КНИГИ – философия, медитация и мантри



1/11


Свами Вишну Девананда, Медитация и мантри

АнотацияТази книга е най-пълният източник на мантри, медитация и други техники за самоизследване. Тя е психологическо изучаване, практически наръчник и източник на много мъдрост. Отразява емпиричното знание, лишено от хиляди неизпробвани интерпретации, и е необичайно прозрение в западния ум. Съдържа всички техники за разбиране и контрол на ума. В подробности са разгледани Раджа, Хата, Карма, Кундалини, Джнана и Мантра йога. Изцяло и с коментар са дадени Раджа йога сутрите на Патанджали, най-големия психолог на всички времена. Разгледани са и някои съвременни методи. Вечното щастие и покой на ума не са в материалния свят. Ще ги открием, когато се обърнем навътре към себе си и изследваме дълбините на сърцето и ума.  



=========================================================================

 Лама Анагарика Говинда, Основи на тибетската мистика- тайното учение на великата мантра














прочети

=========================================================================

ОШО, Трансформация на седемте тела


Засегнати са темите: "Човешката личност – вътрешната революция"; "Тайната на медитацията"; "Секс, любов и молитва – трите степени на божественото"; "Кундалини – йога"; "Езотеричните игри -препятствие пред развитието"; "Психология на сънищата"; "Трансцеденция на седемте тела" и др. личностни въпроси.










прочети

=========================================================================

 Бойка Цигова, Дзен-будизъм – въведение, оригинални текстове


Тази малка книга има необозримо по богатство съдържание. Чрез стародавни загадки (коан), притчи и диалози от и за прочути учители по Дзен читателят може би ще се докосне до мъдростта на Дзен-будизма. Изящни по форма, оригиналните текстове ще преведат съзнанието на европееца отвъд пределите на традиционната логика.
Стремежът при съставянето на книгата бе текстовете да са подредени приблизително според времето на появата им. 








прочети

=========================================================================

 Алън Уотс, Будизмът: Дао на философията 


Мащабното влияние на будизма се дължи отчасти и на вещината, с която пътят към освобождението като „запазена марка” на индийската мисъл е бил доусъвършенстван от будистките учители, за да стане достъпен и за хора от съвсем различни култури. Защото, както пояснява Алън Уотс по време на един от семинарите на неговия плаващ дом в Саусалито, Калифорния в края на 60-те години:
... индуистите, будистите и много други древни традиции не правят като нас разлика между религията и всичко останало. Религията не е някаква самостоятелна житейска сфера; тя е нещо, което влиза в общото цяло. Но когато религията и културата са неотделими една от друга, е много трудно да експортираш подобна религия, защото тя влиза в разрез с установените традиции, нрави и обичаи на другите народи... 






прочети

=========================================================================

Дейвид Шилър, Дзен (Джобен пътеводител) 


Тази книга няма претенциите да даде определение за Дзен, а ви предлага да се докоснете до
начина, по който Дзен гледа на света — а това означава, че най-благоприятният момент е сега, че нещата са такива, каквито изглеждат, че нашето зрение е по детски свежо и непробудено, непритъпено от общоприетия ред. Фразите, стиховете, притчите, историите и всички други текстове, които следват, са подбрани заради тяхната сила на внушение, но и заради изненадващото удоволствие, което носи техният словесен изказ. Някои са сериозни, други — направо непочтителни, а красотата на трети предизвиква размисъл. Някои могат да звучат озадачаващо — когато думите се използват не за изразяване на някаква идея, а като инструмент за посаждане на безслвестна истина, могат да се случат доста странни неща. 


прочети

=========================================================================

 Сакши Вишва - Юлий Железаров, Oснови на будизма 


Тази книга е всъщност глава от друга книга, която пиша в момента. В нея се опитвам да представя един вид практическо ръководство и ключ за разбиране на три източни философски системи Йога, Будизъм и Веданта. Затова може да срещнете някои места, в които се визират други части на първоначалната книга. Целта на този труд не е точно представяне на будизма в неговите различни разклонения, школи и модификации. Нито пък задачата ми е да изследвам различията между тях. Тук съм се старал да представя основните принципи на будизма като философия, без изследвам и сравнявам различните разклонения, автори или епохи. Тези основни принципи са обяснени така, че да могат да се прилагат на практика, и ако се разберат добре, те дават ключ за разбиране на отделните школи в будизма. Някой може да ме обвини, че съм направил „миш-маш” от различни будистки учения. Но аз мисля, че така се създава едно по-просто и по-необременено изложение, което се чете по-лесно. Опитал съм се да покажа най-важните концепции и понятия, да ги обясня доколкото мога най-точно и най-разбираемо.
Първоначално съм събирал и писал всичко това за лично ползване, и в продължение на години съм осъзнал практическата ценност в личната си практика. Ползвал съм много различни източници от които съм черпил информация, а също съм имал възможност да водя многократни разговори в различни будистки школи в Индия и Англия, които ми помогнаха да усвоя по-бързо тази материя. Сега целта ми е да споделя с другите тази книга, която мисля че може да послужи като едно сериозно въведение и да подпомага за задълбочено и самостоятелно навлизане в тази материя.
Искам да изкажа специални благодарности на Дамян Василев от Пловдив, който редактира цялата книга, коригира моя позабравен български език и направи редица ценни предложения. 


прочети

=========================================================================

Д. Т. Судзуки, Увод в дзен-будизма 


Трудовете на Дайсецу Тейтаро Судзуки върху Дзен са сред най-сериозните приноси в изучаването на живия будизъм през последните десетилетия, а самият Дзен е най-ценният плод, роден от дървото, чиито корени са сборниците на палийския канон*. Дължим на автора голяма признателност — първо, за това, че направи Дзен по-разбираем за Запада, и второ, за начина, по който го е постигнал. Религиозните възгледи на Изтока обикновено са толкова различни от тези на Запада, че дори преводът на отделни понятия създава огромни затруднения, да не говорим за смисъла на изложените идеи, които при определени обстоятелства е по-добре да се оставят непреведени. Китайското Дао например досега не е намерило адекватен превод на нито един от европейските езици. Оригиналните будистки писания сами по себе си съдържат образи и идеи, които са повече или по-малко неразбираеми за средния европеец. Аз например не зная каква духовна среда или подготовка (а може би климат!) е необходима, преди човек да осмисли една съвършено чиста идея от будистката Камма. Независимо от всичко, което знаем за същността на Дзен, и тук става дума за усещане, ненадминато по своята уникалност като проявление. То се нарича Сатори и може да се преведе като „просветление". Судзуки твърди, че Сатори е raison d'être на Дзен и без него Дзен не може да има. За западното съзнание не е толкова трудно да схване какво разбира един мистик под просветление или какво означава то в религиозната словесност. Сатори обаче разкрива изкуство и начин за постигане на просветление, което европеецът не е в състояние да оцени по достойнство. Такъв е случаят с просветлението на Хякуджо (Пайчан Хуай-хай, 724—814; 114 стр.) и легендата от стр. 118. Ето и друг пример: един монах отишъл при Генша и поискал да разбере къде е входът за пътя на истината. „ Чуваш ли ромона на потока?" попитал го Генша. — „Да, чувам го" — отговорил монахът. „Там е входът" — рекъл учителят.


прочети

=========================================================================

Божествената йога
БХАГАВАДГИТА-ШАНКАРАБХАШЯ



Коментарът на Шанкара Ачаря


Коментарът на Шанкара към Бхагавадгита е един от най-драгоценните диаманти в класическото индийско философско наследство. В книгата са изложени основите на Йога като интегрална дисциплина за постигане на висшата цел – освобождение от оковите на материята и извисяването на духа. 







прочети

=========================================================================

Тия Алекзандър, Година 2150


Тия Алекзандър е написала "Година 2150" по същото време, когато нейния добър приятел Ричард Бах е създавал "Джонатан Ливингстън Чайката" (началото на 1970-те). Читателят не бива да се подлъгва по художественото оформление на корицата: "Година 2150" е книга, в която са измислени единствено имената на героите. Всичко останало са дълбоки езотерични истини за бъдещата еволюция на човека, за многоизмерността на пространство-времето, за реинкарнацията и смисъла на живота, за телепатията и психокинезата, за Бог и всичко Което. "Макро-философия" не е поредния измислен "-изъм", а просто нова и много силна формулировка на това, за което са говорили и са обучвали всички духовни водачи на човечеството от Буда и Исус до ама и Крион. 
Това е една много практическа система, която непременно ще искате да приложите в живота си когато стигнете до края на книгата.  




прочети или прослушай 

=========================================================================

Адаптация по проекта на д-р Робърт Джерард "Лечение с ДНК"
АКТИВИРАЙ СВОЯТА ДНК И ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ 



Променете своята ДНК, променете живота си! Научно е доказано, че трилиони белтъчни рецептори в клетките ви всъщност изпълняват функцията на перцепторни филтри. Вашите мисли, представи и емоции съществено променят ДНК и поведението на клетките. Този процес увеличава вашата сила, дадена ви от Бога, ускорява самолечението и реализира желанията ви.Книгата „Променете своята ДНК, променете живота си!“ е път към по-доброто здраве, самолечението и емоционалната свобода. Тя ще ви отведе на места, които дори не сте си представяли, ще премахне емоционалните блокади, ще направи живота ви по-съзидателен и благополучен.Повече от 35000 души по цял свят вече са активирали своята ДНК и се радват на добро здраве, щастие и вътрешен мир. Те непрекъснато ни изпращат положителни отзиви за подобряване на живота си във всички аспекти. Позволете на силата на намерението и въображението да се издигне до най-високия си потенциал сега – чрез активирането на ДНК.
Научете се как да направите:
           + Първото ДНК-активиране (на младостта и жизнеността)

           + Второто ДНК-активиране (на разширяването и подмладяването)
           + ДНК медитациите и лечебните ДНК-команди
          

Ще промените живота си завинаги. Ето какво ще постигнете чрез тези практични и резултатни техники:
            * Ще намалите страховете си;

            * Ще постигнете по-голяма емоционална стабилност;
            * Ще подобрите личните си взаимоотношения;
            * Ще мислите по-ясно;
            * Ще се освободите от старите ненужни неща;
            * Ще усетите дълбок вътрешен мир;
            * Ще се обичате и ще вярвате повече в себе си;
            * Ще се отнасяте безпристрастно към много ситуации от ежедневието;
            * Ще подобрите начина си на хранене;
            * Ще реализирате житейската си мисия на по-високо ниво. 

прочети

=========================================================================

Друнвало Мелхизедек, Да живееш в сърцето - как да навлезем в свещеното пространство на сърцето


Много, много отдавна ние, хората, сме били съвсем различни. Можели сме да общуваме и да преживяваме света по начин, който малцина в съвременния свят едва-едва започват да осъзнават. Използвали сме такива форми на общуване и възприятие, които изключват мозъка, а по-скоро изхождат от свещеното пространство в човешкото сърце.
Австралийските аборигени и до ден днешен са свързани с древната паяжина на живота, която наричат "сънуване". Чрез този колективен сън или състояние на съзнанието те продъл¬жават да пребивават в сърцата си и да живеят и дишат в една реалност, която съвременният западен разум почти напълно е забравил. Техните съседи, маорите от Нова Зеландия, могат в нещо като "медитация" да пресекат огромното пространство, което ги дели от САЩ. По този начин те реално се свързват и общуват с индианците хопи, за да споделят и обсъдят пророчествата си. Уговарят си срещи, без да използват каквито и да било "технически" средства. За да нахранят съплемен-ниците си, кахуна в Хавай разговарят с Майката Земя и я питат къде да отидат на риболов. Тогава облаците в синьото небе приемат формата на човешка ръка, която им сочи мяс¬тото на рибните пасажи. Високо в планините Сиера Невада в Колумбия, Южна Америка, живее едно племе, което разговаря на език без думи. Той идва от свещеното пространство в техните сърца. 


прочети

=========================================================================

Саша Тодорова – автор и художник
по книгата "Да живееш в сърцето" на Друнвало Мелхизедек



Мислех си, че „Древната тайна на цветето на живота”, написана от Друнвало Мелхизедек, е най-важната книга, която някога съм чела, но “Да живееш в сърцето” ме изуми. Горещо я препоръчвам на всеки, който иска да прави медитацията, описана в нея. Реших да извадя най-важното от книгата и да го предоставя на повече хора. Тъй като практикувам медитативни техники от 14 години насам, се осмелих да направя опит да адаптирам тази медитация за групово провеждане. Развих темата в три части: първата е въвеждащо резюме, втората е самата медитация и третата, добавена от мен, е послание до човечеството и планетата Земя. Молитвата, която е едно дихание на душата, и текста за връзката между водата и сърцето, написах впоследствие и за илюстрация добавих картини от последната ми изложба. Доизграждането и шлифоването на темата течеше с месеци и предлагам това, което съм подготвила до този момент. Отправям дълбоката си благодарност към моите всеотдайни приятели Сашо, Нина, Невяна и Коста, които бяха до мен в дългия процес на сътворяването. Дано да съм успяла в това си начинание. 


прочети

=========================================================================

Едуард Шуре, Великите посветени

 
ЧАСТ 1 – Рама, Кришна, Хермес
ЧАСТ 2 – Мойсей, Орфей, Питагор











прочети

=========================================================================

Елена Рьорих, Чашата на Изтока* Писмата на махатмите 


В тази книга влизат избрани писма на Махатмите (Великите Учители) от Хималайското Братство до двама видни англичани от колониалната администрация в Индия. Полковник Синет ­ редактор на най-влиятелния в Индия вестник “Пионер”, и полковник Хюм от висшата администрация ­ учен-орнитолог, впоследствие един от основателите на Индийския национален конгрес, за познавайки се с Елена Блаватска и поразени от нейни те широки познания и необикновени способности, горещо пожелали да водят кореспонденция с някои от Махатмите, които тя наричала Учите ли. След много настояване разрешението дошло и започнала една петгодишна преписка с Махатма Мория и Махатма Кутхуми. По настоящем оригиналите на Писмата се намират в Британския музей и всеки може да ги види. Публикувани са за първи път през 1923 г. По време на Централноазиатската експедиция на Николай Рьорих през 1925 г. Махатмите съветват Елена И. Рьорих да преведе на руски и да издаде избрани писма от тази обширна кореспонденция, като приеме псевдонима Искандер Ханъм. Това издание е наречено “ЧАША НА ИЗТОКА”. Самата Е. Рьорих пише:
“Тези писма са били предназначени за различни хора с различно ниво на съзнанието; второ ­ в повечето случаи това са отговори на въпроси, а не изчерпателни трактати.”
“Нека не забравяме, че в онези първи дни на Теософското Учение се налагаше да се изработват определителни термини за понятия, съвсем нови за западния ум, а от тук идват и някои неясноти.”
 “Собственото неведение и неразбиране не бива да се вменява на Високите Учители на човечеството. Тази книга е написана от Велики Умове, но не подготвеното съзнание е по-добре да не се докосва до нея. Освен кощунство друго няма да се получи.”
Смисълът на термините и фразите е много по-дълбок и многопосочен, от колкото може да се обхване с думи, т. е. налице днес е една девалвация в разбирането на словото, което в древността е било кратко, но пълно с действена мощ и сакралност.
От както са написани писмата, до днес науката скокообразно постига върхове в овладяване то на материята, но от това човечеството не става по-добро, нито по-щастливо. Напротив, то продължава пропадането към дъното на безнравствеността и бездуховността. Официалната наука все още е на първото стъпало в отговора на въпросите:
Кои сме? Защо сме тук? На къде отиваме?


прочети

=========================================================================

Най-ценното от АГНИ-ЙОГА за физическото и духовно здраве

 
Извадки от книгите „Сърце”, „АУМ”, „Братството” и от писмата на Е.И. Рьорих











прочети

=========================================================================

С. В. Стулгинскис, ВЪВЕДЕНИЕ В АГНИ ЙОГА
(ПЪРВИ СТЪПКИ В ОГНЕНАТА ЙОГА) 


 

В тази книга в проста и достъпна форма са изложени основните положения на Учението на Живата Етика.
Степан Викентевич Стулгинскис принадлежи към онова довоенно поколение последователи на Николай Рьорих, което първо е възприело идеите на Учението на Живата Етика. Той е бил в непосредствен контакт c членовете на семейство Рьорих. Името му е вече познато на читателите от книгата "Космически Легенди на Изтока", завоювала широка известност с простотата и достъпното си изложение. 
Печата се по изданието: Введение в Агни Йогу / Сост. С.В.Стульгинскис – Сибирское Рериховское Общество, Новосибирск, 1999
Разрешението за превод и публикация на български език бе любезно предоставено от дъщерята на С. В. Стулгинскис, живееща понастоящем в Литва. Книгата все още не е намерила издателя си на български език.
Превод от руски език: сътрудници на Езотерична Библиотека „Виделина”, Варна -  www.videlina.iskri.net. 



прочети

=========================================================================

ПИСМА НА ЕЛЕНА РЬОРИХ 1929 – 1932

 
Един уникален по съдържанието си труд,
който включва малка част от епистоларното
 наследство на Елена Рьорих.










прочети

=========================================================================

ТАЙНОТО УЧЕНИЕ НА ТИБЕТ

 












прочети

=========================================================================

Лесна Медитация
от Бабаджи

представена от Roger G. Lanphear 

 
Най-накрая светът е готов. През годините Бабаджи и другите Учители предлагат техники за ускоряване на развитието на осъзнаването. Техниката е проста и ефективна. Този нов подарък от Бабаджи показва прогреса, който човечеството е постигнало. Сега е възможно всеки да се настрои към своята вътрешна вибрация с една лесна медитация и лесни инструкции. Най-накрая светът е готов.







прочети

=========================================================================

Фридрих Ницше, Човешко, твърде човешко 


Книгата „Човешко, твърде човешко” по думите на нейния автор Фридрих Ницше е книга за свободни духове – „чрез нея се освободих от всичко, чуждо на моята природа. Например чужд ми е „идеализмът” – там, където вие виждате идеалното, аз виждам „човешкото, твърде човешкото”… Аз по-добре познавам хората… Думата „свободен дух” не би трябвало да се разбира в никакъв друг смисъл, освен като освободен дух, станал отново господар сам на себе си”.
Фрагментите от „Човешко, твърде човешко” на Ницше са внезапни проблясъци на психологическа задълбоченост и прозрения за моралните ценности. Те оставят открито пространство за допълване и придаване на нов смисъл.






прочети

=========================================================================

Чатерджи и Датта
История на индийската философия



Подобно на всички живи същества човек води борба за съществуване. Но докато низшите същества се борят повече или по-малко сляпо, без някакъв осъзнат план и цел, като действуват инстинктивно, то човек използува висшия дар на своя интелект, за да разбере условията и смисъла на борбата, за да състави план и намери средствата, способни да му осигурят успех. Човек иска да живее, изхождайки от познанието за самия себе си и света, като взема под внимание не само непосредствените резултати от своите действия, но дори и косвените последици от тях. По този начин желанието за познание произтича от разумната природа на човека. Философията е опит за удовлетворяване на това желание. Затова философията не е просто удоволствие, а необходимост. „Хората – отбелязва знаменитият английски писател О. Хъксли — живеят в съгласие със своята философия на живота и схващането си за света. Това е вярно дори и за тези, които въобще не се замислят. Без метафизика е невъзможно да се живее. Дадено ни е да избираме не между някаква метафизика и никаква метафизика, а винаги между добра и лоша метафизика.“



прочети

=========================================================================

Хариш Джохари, Инструментите на Тантра 


Тантра е холистичен подход за изучаване на Универсума от гледна точка на отделната личност. Тантричните янтри са прецизни геометрични форми, които от векове се използват като инструменти за себереализация и постигане на мистични сили. В тази книга са дадени описания на техните точни цветове и пропорции, заедно с пълни инструкции за правилна изработка, оцветяване и използване на янтрите. Подробно са описани традиционни тантристки практики на медитация и визуализация, свързани с янтрите, а също и методи за привеждане в хармония на телесните със сезонните и астрологичните цикли. Хариш Джохари, който дълги години практикува и преподава тантристки техники, е включил също и автентични тантристки ритуали като инструменти за настройване към света на символите и природата.

Комбинираните сили на ритуала, янтрата и другите практики ни дават възможност да достигнем състояние на съзнанието, при което може да се осъществи преживяването на тантра.
Рисунката на корицата е от Хариш Джохари и изобразява танца на вечната двойка противоположности: Шива (мъжкият принцип) и Шакти (женският принцип). Фигурите са в одежди на племето Кират от Хималаите, а техният танц пресъздава първичното движение и началото на еволюцията.

прочети

=========================================================================

Йога Рамачарака, 14 урока по философия на йога и източен окултизъм 


Обръщаме се към нашите ученици от класа по йога от 1904 г. без каквито и да е от обичайните чувства. Разбираме, а те вероятно не, че за мнозина от тях тази поредица от уроци ще бъде като семе, посято в плодород на почва, което в нужния момент ще пусне филизи, а те постепенно ще пробият своя път към слънчевата светлина на съзнанието, където ще се разлистят, разцъфтят и ще дадат плод. Едва ли веднага ще схванете всички фрагмен ти на истината, които ще ви бъдат представени, но в идните години ще разберете истинността на впечатлени ята, които ще ви бъдат предадени в тези уроци, и тогава и само тогава ще ги превърнете в свои собствени истини.
Имаме намерение да ви говорим, като че ли лично стоите пред нас и все едно ние стоим пред вас в плът и кръв. Сигурни сме, че между нас съвсем скоро ще възникне толкова силно и истинско разбирателство, че докато чете те думите ни, ще чувствате присъствието ни почти толкова силно, колкото ако стоим лично пред вас. Духом ще бъдем с вас, а в съответствие с нашата философия ученикът, който е в хармонично разбирателство със своите учители, наистина изгражда психична връзка с тях и в резултат на това е в състояние да улови "духа" на учението и да приеме дара на мисълта на учителя в степен, която е невъзможна за този, който просто чете отпечатаните думи.


прочети

=========================================================================

Автобиография на един йогин
Парамаханса Йогананда
 



Ценността на Автобиографията на Йогананда непрестанно нараства поради факта, че това е една от малкото книги на английски език за индийските мъдреци, написана не от журналист или чужденец, а от човек от тяхната собствена раса и школа - накратко, това е книга за йогите от един йогин. Като разказ на очевидец за необикновения живот и сила на съвременните индуистки светци тази книга има както своевременно, така и непреходно значение. Нека всеки читател отдаде дължимото уважение и благодарност на нейния блестящ автор, с когото имах удоволствието да се срещам както в Индия, така и в Америка. Необикновеният документ на неговия живот несъмнено по-проникновено от всичко, публикувано някога на Запад, разкрива дълбините на индийския ум и сърце и духовното богатство на Индия.





прочети

=========================================================================

Б. Ш. Патнджали, ЙОГА – Философия и Практика
Превод, интерпретация и коментар
от Никола Петров



Първи систематизатор на Йога е Бхагаван Шри Патанджали (Patanjali) (ІІ в.пр.н.е.). Предполага се, че произведението му “Йога сутри” е създадено с цел да послужи за практическо ръководство на последователите на философската система Санкхя. Според нейния основоположник, мъдреца Капила Муни (Kapila Muni) (VІІІ-VІІ в.пр.н.е.), битието на Бог не може да бъде доказано и поради това не може да се признае и неговото съществуване. Това предопределя класическата Санкхя, като атеистично философско учение. Същото се отнася и за произведението на Патанджали, в което тя се използува като философска основа.







прочети

=========================================================================

Медитацията във Веданта


Частните науки се занимават с открития на неща които са полезни в живота. Философията дава общ поглед на света и знанието което имаме за него и най-вече значимостта на живота сам по себе си. Веданта е наука за откриване на Онова, което ни позволява да хвърлим този общ поглед, Онова което запитва какъв е смисълът на живота сам по себе си, онова което запитва и намира отговор за себе си. 
Думата Веданта се състои от две части: веда - знание и анта - край. Така цялата дума може да се преведе като “край на знанието”. Тук трябва да поясня, че става въпрос за знание за Себе-то, за истинския Аз. “Това си ти” - този израз е Татпаря, тоест основната, главната идея на Веданта. Цялата Веданта философия е философия за “Аз-а” за това какво е истинското Себе. И за да се разбират правилно писанията трябва винаги да се има предвид тази идея, т.е. не трябва да се забравя или подменя предмета на веданта. Когато в писанията (Шастрите) се говори за създаването и разрушаването на света трябва да се помни, че става дума за Аз-а, когато се говори за боговете пак се говори за Аз-а, когато се говори за други светове - рая или ада - пак се говори за Аз-а, когато се разказват истории за животни, хора или богове, все се говори за Аз-а. В този смисъл Веданта е едно напълно завършено учение за Себе-то. 
Веданта се основава на три от основните свещени писания в Индия. Това са: 1.Ведите, 2.Брахма Сутра и 3.Бхагаватгита.


прочети

=========================================================================

Борис Сахаров, Йога без учител 

 
Доколкото тази наука е вярна, тя трябва да бъде излагана публично, на улиците посред бял ден. Всеки опит да се прави от такива неща тайна, е много опасен. 

Свами Вивекананда

=========================================================================

 Йога Даршана 


ЙОГА-ДАРШАНА представя езотеричната философия на Йога в нейното хилядолетно развитие. Патанджали композира афоризмите на класическата Йога, учението, което според традицията Първият Учител получил като синтезирани наставления от самия Бог. Традиционно тези сутри са придружени от коментара на Вяса. Българското издание на Йога-сутра е уникално по своя характер. За първи път в световната индологическа литература изцяло са преведени шест взаимосвързани коментара с поясняващи и допълващи извадки от още шест. Коментаторите на Йога сякаш се "надвикват" през вековете и влизат в жив диалог със съвремените европейски философи.



прочети

=========================================================================

Дейвид Фроли, Йога и Аюрведа 


Изключителна и единствена по рода си книга! Стотици книги са обещавали на своите читатели да им разкрият тайните механизми на Йога и Аюрведа, но само тази наистина разяснява съществена част от тях, при това на пределно достъпен, необременен с излишна терминология и разбираем език. Почти цялата информация в това ръководство става известна на западните читатели за първи път и не може да бъде открита в никоя друга от хилядите съвременни книги по Йога и Аюрведа. Дори и в индийската литература липсва подобно задълбочено проследяване на взаимоотношенията между Йога и Аюрведа и затова книгата веднага беше преиздадена в Индия.
Йога и Аюрведа е без съмнение най-доброто ръководство в тази област, написано от западен автор - най-задълбочената в теоретично и най-полезната в практическо отношение книга. В много отношения тя превъзхожда и повечето индийски издания, което й отрежда място сред десетте най-добри съвременни книги по Йога и Аюрведа.



прочети

=========================================================================

1 ==> 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // 8 // 9 // 10 // 11 //