КНИГИ – Научна фантастика - 3



3


Рик Янси, Петата вълна

След първата вълна остана само мрак. След втората - оцеляха само щастливците. След третата - останаха само злощастните. А след четвъртата вече имаше едно-единствено правило: не вярвай на никого.

Петата вълна идва, а Каси трябва да избяга от тях. Тях - съществата, които изглеждат като нас, които знаят как мислим и които са тук, за да ни убият.

Да си сам означава да оцелееш. Или поне така вярва Каси, докато не среща Ивън Уолкър. Красив и загадъчен, Ивън може би е единствената надежда на Каси да спаси братчето си - и дори себе си. Но изборът е труден, защото е избор на живот и смърт.


=========================================================================

Робърт Силвърбърг, Назад по линията
(Времеви парадокс)

Времеви куриер беше най-добрата работа, която Джъдсън Даниъл Елиът Трети би могъл да си намери. Но не е лесно да водиш туристическите групи една след друга на все същото историческо събитие (най-любимото сред тях – Разпятието), без да се засечеш със самия себе си. Още по-трудно е да устоиш на изкушението и да не се забъркаш в миналото, за да повлияеш на идните събития.
Такива постъпки се наказваха сурово. Затова Джъдсън Даниъл Елиът спазваше правилата.
Докато не срещна съблазнителна гъркиня във Византия, която му показа, че е писано правилата да бъдат нарушени…




прочети или прослушай

=========================================================================

Кристофър Райд, Честотата на Шуман


Зашеметяващ трилър, който ще ви грабне още от първата страница и няма да ви пусне до края!

Най-голямото приключение в живота...

Свитъците от Мъртво море разкриват поразителна тайна – така нареченият Надзирател трябва да се появи, за да спаси света. Самото време се движи твърде бързо, всеки следващ ден е по-къс от предишния. Обществото се разпада, избухват размирици, нещата излизат извън контрол. Никой не е в безопасност.

Хелена Каприарти се бои, че губи разсъдъка си. Тя има необяснима психична връзка с човек, когото никога не е срещала. За да докаже, че е с ума си, тя трябва да открие неуловимия непознат и да се впусне в неудържимо приключение, което ще я заведе до някои от най-загадъчните древни обекти на света – паметници, таящи скрита мощ.

А противникът през цялото време чака своя момент. Той знае всичко, което ще се случи. Едно погрешно движение - и цялото човечество е обречено на катастрофа.

Така започва търсенето на начин за коригиране на честотата на Шуман.

Нулевата точка наближава.

Изумителен трилър. Един от най-добрите нови романи за годината!

Фактическа информация

Честота на Шуман

Честотата на Шуман е реален феномен. Сведенията в този роман относно нейното откриване, процеса на измерването й и постоянното й повишаване са верни. Ако потърсите в Гугъл „Резонанс на Шуман“ или „Честота на Шуман“, ще получите над 700 000 попадения — уебсайтове, измервателни станции, дискусионни групи, научни статии и университетски проучвания. Феноменът официално се следи от Сеизмологичния център на Северна Калифорния чрез две телеметрични станции - в Арайвъл Хайтс, Антарктика, и в Паркфийлд, Калифорния.

Засега Военноморските сили на САЩ са провели най-подробното проучване на честотата на Шуман. Усиленият резонанс има пагубен ефект върху работата на УНЧ (ултранискочестотното) сонарно оборудване, използвано в навигацията на военните подводници.

Нулева точка

На всеки две хилядолетия Земята минава в нова фаза. Причина за това е прецесията на равноденствията - дългият 26 000 години цикъл на колебание на земната ос, в резултат на което точката на равноденствията минава от едно зодиакално съзвездие в друго. Този факт е забелязан от множество древни култури и се описва популярно в модерната астрология като идването на ерата на Водолея, която в началото на двайсет и първи век сменя ерата на Риби, която пък е от огромно религиозно значение. Преди ерата на Риби е била ерата на Овен, време на войни и завоевания, приключила горе-долу с раждането на Христос.

В културата на древните маи началото на двайсет и първи век е свързано със завършването на Петия голям цикъл и началото на нов с продължителност 26 000 години - откъдето е и Нулевата точка. Според преданията на маите при настъпването на Нулева точка магнитните полюси на Земята се разменят, при което резонансът на планетата се връща към нормалните си нива. Смята се, че подобно на ерата на Водолея, Нулевата точка оповестява началото на нова епоха на светлина и приятелство, слагаща край на начина на мислене, основаващ се на страх.

Научна информация

Информацията в този роман, свързана с пътуването във времето, се основава на теориите на Алберт Айнщайн, Курт Гьодел, Франк Типлър, Хю Еверет III, Майкъл Толбът, Дейвид Бом и Стивън Хокинг.

Исторически факти

Информацията в този роман, свързана със свитъците от Мъртво море, Медния свитък, пирамидите на маите и египтяните, Стоунхендж, Юдея, Йосиф и Флавий Веспасиан, се основава на исторически факти, включващи дати на строеж, архитектура, паметници, култура, текстове, хора и събития.

прочети или прослушай 

=========================================================================

Бернар Вербер, Танатонавтите


ТАНАТОНАВТ - същ. м. р. (от гръцки: Танатос - бог на смъртта, и навт - мореплавател, пътешественик, изследовател) - изследовател на смъртта.

НЯКОЛКО ВАЖНИ ДАТИ:

1492: първи стъпки на американския континент
1969: първи стъпки на Луната
2062: първи стъпки на континента на мъртвите
2068: първи реклами за прераждането
– Така започва най-изумителната одисея, която човек може да си представи и чиято цел е да разкрие тайните на смъртта. Доктор Микаел Пенсон, биологът Раул Разорбак и приятелите им предприемат рисковано пътешествие в Отвъдния континент. Докъде ще ги доведе то? Ще успеят ли да преминат седемте зони, които ги делят - от кое? От Рая? От Бог? И какво вярно има в схващанията за смъртта на християни, евреи, индуси, ацтеки, китайци и индианци?
Никой не е стигал толкова далеч, колкото танатонавтите. Никой преди тях не е успявал да се отдели от тялото си и наистина да се докосне до "седмото небе", да проникне във вечността и да опознае "живота след живота", осъществявайки една от мечтите на човечеството. Дали си е заслужавало? И как знанието за отвъдното би се отразило на човечеството?
На тези въпроси Бернар Вербер дава многозначни отговори в този завладяващ роман, чийто жанр самият той определя като "философска фантастика".

"Танатонавтите" е първата книга от трилогия, която включва "Империята на ангелите" и цикъла "Ние, боговете", "Дъхът на боговете" и "Мистерията на боговете".

прочети

=========================================================================

Бернар Вербер, Империята на ангелите

Във втория том, „Империята на ангелите“, получил авторитетната награда „Жул Верн“, героят танатонавт Микаел Пенсон загива при катастрофа и се пренася в света на ангелите. Къде се намира този свят, как е организиран, с какво се занимават ангелите хранители, как ръководят своите подопечни „клиенти“ на Земята и какво е следващото ниво, до което ще стигне човекът – на тези въпроси „дава отговор“ френският писател с може би най-продуктивното въображение в своя жанр. Читателят научава също така дали съществуват извънземни и разполагат ли и те като земляните със свой рай. С „Империята на ангелите“ Вербер предлага на вече многобройните си и в България почитатели едно крайно любопитно и занимателно четиво с отворен финал, който ни подготвя за третия том на трилогията – „Ние, боговете“, от своя страна поставящ началото на нова трилогия.


прочети

=========================================================================

Бернар Вербер, Ние, боговете

Някъде далече, много далече има един остров, наричан от своите обитатели Еден. Там, на върха на високото плато, е кацнал град – Олимпия. В сърцето му е разположена странна институция – Школа за богове. В него преподават дванайсетте олимпийски богове, натоварени да обучават своите ученици в изкуството да се управляват хората, за да им бъде вдъхнато желание да оцеляват, да строят градове, да воюват, да измислят религии или да издигат своето ниво на съзнание.

Новият випуск? Сто четирийсет и четирима кандидат-богове на земните народи, сред които Мерилин Монро, Анри Матис, Мата Хари, Франсоа Рабле... Но животът на Еден не е рай. Един ученик се опитва да убие себеподобните си, друг се влюбва в най-прелъстителната преподавателка, Афродита, богинята на любовта, а всички се питат каква е онази светлина на върха на планината, която като че ли ги наблюдава...

„Ние, боговете“ е първата част от трилогията „Цикълът на боговете“ от вече добре известния на българския читател френски писател Бернар Вербер. Героят отново е Микаел Пенсон, който, след като беше човек в „Танатонавтите“, а после ангел в „Империята на ангелите“, сега е станал „бог чирак“.

прочети

=========================================================================

Бернар Вербер, Дъхът на боговете

„Дъхът на боговете“ е вторият том от знаменитата трилогия на Бернар Вербер „Цикълът на боговете“, в която отново се срещаме с Микаел Пенсон и неговите приятели, преминали в „отвъдното“. На планетата Еден става все по-напечено: курсистите, обучавани за богове от древногръцки богове и герои, все така се съревновават, мнозина отпадат. Богоубиецът продължава да действа. Микаел Пенсон е разкъсван от чувствата, които изпитва към Афродита и Мата Хари... Няма съмнение, че читателите отново ще се насладят на енциклопедичните познания на Вербер и на умението му да гради напрегнато повествование.





прочети

=========================================================================

Бернар Вербер, Загадката на боговете

Тази книга е последната от трилогията на Бернар Вербер „Цикълът на боговете“. И тук преоткриваме ерудицията, чувството за хумор и майсторски изградения сюжет на бележития автор на „философска фантастика“.

Атеист ли е Вербер, политеист или хенотеист? Всеки сам трябва да си отговори, след като прочете с наслада майсторски написаните страници.

Време е за финала на божествената игра, богоубиецът ще бъде разкрит, преображенията на героите в тази книга са стремглави и непрестанно преминаваме от един свят в друг. Задъханото повествование държи читателя в напрежение до енигматичния си финал.



прочети

=========================================================================

Бернар Вербер, Мравките

Романът „МРАВКИТЕ“ от френския учен ентомолог и писател фантаст Бернар Вербер, пожънал феноменален успех, преведен на дванайсет езика, отличен с множество награди и включен в задължителната програма по биология на някои училища, е истинска сага за „вътреземните“, за един колкото невероятен, толкова и ужасяващ свят, гъмжащ от насекоми с непредвидимо, понякога кръвожадно поведение. Нещо повече от обикновен трилър, това е една вълнуваща модерна одисея за две съществуващи паралелно цивилизации - на хората и на насекомите, – в която въображаемото и фикцията се преплитат с най-напредничавите знания за безкрайно малкото. Представете си, че Морис Метерлинк, Жул Верн и Александър Дюма са си дали среща, въоръжени с върховите достижения на съвременната ентомология.

Те са един милиард милиарда. Ние едва ги забелязваме, те обаче ни дебнат отдавна. За някои от тях сме богове. За други - злотворни същества. С удивителен интелект и организация, на които могат да завидят и най-страховитите армии, те се готвят за бъдещата безпощадна битка. Кои ще бъдат истинските господари на земята? От отговора на този въпрос зависи тяхното оцеляване... Също и нашето.


прочети

=========================================================================

Бернар Вербер, Върховната тайна

Преди два милиона години човешкият мозък изобретява оръдието на труда.
Преди петдесет години човешкият мозък изобретява първите програми за изкуствен интелект.
Преди пет години компютрите започват да разсъждават самостоятелно.
Преди една седмица един човешки мозък, подпомогнат от компютър, получава достъп до „Върховната тайна“.

Блестящият невролог и световен шампион по шахмат Самюел Финшер умира в обятията на красавицата Наташа Андерсен. От любовен екстаз – твърди полицията. Двама журналисти – Люкрес Немрод и Изидор Каценберг – се усъмняват и започват разследване, което ги води от моргата в Кан до психиатричната клиника на остров Света Маргарита.

Може ли човек да умре от удоволствие? Неограничени ли са възможностите на човешкия мозък? Кое мотивира действията ни? Каква е „Върховната тайна“ и защо откривателят й се е опитал да я скрие от човечеството? На тези въпроси се заемат да отговорят героите на поредната завладяваща книга от автора на „Мравките“, в която фантастиката се опира на реално съществуващи научни експерименти и открития.


прочети

=========================================================================

Бернар Вербер, Кармичният часовник

„Кармичният часовник“ представлява своеобразна антиутопия, запращаща ни в бъдеще, където смъртта не е задължително най-лошото нещо, което може да ни се случи. Новелата се вписва в тематиката на текстовете, включени в сборника „Рай по мярка“, и запознава читателя с общество, в което кармата и прераждането заемат централно място.


Това е първият текст на Бернар Вербер, който се разпространява безплатно по интернет.







прочети

=========================================================================

Л. Рон. Хъбард, Бойно поле Земя

Трихилядната година. Човешката цивилизация е унищожена. На планетата са останали само жалки руини от някогашните огромни градове и шепа хора, оцелели по чудо. Над Земята и над цялата Вселена властва жестоката унищожителна раса на психлосите. Но тогава се появява един горд представител на човешкия род, готов да се изправи и поведе отчаяна борба за свобода и възраждане на човечеството. Коварната империя на психлосите може да бъде победена само със собствените и оръжия. В неравната битка са противопоставени смелостта и благородството срещу безогледната жестокост и жаждата за власт. Уранът, който някога е заплашвал света с унищожение, сега го спасява. Звездата на човечеството изгрява отново.

За Автора: Лафайет Роналд Хъбард е основател на сциентологията и дианетиката. Известен е също така и като американски писател-фантаст.


прочети: ТОМ 1ТОМ 2ТОМ 3

=========================================================================

Л. Рон. Хъбард, Мисия Земя

ТОМ 1: Планът на нашествениците
прочети

ТОМ 3: Врагът отвътре
прочети

ТОМ 4: Извънземна връзка
прочети




=========================================================================

Л. Рон. Хъбард, Бойно поле Европа

Това е историята на малка група войници, останали в опустошената от тридесетгодишна война Европа, командвани от безстрашния и симпатичен Лейтенант. Предадени от корумпирано правителство и неговите военни марионетки, започнали и продължили конфликта, Лейтенантът и неговите хора самоотвержено се борят с непреодолими трудности, за да спасят каквото могат от тяхната цивилизация.







прочети

=========================================================================

Костадин Боянов, Приключения в Ерепублик

Искате ли да се впуснете в приключенията на играта "Ерепублик"? Със затаен дъх да разгадавате криминалните загадки? Да вървите в юрския период под зоркото око на птеродактилите? В гробницата на китайския император да избягвате "хитрите" капани? Да пътувате в космоса към загадъчните "небюлани"?
Това и още много... ще намерите в приключенската фантастика "Приключения в Ерепублик"!







=========================================================================

Дейв Егърс, Кръгът


Не съм сигурен, че искам да сте подготвени, като започвате да четете “Кръгът” на Дейв Егърс. Дори и положителна настройка не е нужна – това е една от Книгите на годината и е хубаво сами да се уверите в това. Колкото и да е иронично, ще ви я препоръчвам именно чрез механизмите, на опасността от които тя е посветена. Интересен когнитивен дисонанс създава да четеш за утопичната посока, в която ни отвеждат технологиите (и от които съм, хм, охотна, дейна част), и все пак от тона, от поведението на героите и това, което се стоварва върху им, от цялостната постепенно нагнетяваща се атмосфера, да усещаш как се превръща в антиутопия. Истинската стойност на романа е именно в това – в проследяването на малките, лесните, желаните крачки. Всяка една от тях е в положителна посока, безспорно, обосновано, смислено и видимо забавно дори. Но като в налудничавите рисунки на Ешер постоянното изкачване в този роман води до ада. Адът на социалният рай, абсолютната демокрация и пълната откритост.

През последните години разглеждах поне десетина книги, посветени на опасностите от развитието на технологиите, за това как се отразяват на мисленето, на комуникацията, на човешката същност и обществени институции. До една ги отхвърлих за издаване у нас, не мисля, че би имало достатъчно публика за подобна тема, дори да са преинтересни. За сметка на това никога не забравих какво прочетох в “Колко глобализация може да понесе човекът” на Рюдигер Сафрански. Той пише, че в по-раншни времена само прислугата е трябвало да е на линия винаги. Сега, с модерните средства за комуникация, всички сме се превърнали във взаимни слуги; и допълва, че “в мрежата от комуникации не съществува не-комуникация, тъй като тя също е от комуникативно същество. Това го знае всеки, който има мобилен телефон. Потенциално той е винаги намираем и затова носи товара на обяснението, когато не е намерен.”

(Докато пиша този текст, гледам мач, но пък нарочно изключих фейсбук, за да не ме разсейват постоянните известия. Е, автоматично го включвам през 4-5 минути, ако не го направя, чувствам, че изпускам нещо, че не съм част от потока на комуникацията. Именно за това говори Егърс чрез героите си.)

Да опиша все пак книгата накратко. Представете си, че сте поканени на работа в съвършената корпорация – тази, която е фалирала “Фейсбук” и “Гугъл”, която е успяла да надмогне анонимността и тролщината, която е направила възможно всеки жител на планетат да да има уникален, сигурен профил, чрез който да комуникира, работи, пазарува, да се забавлява… всичко. “Кръгът” е ултимативната социална машина. Да работиш там е привилегия, защото в него се гради бъдещето – иновативни технологии, забавления, там са най-светлите умове, най-бляскавите гении, тези, които променят света към добро. Едно неспирно пиршество на самодоволството и нарцисизма.

Мей Холанд получава възможност да бъде част от Кръга, благодарение на своя близка приятелка, издигнала се до мениджърска позиция. Първите дни са сън – всичко е красиво, функционално, получава джаджи, които не са в свободна продажба все още, в Кръга се случват безброй интересни неща, от които можеш да си част, имаш куп привилегии и удобства, недостъпни за останалата част от света, тънеща в обичайните войни, икономически кризи, мизерия, безработица и прочие. Но Кръгът е отделен от това – милиардните печалби се изразходват щедро за щастието на служителите му. Единственото, което се иска от Мей, е да бъде дейна част от Кръга. И Кръгът иска само едно – тя да е дейна част от него. Постоянно.

Егърс проследява кариерата на Мей отблизо, ден след ден, седмица след седмица. Отношенията със семейството й и особено с бившия й приятел, който е антисоциален примитив по обичайните (разбирай, тези на Кръга) норми. През нея се възправя един примамлив свят, в който тайни няма – миниатюрни камери предават картина от горещи точки на планетата ден и нощ, политици се съгласяват да предават на живо ежедневието си денем и нощем, за да докажат честността си, споделянето на информация и оценката на останалите – в положителен смисъл – са по-важни от всичко. Рай за общуване и комуникация, рай за младите, жизнените, енергичните, пробивните (у нас бихме ги иронизирали като “умните и красивите”, знаете в каква връзка).

Мей става все по-комуникативна, участва все по-дейно и в работата, и в забавлението на Кръга, работи усилено за върховната цел – неговото затваряне и окончателното му превръщане в най-важното нещо на планетата, което ще осигури пълна информация за всичко и всеки непрестанно, за да се премине на едно ново ниво на човешкото общество – пълна и пряка демокрация във всеки един момент.

Ясно ви е, че нещата се объркват… или пък стават съвършени, зависи от гледната точка. Как, ще трябва да прочетете. “Кръгът” е от романите, които всеки запален по технологиите човек трябва да прочете (включвам себе си в това число), защото е прекрасно написано алармиращо предупреждение. Дейв Егърс използва най-фините оръжия на литературата – иронията и сарказма, но ги инкорпорира в сериозни и вдъхновени диалози, в действителност, която видимо е чудесна, забавна и мечтана през цялата човешка история. Разбира се, за нуждите на автора, също както в романите на Айн Ранд, се налага известно оплоскостяване на героите, те са съсредоточени и устремени само в своите кариери и комуникации, нямат пълния набор човешки качества – например съмнение и бунтовност. Но точно тези герои могат да бъдат представителни за една социална класа, която има голямо значение за света – тази от Силициевата долина. Бих препоръчвал да прочетете биографията на Елън Мъск, която излезе наскоро, за да видите точно такъв тип човек – безспорен гений и също толкова безспорен социопат.

“Кръгът” е от ранга на “1984″ на Оруел без съмнение, изключвам може би предвидимия край, още от началото се досетих за един от ключовите моменти, но няма как. По идентичен начин Егърс използва съществуващите технологии, развива ги мислено с няколко стъпки напред (идеите, които героите му реализират, ще са възможни до броени години, максимум десетилетие) и разглежда какъв свят биха създали. И какви хора биха създали. Едва ли дори на най-отчаяния апологет на технологиите и социалните мрежи това би се понравило.

Но пък възможно ли е да бъде спрян прогресът, особено като е в лъскава опаковка и придръжен с мощна маркетингова кампания? И идва да донесе информация, свобода и щастие за всички, навсякъде, във всеки миг?

„Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат!“

http://knigolandia.info/book-review/krugut/

прочети

=========================================================================

Кормак Маккарти, Пътят

"Пътят" е разтърсващ разказ за времето, когато цивилизацията и природата са мъртви. Баща и син пътуват през изпепелената Америка на юг към океанския бряг - дни, месеци, години. Нищо не помръдва сред опустошения пейзаж освен носената от вятъра пепел. Те имат само дрехите на гърба си, оскъдни запаси храна и един пистолет, с който да се бранят от варварските шайки канибали по пътищата. Но залогът на това пътуване не е само тяхното оцеляване, защото мъжът и момчето носят огъня на целия човешки род и съдбата на целия свят зависи от баланса на безнадеждната им мисия.
В "Пътят" отекват отгласи от "Робинзон Крузо", "Повелителят на мухите“ и "Книгата на Йов" и едновременно с това тази гениална творба има свой несравним стил и послание. 
Това е книга за нежността, която стои над всичко. Светът е унищожен, но въпреки цялата разруха, остава тънката нишка на надеждата - дори в края на всички неща...


=========================================================================

Беа Нади, Експеримент "Душа"

Стара извънземна цивилизация, живееща в изкуствен свят, е спряла да се развива. Предводителят им търси възможност да преодолее стагнацията. Решава, че трябва да развиват емоции, които до този момент не притежават. Но най-напред трябва да разбере как тази „придобивка” ще се отрази на поне един представител на обществото им. Резултатът е доста объркващ.








=========================================================================

Хауърд Лъвкрафт, Некрономикон

„Най-древната и силна емоция е страхът, а най-древният и силен страх е страхът от неизвестното“, казва Х. Ф. Лъвкрафт. Признат за най-великия хорър майстор на всички времена, той оказва изключително влияние върху световните фантастика и фентъзи и повлиява творчеството на знаменити писатели като Стивън Кинг, Клайв Баркър, Рей Бредбъри, Чайна Миевил, Джордж Р. Р. Мартин и много други.
Всяко от произведенията на Лъвкрафт е като частица от необятна и зловеща галактика, чиито тайни парализират умовете и вледеняват кръвта. Впоследствие последователите му назовават тази галактика „Ктхулу-митология“и много автори доразвиват идеите на прокълнатия гений от Провидънс.

Сборникът „Некрономикон“ ви кани в един кошмарен и демоничен свят, за да ви поведе на смразяващо пътешествие до сърцето на мрака, до най-зловещите кътчета на Вселената, обитавани от невероятни същества, неподвластни на пространството и времето. И за да ви потопи в „космическия ужас“, защото истинската същност на Вселената е неразбираема за човешкия разум, а хората са просто пионки и роби на чудовищните тъмни богове – Великият Ктхулу, Нйарлатхотеп, Йог Сотхот...



=========================================================================

Хауърд Лъвкрафт, Дебнещият страх

„Един ГОСПОД знае какво има ТАМ. Колкото до материята му, предполагам, че описаното от Ами вещество трябва да е било газ, но такъв, който не признава законите на нашата Вселена. Не е рожба на слънцата и планетите, които наблюдаваме с телескопи и фотографски плаки: не е дъх от онези светове, чиито движения и размери нашите астрономи измерват или не успяват да измерят. Просто цвят, който е паднал от Космоса — страшен пратеник на безкрайните и безформени пространства отвъд природата каквато я познаваме; пратеник на пространства, които ни ПАРАЛИЗИРАТ…“





=========================================================================

Хауърд Лъвкрафт, Отвъд стената на съня

Петнайсет непревеждани досега произведения на всепризнатия майстор на ужаса Х. Ф. Лъвкрафт, които ще Ви отведат в най-страховитите кътчета на пространството и времето.
Смеете ли да пристъпите в "Къщата", обитавана от чудовищно древно зло, да се озовете "В стените на Ерикс" или да се срещнете с "Дебнещият страх", заченал "Прокрадващата се смърт"? Ще дръзнете ли да се разходите по "Улицата", да надникнете в "Криптата", да се изправите срещу "Звяра от пещерата" или да разгледате "Гравюрата"? Дори да избегнете гибелната участ на "Обречения Сарнат", дали ще оцелеете след срещата с "Неназовимото"?

В този кошмарен свят бродят "Котките на Ултар", зловещата тайна на "Артър Джърмин" е простряла черната си сянка над бъдещето умовете са помрачени от "Съновидения във вещерския дом", защото "Краят на човечеството" е съвсем близо.

Отвъд стената на съня е един от най-силните и разнообразни сборници на Х. Ф. Лъвкрафт, излизали в България. Тук читателят ще открие както емблематични ранни разкази на писателя като "Отвъд стената на съня" (блестяща научна фантастика, възпята в едноименните песни на британците "Блек Сабат" и германците "Рейдж";), "Котките на Ултар" (митологично фентъзи за основателите на Древен Египет) и "Обреченият Сарнат" (грандиозна дарк фентъзи притча с библейски мащаби), така и редица шедьоври от зрелия период на автора. Сред тях се открояват "В стените на Ерикс" (поразителен научнофантастичен екшън хорор, ситуиран на Венера, предизвестил "Аватар" на Джеймс Камерън и "Под Купола" на Стивън Кинг), "Краят на човечеството" (апокалиптичен хорър, отправящ предупреждение за глобалното затопляне и гибелните климатични изменения, макар и сътворен в далечната 1935-а), "Гравюрата" (разказ-манифест на Лъвкрафтовия ужас, развиващ се в затънтените дебри на Нова Англия и изковал модела, който в последствие ще залегне във филми като "Тексаското клане", "Злите мъртви", "Проклятието Блеър" и много други) и великата и недостижима хорър троица: "Къщата", "Дебнещият страх" и "Съновидения във вещерския дом".

"Х. Ф. Лъвкрафт е прокълнатият първожрец на вселенския ужас."

Адриан Лазаровски, преводач и съставител на сборника


=========================================================================

Хауърд Лъвкрафт, Планините на безумието

„Тук се бе загнездило вселенско Зло, предопределено да плъзне по целия свят, поглъщайки цели градове и погубвайки цели нации със смъртоносното дихание на отровната си чума.“

Този цитат от „Кошмарът в Ред Хук“ потапя читателите в атмосферата на сборника „Планините на безумието“ и ги подготвя за мрачния, демоничен, но безкрайно интригуващ свят на всепризнатия майстор на ужаса Х. Ф. Лъвкрафт.

„Планините на безумието“ е един от шедьоврите на автора, считан от мнозина за най-добрата му творба изобщо. Този кратък роман представлява поразително съчетание от научни факти и художествена измислица, от сайънс фикшън и космически ужас.

Освен него, в сборника са събрани и други непревеждани досега в България произведения на Лъвкрафт: „Сянка отвъд времето“— брилянтна научна фантастика, заредена с потресаващ космически ужас, оставила отпечатъка си върху почти всички значими произведения за извънземни пришълци от втората половина на 20-и век; „Музиката на Ерих Цан“ — може би най-високо оценяваният от литературната критика разказ на Лъвкрафт; „Кошмарът в Ред Хук“ — един от най-скандалните и полемични произведения на писателя заради вложените в него “расистки настроения“; разказите „От отвъдното“, „Леден полъх“ и „Амулетът“.



=========================================================================

Нийл Стивънсън, Снежен крах

В реалния живот Хиро Протагонист е просто хакер на свободна практика. Дели смрадливата си квартира със своите два самурайски меча и един откачен украински гръндж-китарист. Но на Улицата, в киберкосмоса на Метавселената, той е един от богоизбраните. Елитът, който опреледеля параметрите и създава правилата.
Единственият, който може да се справи със Снежния крах.

„Снежен крах” е наистина забележителна книга, разглеждаща огромно количество теми и идеи (лингвистика, религия, антропология, философия – това са само малка част от тях) и ще допадне дори на тези, които по принцип се отнасят скептично към фантастиката.




=========================================================================

Контадин  Кременски - Лечителката и рунтавата ѝ котка

В един свят, успореден, на секунда от нашия (а понякога и по-малко) се случват случки, които тук са само приказки. И се сбъдват забравени мечти. Теодора, героинята от съпротивата и войната с извънземен завоевател на Земята, се готви за сбогуване с живота, но попада в друг, също така интересен свят. Прави го по-добър. Среща нови, но и стари приятели. Също и стария нов враг...
Това, което лети на корицата, наистина е подводница, около нея се разиграват повечето откачени истории в десетте книги на „Паралелен свят“. С присмех към суетата на съвременния свят, писателят умело и непринудено разобличава глупостта, злобата, завистта, алчността, страха. Още в началото подсказва, че смърт няма, а е само преход към другаде, където ни е мястото според делата ни. Всяко наше действие си има последствия и твори нашето утре. Тази книга ни прави по-добри. А котката? За нея и много други любопитни неща ще научите от книгата.


=========================================================================

1 // 2  <== 3 ==>