и много други въпроси от подобен характер. Така успяват да открият редица допирни точки между вижданията на будистката космология и съвременната физика, без по никакъв начин да се плъзгат към търсене на повърхностни прилики или примиренчески да замазват съществените различия. Накратко: още един интелектуален пир след „Монахът и философът".


прочети

=========================================================================

Мантак Чиа, ДАОСКИ МЕТОДИ ЗА
ТРАНСФОРМИРАНЕ НА СТРЕСА В ЖИЗНЕНОСТ

ВЪТРЕШНАТА УСМИВКА & ШЕСТТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗВУКА

 

Лечебното Дао е система, която ти позволява да окажеш помощ на себе си и те предпазва от редица заболявания и от стреса, като оказва благотворно влияние върху всички аспекти на твоя живот.
Ключовото й понятие е развиването на жизнената енергия или Ци с помощта на лесни за изпълнение техники и физически упражнения. След това жизнената енергия циркулира по акупунктурните меридиани на тялото и като резултат води до подобряване на здравето, жизнеността, уравновесяване на емоциите и повишаване на творческите и духовните способности.







прочети или прослушай 

=========================================================================

Мантак Чиа, Мениуон Чиа - Култивиране на женската полова енергия 


В тази книга, световно известния учител по Даоска Йога, Мантак Чиа и съпругата му, Мениуон Чиа, разглеждат методите за развиване и управляване на женската полова енергия. 
Читателят ще се запознае не само с теоретичната страна на въпроса, а и с това как да приложи древните даоски техники на практика. Техниките и упражненията са описани точно и ясно, като са дадени методически указания за тяхното овладяване.









прочети или прослушай 

=========================================================================

Мантак Чиа, Събуждане на лечебната енергия чрез Дао 


Мастър Мантак Чиа е създател на системата за Универсално Дао и основател на Център за Универсално Дао и Градината на дао за лечение и обучение, разположена в красива местност в Тайланд. От малък изучава даоисткия подход към живота, за да овладее тънкостите на това познание. Усвоява множество дисциплини. Учителят му от Сингапур го въвежда в тайните на кундалини, даоистката йога и Будистката длан. При мастър Чен Яолун усвоява тайбокс, кунгфу и метода за вътрешната сила на монасите от Шаолин. Научава и строго пазената тайна за функционирането на органите и жлезите, упражнение, наречено Нейгун на костния мозък, както и умението да изчиства блокажите от енергийния поток в тялото. Днес мастър Чиа лекува, обучава, преподава и подготвя инструктори в своя център в Тайланд. През 2002 г. в Градината на дао за първи път провежда практиките по безсмъртно дао по метода на тъмнината. Своите знания той поднася и в книги, за да могат да достигнат до хората от целия свят.

В “Събуждане на Лечебната енергия чрез ДАО” ще научим:
Как да събудим нашата жизнена сила;
Как да отворим централния енергиен канал в тялото;
Как да съхраним нашата енергия, за да може животът ни да се изпълни с повече здраве, хармония и успех;
Как можем да пречистим вътрешните органи, за да се предпазим и излекуваме от болести като астма, ревматизъм, артрит, безсъние, постоянен стрес, хронично главоболие, чести настинки, проблеми с черния дроб и белите дробове.
Мантак Чиа дава в ръцете ни едно ясно, достъпно и написано на разбираем език ръководство, събрало цялата мъдрост и сила на древното даоистко знание - вечно, безначално и неназовимо!


прочети или прослушай 

=========================================================================

Мантак Чиа, Мениуон Чиа - НЕЙ ГУН на костния мозък 


В продължение на хилядолетия даосите успешно упражняват методите, описани в тази книга, в индивидуалното обучение. Читателите, които решат да практикуват "Ней гун на костния мозък", без да са лично обучени в даоски лечебен център, трябва да осъзнаят, че някой от тези подходи, могат да причинят травми или да доведат до здравословни проблеми, ако се прилагат неправилно. 
 Следователно, необходим е здрав разум, строго следване на инструкциите и внимание към забележките и предупрежденията, които придружават всеки текст.








прочети

=========================================================================

Мантак Чиа & Дъглас Ейбрамс Арава, Даоистка сексуална алхимия 


Това не е просто една нова книга за секса. Днес толкова много се говори за секса и все още съществува толкова много неразбиране относно тази материя, че е трудно да се прецени какво конкретно има някаква реална стойност или каква е ползата от него. Без съмнение ти си видял реклами на нагли сексолози, обещаващи да те научат как да станеш най-великият любовник на света, как да се радваш на оргазъм, който продължава по цял ден, и как да постигаш сексуален екстаз, при това без да правиш нищо. Тъй като тази книга се основава на една трихилядолетна традиция на истински сексуален опит, авторите добре осъзнават големите усилия, който са необходими – колкото и приятни да са те, за да промениш половия си живот. Защото да се узнаят тайните на секса е едно, а тяхното прилагане е съвсем друго. Подходите в тази книга са изпробвани и усъвършенствани в течение на хиляди години от безброй любовници в лабораторията на истинския живот. Ние се постарахме да ги представим колкото се може по-ясно и просто, ала единственият начин да добиеш полза от тях се състои в тяхното използване.



прочети или прослушай 

=========================================================================

Венцислав Евтимов, Медитацията 


Днес много и навсякъде се говори за медитацията. За нея могат да се чуят най-различни неща и да й се приписват най-чудновати вълшебства - от здравословни до екстрасензорни и окултни. Например: с медитация може да се излекуват спин и рак в напреднал стадий, да се проникне в отвъдното, да се установи контакт с други светове, да се говори с духове, да се върнем назад в еволюцията си, за да се разбере какви духове сме били в предишните животи и пр.,и пр.
И колкото някои да се поддават като деца на невероятно то и фантастичното в разпространяването на цели легенди за медитацията, в противовес на другите, които, основавайки се на своята „желязна" научна логика, пренебрежително отхвърлят подобни екстравагантни слухове, то в името на истината трябва да кажем, че всичко споменато по-горе относно медитацията е ВЯРНО!
Днес могат да се срещнат много интерпретатори, теоретици и „специалисти" относно медитацията, които да ви омаят със сладките си думи и без угризение да ви отправят към онази „непозната земя", забулена в тайнственост и мъгла, в която, заблуждавайки се, можете безрезултатно да пропилеете целия си живот. Но, забележете, никой от тях няма да ви покаже как да направите първите си стъпки, за да овладеете медитацията.
Запомнете обаче добре, че в Йога, от която всъщност произлиза медитацията, от значение е преди всичко практиката! За това днес темата за медитацията ще започна с най-обикновения практически въпрос:
НАЧАЛОТО ИЛИ КАК ДА МЕДИТИРАМЕ?


прочети

=========================================================================

Шърли Маклейн, МЕДИТАЦИЯТА: НАВЛИЗАНЕ НАВЪТРЕ 


АКО НЕ СМЕ В ХАРМОНИЯ СЪС СЕБЕ СИ, КАК БИХМЕ МОГЛИ ДА БЪДЕМ В ХАРМОНИЯ СЪС СВЕТА В КОЙТО ЖИВЕЕМ?
Научавам, че от мен зависи дали ще възприемам света по един по-оптимистичен и положителен начин, за щото от мен зависи и това да възприемам и себе си по този начин. Всеки ден е един урок, затвърждаващ мисъл та, че преобразяването на света започва с трансформацията на начина, по който виждаме себе си. Всичко за почва от нас самите и от решенията, които вземаме вътре в Себе си.








прочети

=========================================================================

Крисмъс Хъмфрис, Концентрация и медитация
Ръководство за развиване на ума 


Повечето велики религии и философии са отбелязвали важността на умственото усъвършенстване. Будизмът обаче е несравним в това отношение. Умственото усъвършенстване не само е главното занимание на по-просветления адепт: то е интегрална част от ежедневието и на най-скромния последовател на Всепросветления.
Не е особено трудно да се разбере, че само съвършения и пречистен ум може да се справи с огъня на гнева, сладострастието и илюзията, да унищожи причината за страданието. Самата система на мислене, известна на Запад под названието Будизъм, се основава върху върховното просветление, постигнато от Буда в състояние на медитация. По какъв начин бихме могли да постигнем такова просветление? Отговорът е един: като извървим същия път!





прочети или прослушай 

=========================================================================

Рой Дейвис, Въведение в медитацията

 

*Достъпен метод за освобождаване от напрежението и стреса.
*Изостряйте сетивата си и се концентрирайте по-ефективно.
*Техники и практически указания, които ще ви окуражат да бъдете
  личността, която сте предопределени да бъдете.









прочети

=========================================================================

Мирча Елиаде, Митът за вечното завръщане
Архетипи и повторение 


Една от любимите тези на Мирча Елиаде, че модерният човек постоянно търси да се спаси от ужаса на историята, бягайки от настоящето намира потвърждение във феномена на четенето. Всяко четене на труд като "Митът за вечното завръщане" увлича читателя извън делничното му "сега", прави го синхронично съвременник на най-отдалечени епохи и типове мисловност, а защо не и съвременник на самия автор.
"При изучаването на традиционните общества бях поразен най-вече от една тяхна характерна черта: от бунта им срещу конкретното, историческото време, от носталгията по периодичното завръщане към митичното време на първоизворите, към Великото Време. Смисълът и функцията на това, което определих като "архетипи и повторение", се разкриха напълно едва когато успях да доловя желанието на тези общества да отхвърлят конкретното време, когато усетих тяхната враждебност към всеки опит за автономна "история", или история без архетипна регулация."


Мирча Елиаде

=========================================================================

Мирча Елиаде, Сакралното и профанното 


„Сакралното и профанното" е едно от най-важните произведения на Мирча Елиаде (1907-1986), знаменития изследовател на религиите в света, философа и културолога, доказал, че познанието е равнозначно на прозрение, когато е получено от бистрия и дълбок извор на духовността. С цялостното си дело Мирча Елиаде съумява да разкрие богатия заряд от символи, образи и значения, който съдържа човешкото съществуване, чието предназначение открай време е било да установи хармония със сакралното, с божественото, със законите и порядъка на Космоса. И да ни убеди колко важно за нас днес е да разберем това и да се стремим към него!







прочети

=========================================================================

Николай Коларов, Многоизмерен скок в края на времето 


Живеем "вътре" в нещо, което наричаме време. Според представите ни ние сме пътници, идващи от "миналото" и отиваме към нещо неясно, което наричаме бъдеще. Това движение изглежда абсолютно и невъзвратимо. По пътя ни за никъде имаме безброй междинни спирки, които винаги наричаме сега. По някакъв странен начин чрез мостовете на "Сега" се прехвърляме от минало към бъдеще. Цялата история с времето започва да изглежда безнадеждна, защото е безконечна. Всъщност откъде идваме и накъде отиваме? Няма ли край тази досада? Какво е това вечно утре, което очакваме изнервено. От друга страна, вътрешно сме напълно наясно, че всяко нещо си има начало, развитие в пъстри събития и край. Всичко е така устроено и така действа. Тогава защо времето да е протегнато в безкрайността. Няма резон в това. Напоследък е модно да се казва, че времето свършва. Така твърдят някои физици, поети и естети. Или поне на някакво време, което му е време да свършва. Линейното време. Времето на логическите последователно навързани събития.
За да излезем от кошмара на безкрайната последователност трябва да сменим първо понятията. Нали беше казано "В началото бе словото".


прочети

=========================================================================

Мокичи Окада, Здравето и новата цивилизация 


Днес хората се радват на епоха на култура, през която човечеството постигна големи успехи. Всъщност сега хората са пренаситени с “култура”. Те са заслепени от културност и цивилизованост, които покриват повърхността на общество, което по своята същност е варварско или в най-добрия случай полу-цивилизовано. То е като да се възхищаваш на много болна жена, но облечена в красиви дрехи. Те са убедени, че сегашната ситуация е приемлива, а по-нататъшното и подобряване ще доведе до един съвършен свят. Те обаче бъркат култура с цивилизация. Всъщност двете са много различни. Цивилизованият свят е място, където не съществува варварство и няма опасност за човешката сигурност. Трябва да разберем, че културата е просто състояние между варварството и постигането на цивилизация.
В действителност светът днес далеч не е цивилизован. В някои отношения той е много по-варварски, отколкото отминалите варварски епохи. Нашият свят е всъщност опасен и ужасяващ, заплашващ ни със Страшния съд под формата на бактериологични и атомни оръжия. Следователно ние живеем във времена, когато не е гарантирана сигурността на нашия живот, в епоха на преход между варварство и цивилизация. Това аз ще наричам култура, а цивилизация – истинската цел на човечеството.


прочети

=========================================================================

Беседи от Михаил Иванов  (Омраам Микаел Айванхов)
Медитация
 


 












прочети

=========================================================================

Михаил Иванов, Сексуалната сила или крилатият дракон


"В   действителност любовта съществува навсякъде във вселената. Това са частици, това са енергии, с които е наситен целият космос... "Частица или енергия, материя или енергия,  тяло или дух? И двете! Материята и енергията  заедно съставляват онова необятно цяло, което всички хора наричат вселена, свят. Всичко в този свят е проява на вечния кръговрат от превръщането  на енергията в материя и на материята в енергия. Останалото зависи от нивото, на което се намира всяко нещо във вселената. На човешкото съзнание, което поставя човека по средата на този процес на еволюция и енволюция, остава да избира, с кого да се отъждествява, и към какво да се стреми. Дали към грубата материя или към абсолютния,  вечния, неизчерпаемия извор  на  енергия, независимо от имената,  с които Го наричат хората.






прочети

=========================================================================

Ориген, За началата 


В ръцете си държите една уникална книга. "За Началата" е първото систематично и рационално аргументирано, цялостно изложение на Християнското вероучение в историята на Църквата. Това монументално произведение е написано през 215г. в Александрия Египетска от великия учен, философ и проповедник на Христовото благовестие Ориген, наречен от своите съвременници – Адамантий (Несъкрушимия). За значимостта на неговото философско наследство, известният български учен проф. Георги Каприев пише: "Цялата източна традиция е немислима без делото на Ориген, без неговата екзегеза, без неговата тринитарна, космогонична, антропологична и есхатологична спекулация. Делото на Ориген ще бъде активно усвоявано, преодолявано, отхвърляно, осъждано, а интензивността и резултатността на тези процеси до голяма степен ще гарантират високата изходна база на византийското спекулативно богомислие". Тези думи ни най-малко не са пресилени. Обръщайки погледа си назад към църковната история, за нас е трудно, от дистанцията на вековете, да си дадем ясна сметка за огромното влияние, което са имали личността и творчеството на Ориген върху неговите съвременници, както и върху мнозина християнски мислители от следващите няколко столетия преди Петия вселенски събор, на който той е бил несправедливо (по наше мнение) осъден. За отбелязване е и факта, че Ориген е единственият автор, който след официалното си осъждане от църковен събор, продължава да се ползва с голямо уважение в средите на богословите. включително и до наши дни.


прочети

=========================================================================

Орис, Хора и нехора


Никога досега на хората не е разкривана в такива подробности и детайли Съкровената Тайна за сътворението на нашия Свят и Трагическата роля, която е било съдено да изиграе Луцифер – един от най-високодуховните Първосътворени от Съзнанието на Логоса на нашата Вселена – в историята на зараждането и развитието на обществото на нашата планета. Целта на тази книга е да даде Знание, което ще ви помогне да разберете, Кой е Бог и какво място в Него заемат силите, наричани от хората “сатана”, “дявол” и т. н. Каква енергийно информационна ниша заемат те в Пространството на Земята и каква форма имат (и имат ли такава) те в действителност?
Само познаването на Истината може да Ви освободи от която и да е разновидност на страха, в това число – и от страха от Смъртта. Но много хора упорстват в нежеланието си да познаят Истината само затова, защото тя им е “неудобна”. Високомерието и тщеславието са деца на невежеството. Ако вие, още докато сте живи, не можете да освободите Душата от тези окови, то след Смъртта никой вече няма да бъде в състояние да ви помогне. Горделивостта ще ви лиши от небесните дарове. А смирението, простотата и чистотата на Сърцето са способни чрез качеството на своите вибрации да привлекат към Вас Висшата Божия Благодат, да изпълнят Вашата Душа с Първосъздадена Светлина, която ще я преобрази и възвиси в часа на приближаващите тежки изпитания от планетарен мащаб. Знанията, които ви предлагаме, трябва да послужат за развиване на вашата психическа динамика, за да се отстранят комплексите и забраните и да се даде на Душата възможност свободно да се развива.


прочети

=========================================================================

1 <== 2 ==> 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // 8 // 9 // 10 // 11 //